Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Dok su se drugi bogatili, oni nisu imali ni kišne ogrtače!

Objavljeno

na

Za mene su najznačajniji dragovoljci i branitelji iz 1991. – rekao nam je Zlatko Brozinčević-Mačak, koji je se u kasnim godinama svoga života, dragovoljno javio, početkom 1990., u tada još tajno ustrojene  naoružane skupine u Gradu Zagrebu, koje je predvodio general Zvonimir Červenko.

Taj Mačak nije nikakav  lik iz crtića, već stvaran, hrvatski branitelj koji je jedino iz ljubavi prema Domovini krenuo u hrvatski obrambeni Domovinski rat. Skupina u kojoj su pored njega bili Junaci Domovinskoga rata, a ponikli su sa zagrebačkog asfalta, nazivala se – Štraseri. O tim hrabrim dečkima Mačak je objavio i knjigu s nazivom „Iz Mačkove  bilježnice“, a za koju je predgovor napisao brigadni general Rudi Stipčić,  koji je među ostalim istaknuo da su „Mačak i njegova dragovoljačka satnija 100. br. HV Štraseri  po svojoj hrabrosti i spremnosti bili uz bok 1. gbr „Tigrovi“!

To je general uostalom već i ranije objavio u svojoj knjizi  „Napokon smo krenuli“.

Nekima je možebitno i malo čudno ime ove ratne postrojbe, ali i druge su nosile neka neobična imena, jer takvo je bilo vrijeme. (Štraseri su se nazivali po vojničkoj čizmi čiji se đon odvalio!).

Štraseri su se među ostalim borili (u sklopu OG „Posavina“)  i na novljanskom ratištu, u nekoliko vojnih operacija, i bili su uz 117. brigadu među prvima, ako ne i prvi te 1991. u napadnim djelovanjima protiv srpskih i inih zločinaca, a poglavito protiv JNA.

O tome svjedoči, kaže Stipčić, inače i ratni zapovjednik OG “Posavina“, i spomen ploča ugrađena u spomenik Hrvatske pobjede Oluja 95 u Kninu, na kojoj piše: „Operacije „Orkan“, „Otkos“ i „Papuk“ od kraja listopada 1991. do početka siječnja 1992. oslobodile su  veći dio okupiranog  teritorija zapadne Slavonije“.

Žalosno je što neki danas marginaliziraju Domovinski rat, koji je za mene bio sveti i Samo oni koji nisu bili u prigodi „osjetiti“ kako im metak zuji pokraj glave mogu pričati i pisati takve gluposti. Najveći junaci su naši poginuli i ranjeni suborci. I naše majke koje su nas čekale s krunicom u ruci. To je bilo zlosretno vrijeme, puno teškoća i žalosti, ali i ponosa i prkosa. Hrvatski dragovoljci i njihove obitelji  podnijeli su veliku žrtvu. Gdje su danas? Nismo školovani za rat, ali sa srcem smo krenuli u obranu Domovine, a to nam je dalo poticaja da izdržimo i najteže patnje. Iznimno mi je žao što nakon rata nije obavljena lustracija. Previše je onih koji su se „ubacili“ u naše redove, koji su rovarili, a i danas to čine. No, za lustraciju nikada nije kasno, iako se bojim da su oni već nas dobrano „lustrirali“. Djeca bivših Udbaša i sličnih odlično žive, čak nam se i rugaju. Ne, to sve teže podnosim – rekao je Zlatko, te nadodao:

Dok smo se mi borili pojedinci su kupovali tvornice i sve što se dalo za kunu. Kako netko može imati bogatstvo, a imali smo težak i krvavi rat? Danas nitko nikoga ne pita: odakle ti milijuni eura? Koliko je mladih otišlo u rat, da zbog njega nisu završili ni škole? A danas te pitaju – koju školsku spremu imaš? Oni su se školovali i u inozemstvu, a mi u hladnim rovovima, često i bez kišnih ogrtača! Pričaju da tražimo i nekakve privilegije. To je istina. Za mene i moju obitelj najveća je privilegija da živimo kao ljudi od prvog do zadnjeg u mjesecu. A oni, oni ne znaju kuda bi s parama, ne daju ni za vijence naših poginulih suboraca!

Ovog časnog i poštenog hrvatskog branitelja-dragovoljca najviše pogađa kad čuje da je neki branitelj sam sebi oduzeo život.

Često se pitam, zašto, zbog čega? Mediji o tome ne izvještavaju, kao da je riječ o „kugi“. A riječ je o našim suborcima koji su se nakon rata duboko razočarali, prije svega onima koji vode državu. Svako samoubojstvo trebalo bi ispitati. Međutim, samo napišu „ubio se“ i to je sve!

Na pisanje i objavljivanje knjige među ostalim ponukale su ga nepravde i neistine koje se šire o braniteljima i Domovinskome ratu. Inače, on je vjerojatno jedini branitelj iz Domovinskoga rata koji je“obrađen“ i u stripu, a čiji je autor Radovan Domagoj  Devlić.

Pitanje svih pitanja glasi: koliko još imamo takvih skromnih, jednostavnih i iznad svega hrabrih  junaka, a za koje danas malo tko mari i zna, iako su još za života zaslužili i svoju ulicu?

Mladen  Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Zekanović: Je li istina da je Hrvatska prihvatila francusko-njemački ‘mehanizam solidarnosti’

Objavljeno

na

Objavio

Javno pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Zašto Hrvatska javnost nije izvještena o jučerašnjem sastanku četrnaest zemalja EU-a u Parizu? Je li istina da je jučer, 22. srpnja, Hrvatska prihvatila francusko-njemački “mehanizam solidarnosti” kojim će se raspoređivati migranti po cijeloj Uniji?
Zašto ostale zemlje EU nisu prihvatile ovaj prijedlog?

Navodno je na sastanku europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu zaključeno da je četrnaest država članica suglasno s francusko-njemačkim dokumentom, a što piše u dokumentu hrvatska javnost ne zna!

Jučer Emmanuel Macron nije otkrio pojedinosti, ali je kazao da će nova inicijativa biti “brza” i “automatska”.

Navodno su sporazum podržale Francuska, Njemačka, Finska, Luksemburg, Portugal, Litva, Hrvatska, Irska…

Naravno, ako predsjednik Vlade ne zna što događalo na sastanku u Parizu neka priupita ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića ili ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Stav HHO-a je jasan – Vukovar mora biti mjesto posebnog pijeteta!

Objavljeno

na

Objavio

Čičak i Peternel podsjetili na najbolje rješenje za nametnuti rašomon u Vukovaru

“Činjenica je da su Ustavni zakoni “svetinja”, ali oni se mogu i mijenjati.

Vladajući su mijenjali “Lex Perković”, a ne pada im napamet mijenjati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. A za to imaju puno više razloga nego li za mijenjanje “Lex Perković”. Vukovar treba biti izuzet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.”, rekao je Čičak još 2013.

Najbolje i sveobuhvatno rješenje je Zakon pod naslovom “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”. Na taj se način uvažavaju sve žrtve srpske, crnogorske i agresije JNA na Vukovar i na Hrvatsku. Uvažavaju se time i svi dragovoljci i branitelji bez obzira koje su narodnosti i vjeroispovijesti. Prijedlog, odnosno, rješenje “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”, podrazumijeva prije svega ove 4 točke:

  1. Vukovar zaštiti na razini Ustavnog zakona i kao takvog ga izuzeti od uvođenja dvojezičnosti / dvopismenosti.
  2. U Vukovaru se ni u kojim okolnostima ne izvodi srpska državna himna.
  3. Sva visoka politička, državna, vojna i policijska izaslanstva  koja posjećuju  Hrvatsku odaju počast žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru
  4. Posebna i pojačana skrb o spomeničkoj baštini iz Domovinskog rata, dodatno obilježavanje i uređivanje mjesta stradanja, te  njihova objedinjenost i  dostupnost izučavanju, posjetiteljima i javnosti

“Stav HHO-a je jasan. Vukovar treba biti izuzet iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i mora biti mjesto od posebnog pijeteta.”, rekao je Igor Peternel koji je tada, iste te 2013. g. bio potpredsjednik HHO-a, i dodao:

“U najmanju ruku je čudno da premijer ne zna da 460 nestalih Vukovaraca nije uvedeno u popis stanovništva. To mi je u potpunosti čudno. No, pričekajmo sljedeći njihov sastanak za neke konkretnije reakcije, poručuje na kraju Igor Peternel.

Poveznice za ovaj članak:

http://www.politikaplus.com/novost/89385/igor-peternel-stav-hho-a-je-jasan-vukovar-mora-biti-mjesto-posebnog-pijeteta
https://www.politikaplus.com/novost/86036/cicak-vukovar-treba-biti-izuzet-iz-ustavnog-zakona-o-pravima-nacionalnih-manjina
https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=5483
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/uskoro-zakon-kojim-ce-vukovar-biti-proglasen-mjestom-pijeteta-otkrivamo-sto-ce-se-nakon-toga-dogoditi-s-cirilicnim-plocama-na-drzavnim-institucijama/6221806/
http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Vukovar-mjesto-posebnog-pijeteta-s-latinicom-kao-sluzbenim-pismom  
http://www.glas-slavonije.hr/367214/4/Hoce-li-zakon-ispuniti-ocekivanja-Vukovaraca
https://www.vecernji.hr/vijesti/odbacujemo-insinuacije-da-se-narusava-tradicija-odrzavanja-vukovarske-kolone-sjecanja-1282696

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari