Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Opet će se oriti pjesme o zločincu, šumi i komunizmu

Objavljeno

na

Iduće subote, 28. svibnja 2016. (bivši) Jugoslaveni, komunisti i partizani ponovno će u Kumrovcu održati  dernek na kojem će veličati propalu bivšu državu, zločinca Broza i, naravno, pljuvati po svemu što hrvatski diše. Tu manifestaciju nazvali su „Dan mladosti i radosti 2016.“, a slobodno su je mogli obznaniti i onom rečenicom koju je ovih dana, kao papagaj, izgovarao „počasni Jugoslaven“ Stjepan Mesić – „Kad se voda zamuti, govna isplivaju“.

[ad id=”93788″]

Naime, tijekom srpske agresije i tijekom stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države mi smo se borili protiv Srba, Crnogorca, Jugoslavije, Tita, zločinačke JNA, komunista, Udbaša, četnika, domaćih izdajica i sličnih, a dobar dio njih u subotu će na žalost opet „isplivati na površinu“ (svaka čast iznimkama). Oni ne će vikati „Za dom spremni!“ (jer nikada i nisu za nešto takvoga i bili spremni), već će se kititi uniformama JNA, Brozovim fotografijama i zastavama s crvenom krvavom zvijezdom petokrakom (s kojom su razarali i Vukovar), pa će svi oni koji dođu na ovaj „vašar“ sigurno imati dojam da su i dalje u Jugoslaviji i da uopće nije bilo rata, a još manje 15 tisuća poginulih za slobodu. Državno odvjetništvo, kao i ranijih godina, na to vjerojatno ne će reagirati, a nije ni teško pogoditi zbog čega i zašto.

U prigodom programu za taj dan piše da će pjevati „Partizanski zbor“ (?), među ostalim i pjesmu na stihove velikog hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora – „Uz maršala Tita“, a koja ide ovako:

„,,,Uz maršala Tita, junačkoga sina/nas neće ni pakao smesti/Mi dižemo čelo, mi koračamo smjelo/i čvrsto stiskamo pest/ Rod prastari svi smo, a Goti mi nismo/Slavenstvo smo drevnoga čest/Ko drukčije kaže, kleveće i laže/Našu će osjetiti pest/Sve prste na ruci u jadu i muci/Partizanska stvorila je svijest/Pa sad kad i treba, do Sunca do neba/Visoko mi dižemo pest/.“

[mom_video type=”youtube” id=”dU53KD1DB8Y” width=”760″ height=”420″]

[ad id=”93788″]

Takvih i sličnih pjesama, Nazor je napisao iznimno mnogo, a Hrvati su mu za uzvrat dali i daju mnoge počasti, od naziva ulica i trgova do imena državnih hrvatskih nagrada.

Sramotno je, ali je tako!

Međutim, kad već govorimo o predstojećem partizansko-komunističkom derneku u Kumrovcu, gdje svaka budala bez problema može nositi majicu s fotografijom zločinca Tita (sjetimo se samo što su radili s onima koji su svojedobno nosili majice s likovima Gotovine, Markača ili Norca) treba se sjetiti i veliki broj pjesama o „voljenom maršalu“, a koje se za razliku od Thompsonovih bez problema mogu oriti „šumama i gorama“.

No, u vrijeme propale Jugoslavije malo se koji popularni pjevač nije  okušao i o „ridanju“ o Titu i partiji, pa su tako i najveće pop i rock zvijezde pjevale takve pjesme, a među njima su bili i Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Oliver Dragojević, Lepa Brena, Neda Ukraden, Vlado Kalember, Novi fosili i mnogi, mnogi drugi.

Stoga, sad kad će bivši jugo-slaveni opet proslavljati propalu državu i zločinca po čijem se imenom i dalje naziva najljepši trg u Zagrebu, dobro se prisjetiti – da se ne zaboravi – i recimo deset najboljih i najljepših pjesama o Titu.

Na prvom mjestu  je svakako pjesma „Druže Tito mi ti se kunemo“, koju je pjevao „iz srca i duše“ popularni Čola, tj. Zdravko Čolić (glazba Đorđe Novković, tekst Mira Alečković), a u kojoj su ključni stihovi: „Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo.“ Druga bi bila ona koju je pjevala Neda Ukraden „Drugarice posadimo cveće“ („…kuda vojska druga Tita kreće“). Treća po broju slušanosti je svakako ona od Lepe Brene „Živjela Jugoslavija“ (pjeva je i danas), a u kojoj se ističe stih: „Tu je rođen maršal Tito, naše ime ponositi, ko heroj ceo svet ga zna, blago zemlji što ga ima, pamtiče se vekovima, živela Jugoslavija“. Nakon toga dolazi pjesma neumornog i omiljenog Đorđa Balaševića i njegova tadašnjeg „Ranog mraza“. On je pjevao: „U ime svih nas iz pedeset i neke, za zakletvu Titu ja spevao sam stih, ne spominjem  prošlost i bitke daleke, jer sam rođen tek posle njih“. Mnogi još vjerujemo pamte i pjesmu „Teške industrije“ i Seida Memića Vajte s nazivom „Pesma o Titu“ („..Sva moja ljubav, pod ovim suncem, je za Tita. I nikad ona, na drugog, da pređe“. Među prvih deset svakako treba uvrstiti i pjesmu nepoznatog autora – „Druže Tito ljubičice bela“. Tu je onda i „nezaboravna“ Nazorova i Danova pjesma „Uz maršala Tita“, a zatim slijedi „Tito i Prva proleterska“, autora Kornelija Kovača i čovjeka koji od početka devedesetih ne želi pjevati u Srbiji – Olivera Dragojevića. Legendarni Oliver je tada s ponosom pjevao: „Grudo malo ispod, dal o tebi historija pisa, je li tkogod što o tebi čito, dok u tebe ne dođe drug Tito“.

Pored tih „bisera“, treba spomenuti barem još dvije pjesme iz „topa 10“. To su one nepoznatih autora, koje se i danas rado pjevaju „po šumama i gorama“ (poglavito u interpretaciji Mesića, Josipovića, Pusića, Fumića, Teršelič, Pilsla i Stazića), a riječ je o pjesmama „Ide Tito preko Romanije“ i „Lijepo ti je druga Tita kolo“, u kojoj se uz ostalo „zavija“ – „Ti si simbol slobode i sreće, Ti si naše najmilije cvijeće, koje nikad uvenuti neće“.

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Reagiranja

Hrvatski generalski zbor čestitao pobjednicima izbora te se stavio na raspolaganje

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija

Na temelju odluke Upravnog odbora od 7. srpnja 2020. godine Hrvatski generalski zbor upućuje javno priopćenje o netom održanim izborima za Hrvatski sabor koje glasi:

„Hrvatski generalski zbor čestita svim koalicijama i strankama koje su ušle u Hrvatski sabor, a osobito Hrvatskoj demokratskoj zajednici na čelu s Andrejom Plenkovićem kao političkoj opciji s najuvjerljivijim rezultatom.

U još uvijek opasnoj situaciji pandemije koronavirusa te složenim postpotresnim vremenima Zagreba i okolice ovakav rezultat je vjerodostojna potvrda povjerenja birača u način kako se pristupilo rješavanju aktualnih problema, ali i uvažavanje ukupno uspješne politike zadnjih godina. Ta politika podrazumijeva uključivost svih političkih čimbenika koji zagovaraju kvalitetna rješenja za gospodarstvo, za javno-zdravstvene izazove, za borbu protiv depopulacije i iseljavanja, za traženje nestalih i promicanje istine o Domovinskom ratu, za sankcioniranje ratnih zločina, za jačanje demokracije, jačanje institucija, jačanje ljudskih prava, jačanje radničkih i jačanje manjinskih prava. Politika je to temeljem koje je, prihvaćajući ciljeve i zajedničke vrijednosti, ali i prava i obveze, Hrvatska postala ravnopravna članica Europske unije, ne odričući se pritom svoje samostalnosti i suvremenog suverenizma, a na tragu ideja i zamisli prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Hrvatski generalski zbor daje i davat će potporu takvoj politici te je za njeno ostvarenje u potpunosti na raspolaganju sa svim svojim iskustvom generala i admirala, ratnih zapovjednika i visokih dužnosnika i sa svim znanjima i stručnostima svojih članova.

Uvažavajući različitost mišljenja i ideja te volju i izbor hrvatskog naroda i svih građanki i građana Republike Hrvatske, Hrvatski generalski zbor se nada da su izjave o nekakvom “crnom mraku koji se nadvija nad Hrvatsku” te o ulasku “u teška vremena s opasnom, radikalnom i mračnom politikom na vlasti” ipak više rezultat postizborne euforije nego ozbiljnog pristupa političkoj sceni. Isto tako, Hrvatski generalski zbor se nada da su neka ponuđena rješenja u vidu povratka nekakvog kolektivnog naddruštvenog uma koji bi u ime općeg blagostanja sve određivao, ipak samo politički folklor, a ne ozbiljna politika 21. stoljeća !

Sve je jasnije da nam u kontekstu opće svjetske krize predstoje izazovna i teška vremena u kojima će od presudne važnosti biti stabilna i učinkovita vlast izabrana slobodnom voljom birača i Hrvatski generalski zbor smatra da će upravo ovakav rezultat izbora to omogućiti.

Čestitajući još jednom Hrvatskoj demokratskoj zajednici kao i svim drugim parlamentarnim strankama i koalicijama, Hrvatski generalski zbor svim izabranim zastupnicama i zastupnicima želi uspješan i plodonosan rad, a na korist i dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih građanki i građana.“

HRVATSKI GENERALSKI ZBOR

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Objavio

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim riječima, Hrvati iz Odžaka, Dervente, Modriče, Brčkog, Gradačca, Broda, Orašja, Šamca i manjih općina poput Usore i Srebrenika, koji im gravitiraju morali su prevaliti i po sto kilometara kako bi obavili svoju zakonsku obvezu glasovati na parlamentarnim izborima.

Ove godine na izbore ih je izašlo manje od  5 %, jer je dodatno unesena pometnja izjavama nekih zvaničnika koji su pozivali na glasovanje u Bosni i Hercegovini , a ne u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo cijelu situaciju budući su  Županja i Sl. Brod   bila mjesta u kojem bi Hrvati iz Orašja, Šamca i Brčkog mogli obaviti svoju dužnost. No, ističu iz Platforme, brojni pozivi zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora  da se glasuje u BIH unijeli su pometnju te su se mnogi odlučili ostati kući zbog nemogućnosti putovanja do biračkoga mjesta i nisu glasovali.

– Razumijemo i Hrvate diljem svijeta koji nisu mogli glasovati iz istih razloga, ali u Bosanskoj Posavini u rasponu od 50 kilometara kvadratnih živi preko 20. 000 građana s pravom glasa te je nemogućnost glasovanja uvjetovala i izborne rezultate prema kojima u Saboru RH neće biti ljudi s ovog područja Bosne i Hercegovine, kažu iz Platforme.

Apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da još jedan puta pokaže senzibilnost prema ugroženima, napaćenima i zapostavljenima državljanima Republike Hrvatske iz Bosanske Posavine  te nađe rješenje za ispravljanje još jedne povijesne nepravde narodu Bosanske Posavine, koji živi na povijesnim ognjištima , unatoč činjenici što mnogima  to nije po volji i tu činjenicu  ne mogu prihvatiti.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari