Pratite nas

Kronika

MLADEN PAVKOVIĆ: Otišao je još jedan od nas- dr. Zlatko Tomašić

Objavljeno

na

Nema dana, a da ne čujemo i neku tužnu vijest – umro je hrvatski branitelj. Da, u noći 30. listopada 2016. u svojoj rodnoj Rijeci umro je još jedan od nas, ovoga puta dr. Zlatko Tomašić (r. 1961.).

Pamtit ćemo ga kao uglednog i cijenjenog liječnika, ali i kao dragovoljca hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, u kojem je sudjelovao od 1991.-1996.

U njegovu životopisu čitamo da je odlikovan najvišim odličjima RH za svoj doprinos na prvim borbenim linijama u elitnim postrojbama MUP-a, ali i u Hrvatskoj vojci. Uvijek je bio sa svojim suborcima i u najtežim trenucima. Prošao je i srpske koncentracijske logore.

Bio je – duša od čovjeka.

Vjerovao je u hrvatsku državu, nikada se nije povlačio. Uvijek prvi, pa čak i među onima koji su stvarali ratni sanitet. Pamtit ćemo ga i kao iznimno časnog i poštenog predsjednika Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata. Od 2004. pa sve do  svoje prerane smrti bio je na čelu Zajednice udruga  Domovinskog rata Primorsko-goranske županije itd. i tako redom.

Suvišno je sada nabrajati sve dužnosti koje je obavljao. Nema ga više.

Otišao je tiho, polako još jedan od istinskih Junaka Domovinskoga rata.

Iza sebe je ostavio suprugu i troje djece, ali i mnoštvo onih koji su ga voljeli i koji ga nikada neće zaboraviti.

S tim divnim čovjekom posljednji puta susreo sam se na dodjeli Nagrade za najbolju knjigu iz Domovinskoga rata, koju smo nema tome dugo u Zagrebu, uručili dr. Andriji Hebrangu za knjigu „Hrvatski sanitet“, u kojoj je i on surađivao. Rekao mi je da i sam priprema neke nove knjige, naravno o Domovinskome ratu – da se ne zaboravi.

Na žalost, to će sada umjesto njega morati obaviti netko drugi.

Dr. Tomašića više nema.

Vrijeme je da se ozbiljno postavi pitanje: zbog čega tako rano umiru hrvatski branitelji?

Ili, tko je slijedeći na redu?

Dragi doktore, hvala vam za sve, pamtit ćemo vaša velika djela.

A onima koji su trenutačno na vlasti u Rijeci predlažemo da jedna ulica ili trg svakako uskoro neka osvane s natpisom – dr. Zlatko Tomašić.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Hrvat dobio 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdrava ZDS u Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Jedan 51-godišnji hrvatski državljanin osuđen je u utorak u Klangenfurtu na 15 mjeseci zatvora uvjetno zbog pozdrava ZDS na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u svibnju u Bleiburgu.

Okrivljeni je priznao krivnju ali je upozorio na to da se nalazio u alkoholiziranom stanju. Na alkotestu nakon privođenje kod njega je utvrđeno 1,2 promila alkohola u krvi.

51-godišnji državljanin Hrvatske je objasnio kako se osjećao pozvanim podići desnu ruku u pozdrav nakon što je vidio hrvatsku zastavu s HOS-ovim obilježjima. On je objasnio kako su i njegov otac i ujak bili pripadnici Ustaške vojnice te je istodobno izrazio žaljenje zbog počinjenog djela.

Na komemoraciju u Bleiburgu nije isprva htio ići ali su ga, kako je objasnio, „nagovorili poznanici“.

Državna odvjetnica Ines Kuettler je optuženikove izjave okarakterizirala kao ciljane izjave u korist vlastite obrane.

Sutkinja je uvjetnu kaznu objasnila pokajničkim stavom okrivljenog i alkoholiziranim stanje.

„Daljnji zatvor nije više potreban jer je okrivljeni već proveo više od mjesec dana u pritvoru“, objasnila je sutkinja Michaela Sanin.

Presuda još nije pravomoćna.

Ovo je prvi od tri procesa vezanih uz isticanje ‘zabranjenih simbola’ na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu. Ostala dva procesa planirana su za 29. lipnja.

Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih SS postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pozornost na događaje oko ovog skupa te posebice na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.

Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Preminuo legendarni Stankec iz Malnarove ‘Noćne more’

Objavljeno

na

Objavio

Producent kultne TV emisije “Noćna mora”, čiji je autor bio pokojni Željko Malnar, na društvenoj mreži Facebook objavio je tužnu vijest – naime, u Zagrebu je u nedjelju preminuo Stanislav Hrenović Stankec, jedan od članova stalne postave popularnoga showa koji je trajno obilježio domaći televizijski program.

– Dragi naši pratitelji, na današnji dan napustio nas je čovjek, mit, legenda, Stanislav Hrenović Stankec.

Za svaki put kad si nas nasmijao do suza, za svaki trenutak koji smo proveli gledajući tvoje šale i zafrkancije na malim ekranima, hvala ti. Počivao u miru božjem – piše na Facebook stranici posvećenoj Stankecu.

– Polako odlaze svi ‘noćnomoraši’…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori