Connect with us

Reagiranja

Mladen Pavković: Nema šanse ni da nam Srbi vrate arhivu iz NDH!

Objavljeno

-

Sjećate se, što je prigodom službenog posjeta Hrvatskoj, o vraćanju arhivske građe, govorio predsjednik Srbije Alaksandar Vučić, koji nam je tom prigodom na „dar“ donio trećerazrednu dokumentaciju? Sve će se vrlo brzo riješiti! Nu, još jednom nas je obmanuo, a umjesto predstavnika države, koji jedino mogu riješiti probleme oko nestalih u Domovinskome ratu pozvao je u goste predstavnike Udruga proizašle iz Domovinskoga rata, koji su se s njim i njegovim generalima, mogli samo slikati!

U beogradskim arhivama nalazi se i 340 kutija originalne građe o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koju su 1945. zaplijenili partizani. Hoće li nam barem to vratiti? Srbijanski mediji pišu da ni od toga neće biti ništa, bez obzira što se Hrvati pozivaju na Aneks D Sporazuma o pitanjima sukcesije iz 2002.!

Dr. Milan Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije, rekao je da ne zna zašto se ta priča  sada podgrijava u javnosti, jer je u svijetu službeni stav arhivske struke da se fondovi ne mogu odvajati.

  • „Takvi zahtjevi za predavanje povijesnih dokumenata su budalaštine. Ne može bilo tko uzeti što hoće. Ako Hrvati hoće dokumente, neka daju pare i mi ćemo im skenirati, kao što to rade Slovenci“ – kazao je, dok je, prema pisanju medija, nekadašnji direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević, istaknuo da Hrvati odavno pikiraju na tu građu, ali da im je ne jednom na njihovo pitanje kada će Srbija da im vrati tu arhivsku građu, uzvraćeno kontrapitanjem:“Zašto traže dokumentaciju kvislinške države s kojom formalno-pravno neće da imaju kontinuitet?“

E, sad se  i mi s pravom pitamo: kakvi su to hrvatski političari, lijevi i desni, koji iz Beograda ne mogu vratiti ni arhivsku građu iz 1945., odnosno nije li ipak u pitanju nešto drugo, tj. da oni za to uopće ne mare?

Srbi će i dalje falsificirati i blatiti hrvatsku povijest i izvlačiti one dokumente koji isključivo njima idu u korist, jer mi do te arhivske građe, očito, nećemo tako skoro doći, a što je najžalosnije oni drže i najvažniju dokumentaciju iz Domovinskoga rata, poglavito iz 1991.

Od Vučića jedino što možemo očekivati je to da nam prigodom narednog posjeta opet donese hrpu papira o „vjenčanim i umrlim“ u nekom mjestu.

Sramotno, ali je tako.

Mladen Pavković

Roman LELJAK: Otvoreno pismo Predsjednici Republike Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas