Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Gdje Šešelj stane, tu Vučić nastavi

Objavljeno

na

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nastavlja s teškim optužbama, a koje se odnose na Vojno-redarstvenu operaciju Oluja. Tako je u programu televizije B92 uz ostalo ponovno naglasio da će „još mnogo godina proteći dok netko u Hrvatskoj razumije kakav je zločin bila Oluja“, odnosno da je Oluja „najveće etničko čišćenje nakon II. svjetskog rata“!

[ad id=”93788″]

Na taj način još je jednom dao do znanja da Srbija ni u kojem slučaju ne priznaje da je bila agresor na Republiku Hrvatsku te da su za Domovinski rat podjednako krivi jedni i drugi ili bolje rečeno opet je izjednačio agresora i žrtve.

Također traži od Hrvata, kako je rekao, da „pognu glavu pred našim žrtvama, pred našim odsječenim glavama“…

Na taj način Vučić, inače i sam sudionik Domovinskoga rata, ali samo s četničkom kapom na glavi, i dalje „dolijeva ulje na vatru“ ili bolje rečeno: gdje Šešelj stane, tu ovaj nastavi!

No, ono što je najgore od svega je činjenica da na ovu četničku propagandu, neistine i laži, nema gotovo nikakvih reakcija hrvatskog političkog vrha, da se ne javljaju ni Udruge proizašle  iz Domovinskoga rata, (svaka čast iznimkama), kao da nam je svejedno tko i kako po nama pljuje i bljuje.

A srbijanski premijer, prije svega, nanosi tešku nepravdu prema nevinim žrtvama, ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini.

Samo u Hrvatskoj dosad je otkriveno 145 masovnih grobnica.

Na taj način, tim svojim namjernim iskrivljavanjem suvremene povijesti, neprestano poziva i ostale Srbe da i dalje mrze Hrvate i Hrvatsku, ako zbog ničega drugoga, a ono zbog Oluje. Njega ne zanimaju činjenice. Naime, postoje i službeni zapisi da su Srbi iz Knina te 1995. pobjegli kao „zečevi“, da nisu, kako im je rekao i njihov vođa Slobodan Milošević branili tzv. Republiku Srpsku Krajinu ni dva dana te da od njihovih „traktorskih“ i inih kolona po cesti nitko im živ nije bio u mogućnosti pomoći.

Vučić se pravi lud da ne zna što se primjerice dogodilo Hrvatima u bosanskoj Posavini, ili pak u Vukovaru, Pakracu, Škabrnji, Dalju, Šibeniku, Karlovcu, Osijeku, Voćinu i brojnim drugim gradovima i mjestima.

Srbi su gađali čak i Zagreb, dok ni jedna hrvatska granata nije pala na Beograd, Novi Sad ili pak Niš.

Srbijanski premjer nikako da shvati da su Srbi bili agresori i da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH!

No, nakon ovakvih izjava Vučića o Oluji, o kakvoj tu suradnji i dobrosusjedskim odnosima može biti riječ?

Hrvatski veleposlanik u Srbiji odmah je nakon emisije televizije B92 (a prije toga nakon cijelog Šešeljevog cirkusa) trebao biti povučen iz Beograda, dok se ne utvrdi što je bilo prije – kokoš ili jaje?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Dignitet hrvatske žrtve je visoko iznad politike

Objavljeno

na

Objavio

Ne dopustite da se na njihovoj žrtvi sukobljavaju stranačka i ideološka prepucavanja! Dignitet hrvatske žrtve je visoko iznad njih! Čuvajmo ga i branimo!

Ovom hvalevrijednom inicijativom gradonačelnika Ivana Penave konačno grad Vukovar uz veličanstvene mimohode sjećanja na poginule branitelje svakog 18. studenog, obnovu Vodotornja, simbola grada heroja i njegove ponosne zastave, konačno želi obilježiti  datum zadnjeg hrvatskog pokušaja proboja u okupirani, opkoljeni i porušeni Grad 13. listopada 1991. te odati priznanje i živućim hrvatskim žrtvama i stradalnicima koje ova njihova država konačno treba zaštititi od njihovih nekažnjenih mučitelja i ratnih zločinaca. Mi iz ostatka Hrvatske dođemo 18. studenog, a žrtve koje još žive u Vukovaru i okolici proživljavaju svoje traume kroz čitavu godinu – nebrojeno puta susrećući svoje mučitelje podrugljivih pogleda i neslanih dosjetki.  Poznaju ih žrtve, ali ih nisu prepoznale i institucije ove naše države, demokratske i pravne; DORH i glavni državni odvjetnici, MUP, obavještajne službe …? I tako je to u kontinuitetu kroz zadnjih 27 godina, a pogotovo od 2000. godine pa nadalje.

Po pitanju zaštite digniteta preživjelih žrtava ovom prigodom ću navesti svoje iskustvo vezano uz odnos državnih institucija prema vjerodostojnim svjedočanstvima žrtava osobno predanih na kriminalističku policiju u Ilici 335 u Zagrebu 29. studenog te 23. i 29. prosinca 2011. – službenik A.M.  Kopije svjedočanstava su predana i Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata.

Dakle, mnogo prije 2018. imali su ih još od kasnih devedesetih i prije 2011. Radilo se oko stotinu iscrpnih svjedočanstava od kojih je svako zavrjeđivalo barem pokretanje istrage. Koncem 2011., prije primitka Hrvatske u Europsku uniju (glasovanje na referendumu 22. siječnja 2012.), govorilo se mnogo o potrebi procesuiranja ratnih zločina, pa su u Hrvatskoj u medijima bila učestala izvješća o osobama označenim inicijalima i objašnjenja da se ne mogu pokrenuti istrage jer nema “vjerodostojnih svjedoka” ili “počinitelji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu”. Pitao sam gospodina A. M. kako to da je toliko takvih slučajeva kad se radi o zločinima agresora, a kad je riječ o nekim osumnjičenima s hrvatske strane, onda ih se uhiti u zoru u krevetu obiteljske kuće i pritvori “da ne bi utjecali na svjedoke”? Odgovor je bio – da oni pisane  iskaze svjedoka s njihovim punim podatcima pošalju u policijske postaje na području počinjenja zločina ili mjesta prebivališta počinitelja, zatim čekaju odgovor nekoliko tjedana a onda ovisno o odgovoru postupaju. Zahvalio sam mu na odgovoru i rekao da ne trebam tražiti dodatnih objašnjenja!

Tko od ovih spomenutih stotinu svjedočanstava pročita samo dva pa poslije pročitanog i dalje ustraje na izjednačavanju veličine ljudske patnje i stradanja s banalnostima dnevnopolitičkih stranačkih prepucavanja, onda  takvi nisu dostojni ni javnog humanitarnog djelovanja niti političkog angažmana.

U prošlotjednom govoru predsjednika Srbije Vučića u Gazivodama na Kosovu (9. rujna) jasno je izrečen njegov stav o Miloševiću i njegovim ratnim pohodima, kao i njegov stav u odnosu na Hrvatsku pa se bojim da se uskoro klizećim pomacima ne želi njegovo uporno tumačenje “bivših Miloševićevih ratova” prikazati kao građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, a Oluju “kao zločinačku akciju i najveće etničko čišćenje u poslijeratnoj Europi”.

U novije vrijeme čuje se i to da bi se posljedice prošloga rata trebale tretirati kao humanitarno pitanje! Nadam se da će se to odnositi samo na poginule i nestale.

Čim se prihvati terminologija protivničke strane bitka za istinu je izgubljena.  Na objede Vučića i njegovih propagandista nije dovoljno prešućivanje i odmahivanje rukom, treba žestoki i pravovremeni odgovor istinom – u protivnom će laž postati istinom.  To sljedbenici Dobrice Ćosića dobro znaju!

Konačno i ovogodišnji udžbenici za škole u Srbiji i republici srpskoj imaju poglavlje o ratovima Srbije u 90-im godinama pa će i u njima biti upisana i ta ‘druga istina’ o kojoj Vučić često govori kad su u pitanju prošli ratovi, i proširena svijetom, a nama će ostati za odgovoriti; ako se radilo o agresiji gdje su vam presude za počinitelje zločina?!  Odgovor pravne države ne može biti isprika “da nisu imali  pravovaljanih svjedoka ili da počinitelji nisu bili dostupni”!

Gradonačelniče, čestitka na obrani istine o Domovinskom ratu i obrani dostojanstva žrtava agresije, kako svih poginulih i nestalih tako i ovih živućih.

To je naša zajednička civilizacijska i moralna obveza. Ne dopustite da se na njihovoj žrtvi sukobljavaju stranačka i ideološka prepucavanja! Dignitet hrvatske žrtve je visoko iznad njih! Čuvajmo ga i branimo!

Ante Beljo,

predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i jedan od utemeljitelja HDZ-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

KAJKIĆ: ‘Božinoviću, građani ove zemlje će o zločinima uskoro sve doznati’

Objavljeno

na

Objavio

Gledam i slušam danas izjavu Božinovića na N1, i ne mogu vjerovati koliko lažu!!!

Nikola Kajkić oglasio se danas, nakon što je čuo medijske izjave ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davora Božinovića:

“Gledam i slušam danas izjavu Božinovica na N1, i ne mogu vjerovati koliko lažu! Pitam vas Božinoviću-Milina, daj se više dogovorite jeste li me maknuli iz radne skupine ili sam otišao sam, kako ste danas rekli?

Morala bi postojati nekakva vaša pisana odluka o tome, vi bi malo ovako, pa malo onako, kako Vam to ovisno o situacijama i vremenu događanja odgovara… Jedno morate znati, ja Vaše neznanje, nerad i nered nisam i nikada neću prikrivati, a građani ove zemlje, posebno obitelji zrtava zločina, moraju i stoga će vjerujte mi uskoro doznati sve!”, obrušio se Kajkić preko društvene mreže.

Inače, zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić u ponedjeljak je najavio skori završetak istrage protiv policajca Nikole Kajkića za kojeg je kazao da je “udaljen iz službe zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti, odnosno lažiranja istrage i dokumenata o ratnim zločinima u Vukovaru.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari