Connect with us

Reagiranja

Mladen Pavković: Još jedno suđenje u ‘tajnosti’. Zašto?

Objavljeno

-

Ratnom zločincu, šefu nekadašnjeg zloglasnog KOS-a, Aleksandru Vasiljeviću (80) na Županijskom sudu u Osijeku sudi se gotovo, pa u „tajnosti“. Kako mu se sudi, kao uostalom i većini srpskih zločinaca, u odsutnosti,  iliti „pojeo vuk magare“, malo je tko zainteresiran za to i takvo (teatralno) „natezanje“ pravde.

Ali, ima još jedno ništa manje zanimljivije suđenje. I to u Haagu. Tamo se sudi (ponovno)  Jovici Stanišiću, bivšem šefu srpske Službe državne sigurnosti (SDB) i Franku Simatoviću Frenkiju,  bivšem zapovjedniku jedinice za specijalne operacije SDB-a.

Hrvate bi ovo suđenje, a poglavito njegov ishod itekako trebao zanimati. Međutim, i ono prolazi kao Sava ispod mosta! O tome u hrvatskim medijima možete pročitati malo ili „ništa“. Namjerno?

Stanišić i Simatović su optuženi zbog organiziranja udruženog zločinačkog pothvata, čiji je bio cilj trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu ove srbijanske bande bio je balkanski krvnik Slobodan Milošević.

Zanimljivo je da se optuženim srpskim zločincima na ovom sudu sudi još od 2009.!

Prvo su bili osuđeni, a potom 2003. oslobođeni, pa im se sad za isto nedjelo ponovno sudi.

Ovih je dana video-linkom iz Beograda na Haaškom sudu svjedočio i Aleksandar Vasiljević, sve s razlogom da pomogne „braći po oružju“.

Nu, na suđenju nije  nazočan ni jedan optuženi. Stanišić je već duže vrijeme na privremenoj slobodi u Srbiji zbog kronične bolesti, dok razlog izostanka Simatovića nije poznat.

(Ponašaju se uz odobravanje Republike Srbije kako hoće! Bojimo se da bi Hrvati na takvo ili slično suđenje svoje otpremili „pod hitno“, kao što su primjerice svojedobno uhitili i priveli nedužnog generala Mladena Markača, samo zato što je otkriveno da je u vrijeme privremene slobode sudjelovao u lovu! Gdje su sada i što rade oni novinari koji su po zadatku otkrili ovo „zlodjelo“ i na taj način strpali Markača u pritvor, nakon čega je zbog teške bolesti umalo umro?)

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću koje je počelo 13. srpnja prošle godine posljednji je haaški proces u kojem se utvrđuje jesu li za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni bivši najvažniji političari i ratni zapovjednici Srbije.

Kako to da i ovo suđenje manje-više „ne zanima“ širu javnost?

Porazan je i zaključak da dosad nitko od pripadnika nekadašnjeg zločinačkog vrha Srbije nije osuđen za zločine počinjene na teritoriju RH-a, ali i BiH?

Sudilo se i sudi pretežno u odsutnosti, i to nakon dva desetljeća (sic!) od završetka svetog obrambenog hrvatskog Domovinskoga rata!

Kod onih koji su i osuđeni utvrđena je manje-više tek deklarativna kaznena odgovornost koja u konačnici nije rezultirala obeštećenjem žrtvama i njihovih srodnika.

U optužnici Stanišiću i Simatoviću uz ostalo se navode i ostali sudionici udruženog zločinačkog pothvata s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrba s teritorija Hrvatske i BiH: Slobodan Milošević, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Ratko Mladić, Milan Martić, Radmilo Bogdanović, Radovan Karadžić, Goran Hadžić, Željko Ražnjatović Arkan, Biljana Plavšić, Vojislav Šešelj i drugi.

Nameće se pitanje, koje često postavlja i Marko Miljanić, slavni zapovjednik obrane Škabrnje: Drugovi i drugarice, gospodo i gospođe – kad ćete uhititi i osuditi barem nekog iz srpskog državnog vrha koji su odgovorni za agresiju, odnosno za progon, ubojstva, deportaciju i druga nečovječna djela, kao i organiziranje paravojnih postrojbi u svetom Domovinskom  ratu?

Vrijeme ide, leti.

Vjerujemo da se namjetrno ne čeka da osumnjičeni zločinci dožive „sto godina“, pa da se tek onda krene s pokretanjem sudskih i inih postupaka?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas