Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Gdje su odštete za ubijene hrvatske civile?

Objavljeno

na

„Čuda da se dese“ – to je naziv članka (str.15.) u srpskim „Novostima“ (Zagreb, 12. svibnja 2017.), a u kojem među ostalim piše da je Županijski sud u Šibeniku zbog ubojstva srpskog civila Janka Ćakića 1995. u Zvečevu kod Kistanja, u obrambenom hrvatskom Domovinskome ratu, dosudio i presudio da Hrvatska mora obitelji tog nesretnog civila platiti 108.000 eura, „zbog štete koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih snaga“.

Oko 130 tisuća eura, također po odluci Županijskog suda u Šibeniku, dobit će od Hrvatske i obitelj Save Milivojevića, ubijenog 5. kolovoza 1995. u Kovačićima kod Knina.
U ovom pupovčevom političkom biltenu nadalje se navodi da je „država pokušala da se izvuče tvrdeći da je nastupila zastara potraživanja, no sud je taj argument odbio“.
Znači, nema zastare za ubojstva civila u hrvatskom Domovinskome ratu!

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, podsjećaju „Novosti“, dodijelio je obitelji ubijenog Siščanina Stanka Martinovića 30 tisuća eura, jer hrvatska država, „kako je utvrđeno, nije zaštitila pravo na život, što je rezultiralo time da počinioci njegovog ubojstva od 23. septembra 1991. nikada nisu ni otkriveni“.
E, sad je pitanje, je li se te i takve presude donose samo i isključivo za ubijene civile srpske nacionalnosti ili pak i za one koji su poginuli na hrvatskoj strani, od ruke srbijanskih agresora tzv. četnika?

Ne može biti da se pojedincima dodjeljuju odštete, a da se drugima (Hrvatima) ne zna ni grob! Spomenut ćemo tek primjer dr. Ivana Šretera, liječnika, humaniste i dobrog čovjeka iz Pakraca. Od 1991. nema mu ni groba, ni odštete!
Žalosno je i jadno što se više ne govori ni ne piše o hrvatskom branitelju Veljku Mariću, koji je u Beogradu osuđen čak na 12 godina robije, zbog navodnog ubojstva jednog civila srpske nacionalnosti, što nikada nije dokazano.

No, sve u svemu, pupovčeve „Novosti“ ne bave se srbijanskom agresijom na Republiku Hrvatsku, a još manje o poginulima, masakriranima, ranjenim i nestalim Hrvatima tijekom Domovinskoga rata.
Na tu temu ne može se čuti ni riječ od Pupovca, inače po zanimanju – političara iliti politikanta. A ako ga već netko i „natjera“ da nešto kaže o agresiji onda on i njegovi „pomozbog“ junaci odmah okreću stvari i prave se „toše“ da se još (25 godina nakon agresije!) „ne zna“ tko je zapravo u ovome ratu bio žrtva. Po njemu i ovim jadnim člankopiscima, koje plaća „ogavnim“ kunama, Srbi sigurno nisu.
Ali, da mi puno ne dužimo, donosimo popis smrtnog stradavanja iznimno velikog broja civilnih osoba u Vukovaru. Taj popis nalazi se u optužnici Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Vukovaru (broj: DO-K-41/00, od 24. prosinca 2002.) i zauzima gotovo pet stranica (!) gusto pisanih imena (u optužnici od 4-8. stranice!) žene, djece i staraca koji su zvjerski ubijeni u ovome gradu tijekom 1991.

Tko je od njih dobio odštetu od Republike Srbije, čiji su vojnici (zlotvori) poubijali tako veliki broj Hrvata, ni krivih ni dužnih? Jeli za njihovu smrt odgovorna država koja se branila ili pak ona koja je izvršila agresije?

Pupovac, što ti misliš o tome?

Inače, optužnica za zločine u Vukovaru do danas je ostalo mrtvo slovo na papiru!
Za to jedino nisu krivi Srbi, a oni koji su krivi s hrvatske strane što se za te ljude dosad ništa nije poduzelo, u najmanju ruku, morali bi odgovarati pred zakonom i Bogom!
Ali, dok se to ne dogodi (tek je prošlo prvih 25 godina!) kao dokument vremena ostavljamo na čitanje s dužnim poštovanjem imena civilnih žrtava (samo u Vukovaru!) – da se ne zaboravi!

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

HDZ traži da se Grmoja ispriča Jandrokoviću zbog prijetnji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je zatražio od zastupnika Mosta Nikole Grmoje da se ispriča predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću zbog prijetnji koje mu je izrekao na početku sjednice.

Bačić smatra da je Grmoja počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. Kaznenog zakona.

Osvrćući se na Grmojino “neprimjereno ponašanje”, Bačić je ustvrdio da je Mostovac dva puta potvrdno odgovorio na Jandrokovićevo pitanje prijeti li mu.

Saborski zastupnici imaju imunitet za izrečeno mišljenje, ali ne i za počinjenje kaznenog djela, kazao je Bačić. Najmanje što Grmoja može učiniti jest javno se ispričati predsjedniku Sabora, poručio je Bačić.

Ovime želimo zaštititi dignitet svakog zastupnika, a posebno predsjednika Sabora koji je danas provodio Poslovnik uvodeći red u sabornici, ali i “ovog visokog doma”, naglasio je šef Kluba HDZ-a.

Nakon jučerašnjeg dana, kada su pojedini zastupnici svojim raspravama i ponašanjem uspjeli djelomično od Sabora napraviti cirkus, mislili smo da će nam to svima biti dovoljna opomena i da ćemo nastaviti na drugačiji način, međutim, danas je Grmoja prijetnjom još dodatno urušio već poljuljani dignitet Sabora, kazao je.

Pozvao je sve zastupnike da se vrate radu za boljitak Hrvatske, za što su i dobili mandat.

Zastupnik Josip Borić konstatirao je kako su morali reagirati jer smo jučer svjedočili još gorem ponašanju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji je zastupnike pozivao na fizički obračun, za razliku od HDZ-a koji je radio na smirivanju tenzija. Istaknuo je i da ne žele u Hrvatskom saboru scene koje se mogu vidjeti u parlamentima drugih zemalja.

Po Borićevu mišljenju, oporba je jučer radila kaos u sabornici zbog nedostatka argumenata na prijedlog proračuna za 2018. godinu. Bačić je dodao da se SDP nije pripremio za kvalitetnu raspravu o proračunu.

“U nedostatku argumenata kojim bi pobijali jedan sjajan proračun, koji je i razvojan i socijalan, htjeli su opstrukciju rada Sabora, kako bi proračun bacili u drugi plan”, rekao je.

‘Spreman sam se ispričati predsjedniku Sabora i klečati na kukuruzu, ali imam nekoliko uvjeta. Pozivam premijera da se ispriča zbog Ive Sanadera, Fimi Medije, Planinske, zbog predaje Ine Molu, Hypa. Pozivam i Branka Bačića da se ispriča što je nosio torbe u aferi Fimi medija, pozivam ih da se ispričaju zbog Vladimira Šeksa, kuma ove Vlade”, izjavio je Nikola Grmoja koji je u Saboru održao konferenciju za novinare nakon konferencije HDZ-a. Dodao je kako ih sve poziva da se ispričaju i zbog “Todorićevog čovjeka – ministra Zdravka Marića i zbog ministra Kujundžića koji je dio Todorićevog projekta, zbog Agencije za lijekove, presude Horvatinčiću, i pravosuđa zbog kojeg stradavaju mali ljudi”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Srpska pravoslavna crkva uprla sve svoje snage protiv Marka Juriča

Objavljeno

na

Objavio

“Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici”, rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda, Marko Jurič u siječnju, prilikom javnog obreda  “posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja”, koje je organizirala Hrvatska pravoslavna crkva  na zagrebačkom Cvjetnome trgu. Od tada počinje njegov sudski progon:

Jučer je protiv mene na Prekršajnom sudu održano peto ili šesto ročište. Zagrebačka policija me progoni i tuži da sam organizirao protuzakoniti skup 6. siječnja 2017. godine kada je Hrvatska pravoslavna crkva na Cvjetnomu trgu održala obred posvećenja vode.

Policija je po prijavi Srpske pravoslavne crkve uprla sve svoje snage kako bi dokazala protuzakonite, opasne i rušilačke namjere tog vjerskog obreda na Cvjetnom. Do sada je ta zagrebačka policija poslala čak pet policajaca koji iz ročišta u ročište siluju činjenice kako bi dokazali svoju optužnicu dostojnu milicijskih pendrekaša propale Jugoslavije.

Spoznaja da ću možda biti osuđen ne boli toliko koliko je bilo mučno gledati te, tzv. hrvatske policajce, koji zajedno s pjevačima četničkih pjesama pušu u isti rog i gaze po istini, pravdi, pravnom sustavu i temeljima hrvatske države. U konačnici, svojim sluganskim ponašanjem pljuju na stradanja Hrvata od četničke ruke u zadnja dva rata i poraća. 
Takvi policajci nemaju pravo nositi časnu odoru hrvatske policije! Napisao je Marko Jurič.

Marko Jurič se ovog časa nalazi na sudu jer je upro prstom u Pupovca

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari