Connect with us

Povijesnice

Mladen Pavković: „Gardist“ su bile prve hrvatske vojne novine, a počele su izlaziti na današnji dan

Objavljeno

on

Hrvatska svoj oslobodilački, Domovinski rat protiv srpskog agresora nije dobila samo streljivom nego i ustrajnim, točnim i pravovremenim izvješćima brojnih novinara, od kojih su neki, na žalost, žrtvovali i život kako bi pravovaljano izvijestili svijet o užasima, patnjama i boli koju je prolazio jedan mali narod u borbi za svoju slobodu.

U Koprivnici je, u sklopu slavne 117. brigade Hrvatske vojske, pod zapovjedništvom Dragutina Kralja, 25. listopada 1991. počeo izlaziti prvi hrvatski vojni list – „Gardist“ (urednik Mladen Pavković), kojeg smo u početku (dva-tri broja) vodili pod glasilo vojne pošte 2139 Koprivnica.

Prije toga, početkom rujna, Vladimir Kostjuk i moja malenkost osmislili smo jedan od najpoznatijih ratnih plakata s nazivom „Hrvatska vas zove“, koji je, još u vrijeme kad je zločinačka JNA bila ovdje, lijepljen po Koprivnici i Podravini, ali i po Osijeku.

Zahvaljujući i tom plakatu iznimno veliki građana, poglavito mladih, javio se u hrvatsku vojsku. Za prve brojeve „Gardista“ na žalost nismo mogli prikupiti veći broj suradnika. Ljudi su se bojali pisati, ali kako je vrijeme odmicalo sve ih je bilo više.

Među prvima smo dobili službena dopuštenja da pišemo s prvih crta obrane. Novine su se mogle, besplatno, svakog tjedna nabaviti i na novinskim kioscima, a redovno su ih primali i branitelji na terenu. „Gardist“ je izlazio i nakon „gašenja“ 117. brigade u srpnju 1992., sve do sredine 1993. Kasnije je tiskan i reprint ovih novina, čiji se originalni brojevi još mogu naći u ponekom muzeju ili knjižnici.

Uredništvo „Gardista“ za istinu se borilo i na više drugačijih načina, sve pod motom – „Hrvatska vas zove“, kojeg sam također izmislio.

Prvi smo u Hrvatskoj vojsci organizirali izložbu ratnih fotografija, koju je posjetio i cijeli tadašnji državni vrh na čelu s predsjednik RH i vojskovođom dr. Franjom Tuđmanom, humanitarne likovne i ine kolonije, tiskali ratne plakate, knjige, snimali dokumentarne filmove i drugo.

„Gardist“ su bile novine koje su se s nestrpljenjem očekivale i koje su ispunile svoju ratnu zadaću.

Mladen Pavković / Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari