Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Dokle će Šešelj provoditi četničku politiku u Vojvodini?

Objavljeno

na

Što bi se dogodilo da se u Hrvatskoj, odnosno u nekom gradu ili mjestu koje je teško stradalo od srbijanske i ine agresije, a u kojem je ranije živjela većina Srba,  neki pravomoćno osuđeni hrvatski  ratni zločinac sjeti i tamo kupi „obiteljsku“ kuću, obnovi je i u njoj napravi svoj „zapovjednički stožer“, koji ima jedini cilj i zadatak nastaviti tamo gdje se stalo 1991. ili 1995.?

Kao prvo, to hrvatske vlasti vjerojatno ne bi dozvolile, a kao drugo odmah bi se masovno javili Srbi od Zagreba (pupovci i sl.) do Beograda koji bi rekli da se u našoj državi opet budi – fašizam!

A kad ratni zločinac Vojislav Šešelj u Hrtkovcima (Vojvodina) kupi i obnovi kuću u centru sela, i pretvori je u svoj „ured“, – nikome ništa.

Međutim, riječ je o teškoj provokaciji i zastrašivanju Hrvata koji su ostali tamo živjeti. Sredinom 1992., Šešelj je sa svojim pristalicama, četničkim koljačima, u tom mjestu održao „miting smrti“ sa kojeg je poslao poruku da Hrvati u ovom, ali i okolnim mjestima nisu dobrodošli, pa je u roku tri dana odatle  iselilo oko 1200 hrvatskih obitelji, bojeći se za svoje živote.

Nakon toga, nastavio se progon Hrvata iz Vojvodine i Srbije. Otjerano ih je oko 40 tisuća, a njihova inače bogata gospodarska i ina imanja temeljito su opljačkana i u njih su se uselili Srbi.

Kad su ih tjerali u autobuse, onima koji su odlazili na kraća putovanja dali su jedan sendvič, a onima za duža – dva.

U Hrtkovcima je prije hrvatskog obrambenom Domovinskoga rata živjelo mnogo više Hrvata nego Srba, a danas je i na tom području posve drugačije. Većinski narod su – Srbi.

Tamo su Hrvati uistinu građani drugog reda.

Zločinac Šešelj je u Haagu i osuđen na 10 godina zatvora zbog teroriziranja hrvatskog stanovništva u tom mjestu, ali ne će morati odslužiti tu kaznu, jer mu je u kaznu uračunato gotovo 12 godina koje je proveo u pritvoru.

Sve te tzv. „mirnodopske zločine“ ovaj čovjek radi uz prešutno dopuštenje srbijanskog političkog državnog vrha, koji se pravi gluh i slijep na te i druge njegove šovinističke ispade.

O tim i takvim stvarima Aleksandar Vučić,  predsjednik Srbije, ali i njegovi suradnici šute. Prave se da ništa nisu vidjeli ni čuli. S druge pak strane, čim čuju prve taktove neke domoljubne pjesme recimo Marka Perkovića Thompsona ili da netko na majici nosi oznaku HOS-a na kojoj piše „Za dom spremni“ odmah su „spremni“ Hrvatsku proglasiti sljedbenicom NDH-a, a Hrvate koji su se borili protiv njihove agresije – ustašama.

Ima mišljenja da se ne treba obazirati na srbijanske i ine provokacije ala Šešelj ili pak Jasenovac. To nije točno, tim prije jer je naspram Hrvatske njihova politika– laž do laži.

Oni sto puta ponove laž, a mi je eventualno tek jednom demantiramo, i onda se čudom čudimo što prije svega u svijetu ljudi ne znaju što je u srpsko-hrvatskim odnosima bijelo, a što crno?

U vrijeme Domovinskog rata hrvatski su mediji nadjačali srpske, dok je danas, bojimo se, posve druga slika.

Srbijanska država sigurno ne će kazniti Šešelja što je kuću u Hrtkovcima obnovio bez dozvole, a još manje će  narediti da se sruši, dok s druge pak strane, sjetimo se kako je svojedobno prošao hrvatski general Ljubo Ćesić Rojs (i ne samo on) sa gradnjom svoje  kuće u Hrvatskoj!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ministrica Divjak odgovorila biskupu Vladi Košiću

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak reagirala je na prozivke sisačkog biskupa Vlade Košića. Tema – Škola za život.

Biskup se naime u četvrtak tijekom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u Sisku osvrnuo na aktualni društveni trenutak i tzv. Školu za život te, među ostalim, zapitao je li to ispravan put “ako se ne uvažavaju sugestije stručnjaka, ako se sve više izostavlja odgojni vid a naglašava samo obrazovanje, i to uvođenjem tehničkih informatičkih pomagala, te je li to onda samo tehnicizacija, odnosno informatizacija obrazovnog procesa koji se sve više lišava odgojne dimenzije”.

– Pitamo se kakve bi to trebale biti ‘škole za život’ naše djece i mladih? Mi imamo pravo očekivati da to budu škole za život vječni, za život koji je u kontinuitetu, kako veli mons. Hoser, za život o kojem nam govori današnji blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. No, kako to postići, kako se pripremiti za život vječni, gdje je ta škola u kojoj bi se to moglo naučiti, nastavio je s pitanjima biskup Košić. S tim uvezi, istaknuo je kako je sv. papa Ivan Pavao II. u enciklici “Redemptoris Mater /Majka Otkupitelja” poručio da trebamo poći u “Marijinu školu” – školu molitve, duhovnosti, školu blizine s Kristom.

Ministrica Divjak odgovorila mu je na Facebooku.

“S obzirom na objave vezane uz odgojnu ulogu škole te ulogu moderne tehnologije u obrazovanju valja se podsjetiti da prema hrvatskim zakonima i međunarodnim konvencijama svako dijete ima pravo na obrazovanje.

Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava.

U pripremi kurikularne reforme vodili smo se spomenutim načelima, a svi su dokumenti pripremljeni u skladu sa Zakonom i temeljem širokih konzultacija sa stručnom i općom javnošću. Osnovni ciljevi kurikularne reforme su osposobiti učenike za bolje suočavanje sa zahtjevima 21. stoljeća u profesionalnom, društvenom i osobnom životu što podrazumijeva da je učenik sposoban rješavati kompleksne probleme i kritički promišljati, učiti i biti inovativan i kreativan, ali i učiti i raditi u zdravoj suradnji s drugima. Cilj je, također, pružiti jednake prilike za kvalitetno obrazovanje svim učenicima u Hrvatskoj.

U kontekstu osposobljenosti za život i rad u 21. stoljeću provodi se i digitalna transformacija škola, koja podrazumijeva digitalizaciju koja je u službi zdravog pedagoškog pristupa i u suglasju s dobi učenika. Bez digitalnih kompetencija, naša djeca neće imati šanse na tržištu rada, a neće imati niti jednake mogućnosti sudjelovanja u društvenom životu 21. stoljeća jer već sada se za većinu servisa predviđa online upotreba.

To pravo na jednake prilike nitko nema pravo djeci oduzeti. Javni školski sustav mora odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.

Škola i Crkva ne trebaju se u svemu slagati, jer svatko ima svoj zasebni resor, kao što ministar i biskup imaju različite nadležnosti i trebaju ih se držati. Naime, zadaća je javnog školstva da svim učenicima osigura jednake prilike za obrazovanje, a samim time i za kvalitetan život u suvremenom svijetu. Međutim, da bi učenici u tome uspjeli moraju naučiti rješavati probleme, kritički misliti, uvažavati druge i drugačije te o domoljublju učiti kroz djela, a ne kroz riječi”, napisala je.

 

Biskup Košić: Marija je uvijek bila naša zaštitnica, odvjetnica, najvjernija Majka, Kraljica Hrvata i osobit ures Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mišetić: Neka Džaferović objasni zašto je Vlada BiH 22. 7. 1995. zatražila hitnu vojnu intervenciju RH radi spašavanja Bihaća

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski odvjetnik Luka Mišetić, koji je na sudu u Haagu branio generala Antu Gotovinu, oglasio se danas na Twitteru povodom tvrdnji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića koji je ustvrdio da je Peti korpus tzv. Armije BiH branio Hrvatsku, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Šefik Džaferović tvrdi da je “Armija BiH zaslužna za obranu RH” te da žaloste teze “s druge strane da su nas tobože oni oslobađali.”Kada je već tako, neka Džaferović objasni zašto je Vlada BiH 22.7.1995 zatražila hitnu vojnu intervenciju RH radi spašavanja  BiH, posebno Bihaća? – napisao je  Mišetić.

Neka Džaferović objasni zasto zapovjednik petog korpusa Armije BiH tvrdi: “Gotovina je spasio Bihać od Mladićevih granata. Naime, bez operacije “Oluja” Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari