Pratite nas

Kronika

MLADEN PAVKOVIĆ: Otišao je još jedan od nas- dr. Zlatko Tomašić

Objavljeno

na

Nema dana, a da ne čujemo i neku tužnu vijest – umro je hrvatski branitelj. Da, u noći 30. listopada 2016. u svojoj rodnoj Rijeci umro je još jedan od nas, ovoga puta dr. Zlatko Tomašić (r. 1961.).

Pamtit ćemo ga kao uglednog i cijenjenog liječnika, ali i kao dragovoljca hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, u kojem je sudjelovao od 1991.-1996.

U njegovu životopisu čitamo da je odlikovan najvišim odličjima RH za svoj doprinos na prvim borbenim linijama u elitnim postrojbama MUP-a, ali i u Hrvatskoj vojci. Uvijek je bio sa svojim suborcima i u najtežim trenucima. Prošao je i srpske koncentracijske logore.

Bio je – duša od čovjeka.

Vjerovao je u hrvatsku državu, nikada se nije povlačio. Uvijek prvi, pa čak i među onima koji su stvarali ratni sanitet. Pamtit ćemo ga i kao iznimno časnog i poštenog predsjednika Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. Od 2004. pa sve do  svoje prerane smrti bio je na čelu Zajednice udruga  Domovinskog rata Primorsko-goranske županije itd. i tako redom.

Suvišno je sada nabrajati sve dužnosti koje je obavljao. Nema ga više.

Otišao je tiho, polako još jedan od istinskih Junaka Domovinskoga rata.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje djece, ali i mnoštvo onih koji su ga voljeli i koji ga nikada neće zaboraviti.

S tim divnim čovjekom posljednji puta susreo sam se na dodjeli Nagrade za najbolju knjigu iz Domovinskoga rata, koju smo nema tome dugo u Zagrebu, uručili dr. Andriji Hebrangu za knjigu „Hrvatski sanitet“, u kojoj je i on surađivao. Rekao mi je da i sam priprema neke nove knjige, naravno o Domovinskome ratu – da se ne zaboravi.

Na žalost, to će sada umjesto njega morati obaviti netko drugi.

Dr. Tomašića više nema.

Vrijeme je da se ozbiljno postavi pitanje: zbog čega tako rano umiru hrvatski branitelji?

Ili, tko je slijedeći na redu?

Dragi doktore, hvala vam za sve, pamtit ćemo vaša velika djela.

A onima koji su trenutačno na vlasti u Rijeci predlažemo da jedna ulica ili trg svakako uskoro neka osvane s natpisom – dr. Zlatko Tomašić.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Okončana akcija MUP-a USK u Bihaću – Migrantima oduzeto 49 komada hladnog oružja

Objavljeno

na

Objavio

Okončana je akcija MUP-a USK-a, čiji su službenici od jutros pretresali privremeni migracijski centar Đački dom u bihaćkom naselju Borići.

49 komada različitih veličina hladnog oružja, noževa, britvi, zatim šipke kojima se mogu nanositi tjelesne povrede, više paketića ‘zeljaste materije’ ‘koja asocira na marihuanu’. Privedeno je više osoba nad kojima je provedena kriminilastička obrada, a koji su sinoć sudjelovali u masovnoj tuči u Đačkom domu.

Podsjetimo, sinoć je grupa od desetak migranata napala i policijske službenike MUP-a USK-a koji su bili pozvani da zaustave masovnu tučnjavu do koje je došlo prilikom dijeljenja večere u Domu.

Tom prilikom, da bi zaštitio sebe, kolege, zaštitare koji rade na osiguravanju Doma te ostale migrante, policijski službenik je ispucao hice upozorenja.

Oštećeni su i službeni policijski automobili, kao i vozilo zaštitarske službe.

 

Priopćenje MUP-a USK:

Sa svakodnevnim povećanjem broja migranta na područje Unsko-sanskog kantona, došlo je i do pogoršanja sigurnosne situacije a posebno na području grada Bihaća gdje je povećan broj krivičnih djela počinjenih od strane migranta. Uprava policije MUP USK-a poduzima sve mjere i radnje na kontroli i nadzoru ilegalnih migranta te kako bi održala povoljnu sigurnosnu situaciju.

Sinoćni ( op.a. 08.10.2018), masovni fizički sukob migranta smještenih u Đačkom domu u Borićima, i nakon što je veća grupa migranta upotrebom podesnih predmeta i kamenja napala policijske službenike i tom prilikom oštetili službeno vozilo MUP USK-a i vozilo zaštitarske agencije, policijski službenik je ispalio četiri hitca upozorenja kako bi zaštitio život policijskih službenika i svoj život.

U vezi navedenog događaja, dana 09.10 .2018 godine, po naredbi Općinskog suda u Bihaću, policijski službenici Uprave policije MUP USK-a, otpočeli su još jednu policijsku akciju „Pretres“ lica i objekta koje koriste migranti a radi se o objektu „ Đački dom“ u Borićima kao i šatorskog naselja pored same zgrade s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz krivičnog djela, predmeta koji mogu poslužiti u izvršenju krivičnog djela kao i predmeta koji se oduzimaju u skladu sa Zakonom o prekršajima.

U provođenju ovih aktivnosti Uprava policije MUP-a USK angažirala je oko 170 policijskih službenika – pripadnika Jedinice policije za podršku, Policijske stanice Bihać, svih ostalih Policijskih stanica u sastavu Uprave policije te Sektora kriminalističke policije.

Prilikom pretresa, policijski službenici pronašli su i privremeno izuzeli: određenu količinu zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu dr0gu „Cannabis sativa L“, 49 noževa raznih veličina, džepni noževa, više metalnih šipki, kao i drugih predmeta pogodnih za nanošenje povreda. Više lice za koje postoji osnovi sumnja da su učesnici sinoćnjeg masovnog fizičkog obračuna su privedeni u policijsku stanicu Bihać gdje je nad istima provedena kriminalistička obrada, priopćeno je iz MUP-a USK.

Masovna tuča među migrantima u Bihaću, policija morala uporabiti oružje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari