Connect with us

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Ne slažemo se da i branitelji pokrivaju enormne gubitke u zdravstvu

Objavljeno

-

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) iznimno je nezadovoljna i razočarana najavom ministra zdravstva Daria Nakića  da će se zbog velikih gubitaka u zdravstvu povećati izdvajanja građana za dopunsko zdravstveno osiguranje, kako bi se omogućilo da se naš zdravstveni sustav  i zdravstvene usluge kvalitetno pružaju svima, bez obzira na prihode koje imaju.

[ad id=”93788″]

Naime, smatramo da je dopunsko zdravstveno osiguranje već i sada „prešlo sve granice“, a poglavito nas smeta što većina hrvatskih branitelja nije oslobođena ove nameti. I sad umjesto da se ljudima koji su bili prvi kad je trebalo, koji su tijekom hrvatskog Domovinskog rata oboljeli, omogući da se barem liječe kako treba, bez dodatnih troškova, i njih se  ovom mjerom želi „kazniti“, kao da je i za te ljude (koji „nisu imali sreće poginuti ni da budu ranjeni“) i ovakav zahtjev – privilegija. Zar nije dosta što jedan dobar dio branitelja koje ni metak nije okrznuo živi na rubu siromaštva, od socijalne i ine pomoći, što ne mogu dobiti zaposlenje i tome slično, sad još mora plaćati i ne male rate mjesečnog dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Gubici u zdravstvu su stvarno enormni (iznose oko 2,5 milijarde kuna), a nigdje se ne kaže tko su krivci za takve promašaje, ili je očito da krivaca nema? Građani plaćaju i iznimno veliku pretplatu u svezi Hrvatske radiotelevizije (HRT), a program (na sva četiri kanala) je slab i nezadovoljavajući. Koliko oni mjesečno prikažu emisija o  problemima zdravstva ili hrvatskih branitelja? Možda ove dvije „stavke“ nisu za usporedbu, ali dosta nam je da se svi gubici političkih garnitura, kao u ovom slučaju bivše Vlade, prelamaju preko leđa i hrvatskih branitelja. Osim toga, u kojoj to zemlji ima da ratni veterani nemaju ni besplatno liječenje? Ti ljudi bili su spremni početkom devedesetih dati ne samo svoje zdravlje već i živote za stvaranje hrvatske države, pa je uistinu nepravedno da im se ne omogući ono najvažnije – besplatna zdravstvena skrb.

Ne, to nije privilegija!

Privilegija je da oni koji su tijekom rata stekli ogromno bogatstvo na krvi hrvatskih ratnika danas bezbrižno uživaju i da ih nitko ne pita – odakle im prvi milijun eura?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari