Connect with us

Reagiranja

Mladen Pavković: Bili su na ‘vojnim vježbama!’

Objavljeno

-

Napokon! Skupština Srbije izglasala je Zakon o  pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida  rata i članova njihovih porodica. Tamošnji mediji ističu da je na taj način ispravljena  nepravda prema borcima posljednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Riječ je o srpskim borcima koji su sudjelovali u oružanim akcijama 90-tih godina i u ratu 1999., a koje ova država do sada nije službeno priznavala. Ovim zakonom  napokon su priznali  da su Srbi sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku, pa su svi oni koji su u Hrvatskoj „branili Srbiju“ dobili pravo na borački dodatak, pravo na posebni mirovinski staž, rješavanje stambenih potreba, pravo na boračku spomenicu, pravo na iskaznicu boraca, pravo na prioritet u zapošljavanju, naknadu pogrebnih troškova i drugo.

„U 50 posto slučajeva borcima u vojnim knjižicama nije upisano da su sudjelovali u ratu, već da su bili na vojnoj vježbi. Iako su, primjerice, bili na Plitvicama, u Osijeku, borcima u knjižicama piše da su bili na vježbi. Mnogima kojima je pisalo da su sudjelovali u ratu  kasnije je u vojnim odjelima potrgan taj list. Prema našim procjenama, u oružanim sukobima od 1990. do 1999. borilo se od 400.000 do 600.000 ljudi“, rekao je Željko Vujković iz Udruge srpskih ratnih veterana za Grad Zrenjanin, koji je inače ratovao i po Hrvatskoj.

Većina srpskih boraca još se nada da će im država za njihovu borbu „za Domovinu“ isplatiti i obećane dnevnice, od 3.500 eura, koje je dosad dobio tek mali broj.

Dakle, nije istina da Srbi nisu ratovali u Hrvatskoj, a to ovim zakonom priznaje i Republika Srbija. Sad su na potezu hrvatske institucije, koje od agresora i okupatora, također moraju tražiti ratnu odštetu.

Hoće li i o ovome  djeca učiti u školama, ili će i dalje mlatiti praznu slamu da su Hrvatsku napali Jugoslaveni, dragovoljci, teritorijalci ili pak odmetnici i kriminalci?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari