Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Istina o komunističkim zločinima mora se istražiti i razotkriti

Objavljeno

na

Ako tko ima razloga obilježavati 23. kolovoza – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, onda je to – Hrvatska, čiji su relativno brojni građani bili među žrtvama  tih političkih ideologija, koji su sve do 1990. bili ponižavani, diskriminirani, zatvarani i mučeni. Međutim, kod nas je taj dan baš kao i svaki drugi.

Ništa se nije promijenilo otkako je taj dokument prihvaćen u Hrvatskom saboru. Oni koji su poput prof. Zvonimira Šeparovića ili pak Zlatka Hasanbegovića, ali i nekih drugih pojedinaca i skupina, tijekom godine ukazivali na nevine žrtve, prije svega komunističke Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Tito, uglavnom su nailazili na šikaniranja, omalovažavanja, pa čak i na određene političke i ine progone! Razlog tome je činjenica da Tito i partija još uvijek dobrano žive u srcima nemalog broja Hrvata i koji su bez obzira i na hrvatski obrambeni Domovinski rat iznimno dobro raspoređeni, od medija, gospodarstva pa do politike.

Hrvatska povijest i nakon toliko godina od II. svjetskog rata još je uvijek crno-bijela, a to znači da su partizani i komunisti bili „dobri“ i na „pobjedničkoj strani“, a svi ostali loši i na strani – gubitnika! Takvu povijest pisala je partija i Tito, a zadržala se na žalost sve do današnjih dana.

Prvi hrvatski  predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman imao je dobru ideju o pomirbi svih Hrvata, ali ona nije oživjela do danas, jer da bi do nje došlo trebala je biti zadovoljena istina i pravda, a jugonostalgičari, kojih nije mali broj, to jednostavno nisu i neće dopustiti, bez obzira što razjedinjenost Hrvata generira nove podjele.

Još uvijek nismo istražili ni povijest nakon II. svjetskog rata. Djeca u školama i dalje ne uče o Golim otocima, Jazovki, Macelju, Bleiburgu… a još manje o drugim komunističkim zločinima. Kad je Jakov Sedlar snimio „Četverored“, igrani film o Križnom putu (jedan i jedini!) to mu ostaci Tita i partije ne mogu i neće oprostiti – nikada.

U nas su komunistički zločini godinama bili i još uvijek su, na žalost, dobrano prešućeni i omalovažavani, premda su svojom okrutnošću i dugotrajnošću prerasli sve viđeno u Istočnoj Europi. Titov režim tako je dobro skrivao masovna gubilišta nevinih Hrvata da su i svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava bile iznenađene svim onim što su vidjeli i čuli nakon propasti Jugoslavije. Osim toga, kod nas su još i danas mnogo više „na cijeni“  komunistički i partizanski pisci koji su hvalili zločine nego oni koji primjerice pišu istinu o Domovinskome ratu ili pak o Bleiburgu. Čak i najveća državna nagrada u Hrvatskoj nosi ime po Vladimiru Nazoru, koji je u vrijeme NDH slavio Pavelića, a dragovoljnim odlaskom u partizane Tita i partiju! Baš kad je on, nakon II. svjetskog rata,  bio na čelu Hrvatskog sabora  događali su se strašni zločini nad nevinim Hrvatima, poglavito ženama, starcima i djecom, kad se i uz njegov „blagoslov“ sudilo bez suda i suđenja mnogim Titovim i komunističkim protivnicima. I dok se, uz ime Trga maršala Tita, ne makne i ime ovog partizanskog pjesnika s najveće državne nagrade ništa se po tom pitanju značajno neće dogoditi. Čak i Osnovna škola u Škabrnji koju su sravnali sa zemljom pripadnici zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA) nosi ime po – Vladimiru Nazoru! (Sic!)

Vjeruje se da je jugokomunistička armija i komunistička diktatura u bivšoj Jugoslaviji pobila oko pola milijuna Hrvata, ali i da je odgovorna za niz drugih stradanja i progone u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu.

Hrvatska mora progovoriti o svojoj (mračnoj) prošlosti i bez ovoga dana sjećanja. Dosta je bilo šutnje o komunističkim zločinima, odnosno izbjegavanje  istine kako se ne bi nekoga  povrijedilo i tome slično. Nema pomaka naprijed dok se ne kaže otvoreno da su jugokomunisti izvršili genocid nad hrvatskim narodom.

Dosta je da povijest  Republike Hrvatske pišu oni koji je nisu htjeli. Na taj način neprestano ćemo se vraćati u prošlost.

Ako će Hrvati i dalje šutjeti o onome što još uvijek stidljivo pričaju i 23. kolovoza, progovorit će crna zemlja, progovorit će kosti naših najmilijih  razasute po Sloveniji, Hrvatskoj i BiH!

I još nešto: nije li obmana javnosti da će se masovni zločini iz komunističkog razdoblja istražiti i razotkriti, kad do danas ni za jedan od tih zločina Državno odvjetništvo i drugi nisu podnijeli niti jednu optužnicu niti ozbiljno zatražili provođenje makar jedne jedine istrage?

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

PETERNEL: Mnogi se ne usude reći, ali emisiju NU2 treba ukinuti

Objavljeno

na

Objavio

Prekrasno je što brojni zabrinuti izražavaju podršku Stankoviću iako se može primijetiti da kod nekih drugih slučajeva nisu bili toliko pravdoljubivi zagovornici slobode govora.

Pitanje koje se nameće je u čemu je problem čak i ako se emisija ukine?

Zar je Nu2 doživotna emisija na koju Stanković ima ljudsko pravo?

Nije problem sto je Aco rekao nešto sto se nekome ne sviđa, to ne smije biti problem, već što mu se emisija potrošila i što permanentno govori gluposti koje se većini uljuđenih ne sviđaju – loš je, šablonski subverzivan, nepripremljen, nameće stavove, izlizala se forma. privatizira termin te selektivno prijateljsko-ideološki promovira izdavače, knjige, autore, firme, a omalovažava neistomišljenike.

Jednostavno je zreo za hlađenje i novi novinarski zadatak.

Mnogi se to iz nekog razloga ne usude reći, ali ja otvoreno kažem da tu emisiju treba ukinuti. Trebalo je još prije tri godine otkad kvalitetom ne zadovoljava standarde, napisao je potpredsjednik HHO-a Igor Peternel.

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

Objavljeno

na

Objavio

Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge?, poručuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara pohvalila je danas stav HRT-a, koji se ogradio od izjava Aleksandra Stankovića o Domovinskom ratu u emisiji Nedjeljom u 2.

Podsjetimo, HRT se ogradio od izjava koje je Stanković dao u svojoj emisiji ispitujući gosta Predraga Mišića, a to ograđivanje osudio je HND nazvavši ga “licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara”.

“Pohvaljujemo stav Hrvatske radio televizije da su zaposlenici javnoga medijskog servisa obavezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske što je navedeni novinar prekršio svojim nastupom te se nadamo da će HRT nastaviti dosljedno štiti dignitet Domovinskog rata.

Štetu koju je novinar Aleksandar Stanković nanio dignitetu Domovinskoga rata i hrvatskim braniteljima koji su zbog njegovih neprimjerenih izjava ponovno proživljavali svoje ratne traume je nemjerljiva i na žalost dugo ćemo osjećati posljedice tih izjava”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković.

Dodaje da Stankovićevi istomišljenici “nastavljaju s vrijeđanjem hrvatskih branitelja i propitkivanjem karaktera Domovinskoga rata sve pod krinkom prava na slobodu govora”.

“Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge? Smije li narušavati suverenitet države i kršiti Ustav Republike Hrvatske, zakone, deklaracije te druge propise? Smije li iskrivljavati povijesne činjenice? Smije li novinar svojom javnom riječi širiti mržnju među građanima?

Trebaju li svi građani postati taoci takvih novinara koji će pravo na slobodu govora širiti do te granice da se ugrožavaju slobode i prava drugih ili državne institucije koje financiraju te novinare trebaju podvući crtu između prava na slobodno izražavanje i ugrožavanja prava drugih.

Ti isti novinari kada netko iznese stav koji je suprotan njihovim vrijednostima zaboravljaju na pravo slobode govora i koriste svoj javni utjecaj kako bi omalovažili tuđe (drugačije) mišljenje.

Stoga smatramo da je doista važno s više strana promotriti je li dozvoljena ekstenzija prava na slobodu govora da tih granica da je se percipira na način da svatko može govoriti što želi bez baratanja činjenicama i bez obzira kakve posljedice izrečena riječ ostavlja”, kaže Čurković.

Kamenjar.com

Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari