Connect with us

Kolumne

MLADEN PAVKOVIĆ: Ni za opljačkano i spaljeno selo Ćelije nitko nije osuđen! Zašto?

Objavljeno

on

Za malo hrvatsko selo Ćelije, nedaleko Vukovara, gotovo nitko nije čuo, sve do 7. srpnja 1991. kad su mediji javili da više ne postoji! Dugo je vremena bilo u blokadi, poglavito od strane okolnih srpskih sela, i naravno zloglasne Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srbijanskih četnika.

Selo je junački branila omanja skupina hrvatskih ratnika, ali tog 7. srpnja  JNA ga je napala sa svime što se napasti da. Jedina krivica ljudi koji su tamo živjeli bila je ta što bili Hrvati i što su se našli na strateškom pravcu JNA na relaciji Osijek-Vukovar.

Ćelije su bile prvo hrvatsko selo spaljeno i sravnjeno sa zemljom, a stanovništvo ubijeno i protjerano. Četnici su uz pomoć lokalnih Srba (susjeda) spaljivali kuću po kuću! Prije toga, naravno, samo kako to oni znaju i umiju, opljačkali su sve što opljačkati dalo.

Zanimljivo je da su zlotvori tzv. JNA „pomagali“ stanovništvu da što brže napusti svoje domove, kako bi njima bio otvoren put za ono za što su ih „školovali“ Milošević, Kadijević, Željko Ražnatović Arkan i drugi srbijanski ratni i ini zločinci, među kojima je bio i „Boro Konj“, odnosno pukovnik JNA Boro Ivanović, kojeg je DORH osumnjičio kao nadređenog zapovjednika pripadnicima JNA i tzv. Teritorijalne obrane, koji su učinili strašna zvjerstva u Ćelijama, ali i u drugim hrvatskim selima i gradovima, sve u cilju stvaranja etnički čiste tzv. „Srpske autonomne oblasti Slavonije, Baranje i zapadnog  Srijema“. „Boro konj“ je na vrijeme pobjegao, tako da su mu kao i tisućama drugih srbijanskih zlotvora jedino mogli suditi u odsustvu, ali sve je to ništa u odnosu na ono što je agresor napravio ne samo u Slavoniji već i diljem Hrvatske.

Jedan Milorad Pupovac i njegov „komšija“ Vojislav Stanimirović, ali i Pusić, Pilsel, Teršelič, Josipović, Mesić, Tomić, Dežulović i slični, neprestano se bave navodnim zločinima u II. svjetskom ratu, a kad naiđu takve obljetnice stradanja nevinih hrvatskih civila iz obrambenog Domovinskoga rata kao što je ovo prisjećanje na spaljeno selo Ćelije nema ih nigdje, ili bolje rečeno ponašaju se kao da su izgubili pamćenje.

No, kako godine idu, i dalje se postavlja pitanje: tko je spalio i opljačkao Ćelije, čak i tamošnju katoličku crkvu? Nije to bilo prije 70 godina, pa da nitko ništa ne zna.

Gdje su zločinci, zašto im nije suđeno, i tko je za to odgovoran?

Nakon Ćelija, po istom „scenariju“, srbijanski četnici i domaće izdajice spalili su i uništili i druga hrvatska sela i naselja i protjerali, opljačkali  i ubili brojno hrvatsko stanovništvo.

Kada će i zbog toga netko odgovarati?

Nakon što su Ćelije opljačkane i spaljene, JNA, relativno duže vrijeme, nije, poglavito medijima, dopustio  ulazak u  selo, ali ipak nisu uspjeli sakriti sve zlo koje su činili nedužnim ljudima.

U tom mučeničkom selu, koje je na sreću danas obnovljeno, a koje nikada neće i ne smije zaboraviti zlo srbijanskih i inih agresora, nalaze se i masovne grobnice.

I ove godine tamo će se taj tužan događaj obilježiti svetom misom, paljenjem svijeća i suzama onih koji su uspjeli izbjeći srbijanski teror, ali i pitanjem: dokle će se marginalizirati ove i ovakve tragedije hrvatskog naroda, jer vidjet ćete opet da ni ove godine tamo neće doći nitko od čelništva hrvatske države, već samo, kao i ranije, možebitno njihovi – izaslanici!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

7. srpnja 1991. nad Ćelijama se dugo vio visoki dim spaljenih domova

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari