Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Brešanov film bit će prava poslastica za srpske filmoljupce, za koje je i sniman!

Objavljeno

na

Nakon prikazivanja novog filma Vinka Brešana „Koja je ovo država“, a koji je samo tijekom proteklog vikenda navodno privukao oko 23 tisuće gledatelja, jedino se možemo zapitati – „Kakva je ovo država?“

Naime, nas bi, prije svega,  zanimalo, kako to da za ovakve filmske projekte, u kojima se ruga svemu što je hrvatsko, uvijek ima novaca koliko treba, dok za filmove o hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu nikada gotovo „nitko“ ne da ni kune?

A ni ovim „svjetskim redateljima“ ala Brešan nikada ne pada na pamet da snime recimo igrani film o Vukovaru, Škabrnji ili općenito agresiji na Republiku Hrvatsku, jer unaprijed znaju da od toga neće imati nikakve koristi, tim prije jer nešto takvoga ni ne znaju uraditi.

Ovaj film prati i moćna propagandna mašinerija, koju mogu dobiti samo takvi autori, u kojima, kao u ovom filmu Umjetničko društvo „Vuk Karadžić“ pjesmom slavi pokojnog predsjednika Tuđmana ili kako četvero umirovljenika s dresovima najpoznatijih hrvatskih nogometnih reprezentativaca otvaraju Tuđmanov grob i kradu njegov lijes!

Nakon velikog uspjeha na Svjetskom prvenstvu u nogometu, po Brešanu, red je da se lopta malo spusti na zemlju i da se makar i na ovakav način hrvatski reprezentativci „umoče u blato“.

Sve je to, baš kao i u kazališnim predstavama notornog Olivera Frljića, ironija, humor, satira ili jednom riječju „urnebesna politička komedija“!

Oni koji eventualno žele kritizirati nešto takvoga u umjetničkom ostvarenju ovog umjetnika vrlo brzo se proglašavaju neznalicama, glupanima, i svime drugim što uz to ide.

Jedan je napisao da ovu našu stvarnost nagrđuju oni koji ne razumiju što je satira, politička ironija ili komedija te da intelektualna elita bolje od drugih razumije i cijeni ljude, različitost, ljubav i da ih zato treba gledati i slušati što govore i pokušati razumjeti jer znaju više od nas!

Da nije smiješno, bilo bi žalosno.

Nu, redateljima poput Brešana (treba priznati) jako dobro ide prikupljanje novaca, a zatim i humor, prije svega, na račun Republike Hrvatske, Domovinskoga rata, a poglavito njezinih stradalnika,  Katoličke crkve, Hrvata, Franje Tuđmana…

Ovaj film će sigurno imati najveću gledanost u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, tamo će pokupiti sve „zlatne arene“!

Srbi će „umrijeti od smijeha“!

E, da u filmu umjesto Tuđmanovog lijesa kradu lijes Miloševića ili Josipa Broza Tita to ne bi imalo gotovo nikakvu gledanost, a još manje zaradu.

Zna dobro to ekipa koja je radila ovu „urnebesnu komediju“, koja će i na predstojećem filmskom festivalu u Puli doživjeti prave ovacije! Ali, nitko neće napisati da mu pretežno plješću samo Jugoslaveni, kojih još uvijek ima više nego Hrvata!

Međutim, kad govorimo o ovom redatelju, možda smo neinformirani, ali od tih i takvih još nismo vidjeli humor ili satiru na račun partizanskih filmova (koji su bili prava, istinska komedija), Udbe, bratstva i jedinstva ili Jugoslavije!

Ovaj film sigurno neće biti prikazivan na lokalnim televizijama, poput Sedlarovih uradaka, pa jedva čekamo da se pojavi i na HRT-u, kojem je iznimno stalo da u svom programu ima i ovakva „velika umjetnička ostvarenja“  ili bolje rečeno – „s…a“!

Mladen Pavković

Tko u novom Brešanovom filmu glumi Ivicu Račana?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Vukovarske udruge: ‘Srđan Milaković mora odstupiti ili biti smijenjen s mjesta zamjenika gradonačelnika Vukovara’

Objavljeno

na

Branimir Glavaš je prekjučer istaknuo kako mu je čudno da se lokalni političar jednog malog grada usudi ulaziti u visoku sferu politike.

Srđan Milaković je 2016., 2017. i 2018. u nekoliko navrata oslobađajuću i legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju nazivao etničkim čišćenjem.

U Vukovaru se ovim i ovakvim izjavama sije mržnja i prijeti svim Hrvatima u Vukovaru, bez obzira na njihovu narodnost. Ovaj zamjenik gradonačelnika iz reda srpske narodne skupine treba odstupiti s mjesta zamjenika gradonačelnika jer svjesno širi neistine i svjesno svim Vukovarcima prijeti na narodnoj, pa čak i nacionalnoj osnovi.

Ministar uprave Lovro Kušćević je prekjučer naglasio kako je posao lokalnog političara na vlasti da brine o gradu Vukovaru, a ne da vodi nacionalnu politiku. Rekao je kako svi znamo tko je bio agresor u Vukovaru, svi znamo tko su bili branitelji  Vukovara.

Tko smo “svi” ministre Kuščević?!?

Ako svi znamo, kako to onda ne zna zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković !?!?

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz reda srpske narodne skupine, 2017. i 2018. opetovano je javno negirao agresiju na Vukovar. Na svaki upit je li to bila agresija on je negirao te brutalnu srpsku agresiju na Vukovar nazivao pobunom.

Ovim putem molimo sve koji zadnjih dana napadate gradonačelnika Vukovara odmaknite se od njega i usmjerite svoje reakcije na stvarnog tvorca nemira, nacionalne netrpeljivosti i razora, kao što su Pupovac, Milaković, i ostala ekipa iz redova srpske manjine koja ne poštuje hrvatsku himnu, zastavu ni grb. Okrenite se prema onima koji ne žele reći gdje su naši nestali, i tko su preostali ratni zločinci koji šetaju po lijepoj našoj.

Gradonačelnik Ivan Penava i njegov zamjenik Marijan Pavliček štite mir i red u gradu boreći se protiv mržnje, kaosa i razora koje širi zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković, i slični njemu koji po savjete idu u Srbiju i tamo izjavljuju kako za njih Domovinski obrambeni rat ne postoji niti će to ikada postojati a kamoli biti u programu obrazovanja po Srpskom programu.

Srđan Milaković mora odstupiti ili biti smijenjen s mjesta zamjenika gradonačelnika Vukovara ili:

1. javno priznati srpsku agresiju na Vukovar i Hrvatsku

2. javno priznati oslobađajuću i legitimnu vojno-redarstvenu akciju Oluju

U protivnom on mora odmah otići s pozicije u gradu Vukovaru s koje širi nacionalnu netrpeljivost, širi neistine i obmane, te sije mržnju.

I za kraj, Hrvatska je nacionalna država. Jedno od njezinih obilježja je nacija koju čine svi njezini državljani bez obzira na njihovu vjeroispovijest i narodnost.

Svi državljani Hrvatske su Hrvati po nacionalnosti, bez obzira na njihovu narodnu i vjersku pripadnost. Stoga, Srđane Milakoviću, prestani sijati mržnju i obmanjivati Vukovarce i sve ostale hrvatske državljane.

Bacite svoje verbalno smrtonosno oružje i postanite hrvatski mirotvorac, ili se maknite iz javnog života Hrvatske koji trujete svojom mržnjom.”

GO KUPDRGV
Predsjednik Franjo Šoljić

 

Penava: U Vukovaru su spodobe i zločinci klali Hrvate, ali Milaković se jadan osjeća nesigurno

 

 

 

Tomo Medved: Milakovićeve izjave apsolutno su neprihvatljive i protivne Ustavu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Zbog čega suđenje zloglasnom Vasiljeviću ‘nikoga’ ne zanima?

Objavljeno

na

Na Županijskom sudu u Osijeku krajem listopada prošle godine počelo je suđenje bivšem, zloglasnom zapovjedniku zločinačkog KOS-a Aleksandru Vasiljeviću. Sudi mu se u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Terete ga da je umiješan u osnivanje koncentracijskih logora, odnosno da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Na početku suđenja, sudac je najavio ispitivanje 4oo svjedoka.

Vasiljević  danas ima 80 godina,i veliko je pitanje hoće li uopće doživjeti  presudu.

Još 1991. dobro se znalo tko je ovaj zločinac. Da je suđenje počelo odmah nakon Domovinskoga rata (što se čekalo?) bila bi to druga priča.

A ovako, osudit će ga, a njemu se ne će ništa dogoditi, jer ga Srbi sigurno ne će izručiti, kao ni jednog svog ratnog zločinca.

Nu, malo je poznato, a za to mu se ne sudi (!), da je ovaj „pomozbog“ junak, ratnu zločinačku karijeru „počeo“ u Virovitici.

U tom je gradu 25. siječnja 1991., u obiteljskoj kući, osobno uhitio tadašnjeg predsjednika Izvršnog vijeća Virovitice Antuna Habijanca, koji je na taj način postao prvi politički zatvorenik u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o tzv. Virovitičkoj skupini, u kojoj su još bili: Đuro Dečak, Vinko Belobrk i drugi.

Kad ga je Vasiljević zajedno sa svojim zločincima toga dana dopremio u tamošnju kasarnu uz ostalo mu je rekao: „Vi ste Antune, od časa kad sam ušao u vašu kuću uhićen. Sada ćete biti kampanjolom sprovedeni do Gakova, to je vojni poligon nedaleko grada, (30 kilometara), zatim ćete helikopterom hitno biti prebačeni u Vojni istražni zatvor u Zagrebu, gdje će vas tri dana ispitivati organi službe bezbjednosti koji će vam odrediti pritvor od 72 sata. Nakon toga preuzima vas slijedeća tri dana  istražni sudija Vojnog zatvora u Zagrebu, a poslije vam se može pritvor odrediti još 30 dana, pa tako sve do šest mjeseci dok istraga traje. Za vrijeme ispitivanja, odnosno u vremenu od 72 sata, u rukama ste organa bezbjednosti i nemate pravo na odvjetnika, a poslije kako vi želite“.

Vasiljević je Habijanca sproveo i u zagrebački zatvor.

Dakle, ovaj je srbijanski zločinac kriv i za prva uhićenja nevinih Hrvata, ali i za štošta drugo što nažalost nije obuhvaćeno ovom optužnicom.

Zašto?

Na suđenjima hrvatskim braniteljima, koji su poput Tomislava Merčepa (po zapovjednoj odgovornosti), dobili drastične kazne, ni izdaleka nije bilo toliko svjedoka, vjerojatno zbog toga da ih se što hitrije smjesti iza rešetaka.

Vasiljević ne će ni dana, nažalost, provesti u hrvatskom zatvoru.

Gdje je tu pravda, odnosno čemu služe zakašnjela suđenja ratnim zločincima i to još u – odsutnosti?

Pored toga, ovo suđenje ne izaziva gotovo nikakvu medijsku pozornost, dok s druge pak strane, primjera radi, Tomo Horvatinčić, kad se samo pojavi na sudu u Šibeniku, gdje mu se sudi, zbog nenamjernog izazivanja smrti bračnog para (2011.) kod novinara izaziva pravu „histeriju“ ili bolje rečeno medijski linč.

Zbog čega suđenje zloglasnom Vasiljeviću „nikoga“ ne zanima?

U srbijanskim medijima o tome uopće i ne izvještavaju.

Vjerojatno je to zato jer „svi“ znaju da od toga ne će biti „ništa“, osim tu i tamo neke „predstave“ za narod!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari