Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Partizani ponovno dozivaju Jugoslaviju! Što čeka Državno odvjetništvo?

Objavljeno

na

Foto: Hina

Tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata borili smo se ne samo protiv srpskog i crnogorskog agresora već i protiv zločinačke Titove Jugoslavenske narodne armije. Nu, mnogi zaboravljaju da smo se borili i ginuli i protiv Jugoslavije te da te države još ima samo u sjećanju bivših partizana.

A ako smo se borili protiv Jugoslavije, a jesmo, kako se može dogoditi da se i danas usred Zagreba slobodno maše s jugoslavenskim zastavama, koje i dalje imaju na sebi zvijezdu petokraku?

Naime, nešto više od stotinjak sudionika povorke „Besmrtnog partizanskog odreda“ (sic!) prošli su glavnim gradom Republike Hrvatske u znak sjećanja na 8. svibnja 1945. te su uz veliki transparent nosili i zastave Titove Jugoslavije i fotografije boraca NOB-a koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SABA-e Franjo Habulin izjavio je novinarima da je cilj akcije senzibiliziranje javnosti prema ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodnu, tada Federativnu Hrvatsku, a danas Republiku Hrvatsku.

To nije točno. Zamislite da je netko u vrijeme vladavine Josipa Boza Tita javno govorio da se nije borio za Jugoslaviju već za Hrvatsku, taj bi brzinom munje bio u logoru i ne bi smio obavljati neki javni posao.

Dr. Hrvoje Šošić je u to vrijeme jednom izjavio da želi vidjeti Hrvatsku u članstvu Ujedinjenih naroda, pa je završio u Staroj Gradiški.

Književnik Zlatko Tomičić također je bio osuđen na najtežu kaznu zatvora jer je objavio pjesmu „Hrvatska, ljubavi moja“. Čak su zatvorili i seljaka – pisca Stjepana Sulimanca što je pisao domoljubnu poeziju. Takvih ljudi bili su puni komunistički zatvori.

Dakle, partizani, o kojima govori Habulin (rođen 1957.!) nisu svoje živote ugradili u Hrvatsku, a poglavito ne u današnju Republiku Hrvatsku, jer se za nju nikada nisu borili, a niti je sada žele.

Inače, možete li zamisliti da su Nijemci nakon Drugog svjetskog rata po Berlinu ili Munchenu mahali sa zastavama Hitlerove Njemačke?

Kako su hitlerovci izgubili Njemačku, tako su i partizani (nije šala) izgubili Hrvatsku.

Gdje su bili i zašto se nisu odazvali na poziv prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana 1990., već sada mašu imarširaju s jugoslavenskim zastavama, što nije ništa drugo nego gaženje i pljuvanje po mrtvim hrvatskim braniteljima i dozivanje onoga čega nema niti će više ikada biti – Titove Jugoslavije!  Što čeka Državno odvjetništvo?

Mladen Pavković / Kamenjar.com

‘Leteći partizanski cirkus’ stigao u Zagreb. U centru grada pjevaju partizanske pjesme

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Bojnu Čavoglave proglasiti himnom hrvatskih dragovoljaca

Objavljeno

na

I što sad? Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da se povikom „Za dom spremni“ na početku pjesme Bojna Čavoglave Marka Perkovića Thompsona ne krši Zakon o prekršajima javnog reda i mira!

Zbog ovog povika jedan od najpopularnijih hrvatskih domoljubnih pjevača, ali i dragovoljac Domovinskoga rata, dosad je imao niz neugodnosti, prijetnji, marginaliziranja i podcjenjivanja.

Poglavito su ga napadali tzv. antifašisti i ekstremni ljevičari, koji još uvijek žale za propalom Jugoslavijom i koji nikada nisu voljeli Hrvatsku, niti su se za nju borili.

Međutim, i sad se pokazalo da baš u toj pjesmi, koja je nastala u vrijeme hrvatskog pobjedničkog Domovinskog rata, taj pozdrav je tim i takvima „najmanje“ smetao. Najviše su bili „kivni“ na tekst pjesme (!), a nisu se usudili o tome govoriti ni pisati, pa su iz konteksta izvukli samo i isključivo – „Za dom spremni“.

A pjesma ide ovako:

„Za Dom spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi.

Tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi

Za Dom braćo, za slobodu borimo se mi.

Čujte srpski dragovoljci, bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji.

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava.

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije-

Nećete u Čavoglave, niste ni prije.

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada…“

Nakon što je Visoki prekršajni sud RH donio odluku da u ovoj pjesmi povik „Za dom spremni“ nije sporan (kao što nikada nije ni bio), predlažemo da se Bojna Čavoglave sada proglasi i Himnom hrvatskih dragovoljaca pobjedničkog Domovinskoga rata!

I da se izvodi na svim državnim manifestacijama!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Zamolba Vladi Republike Hrvatske da odobri održavanje natjecanja u školskom sustavu

Objavljeno

na

Objavio

Ilustracija/arhiva

Poštovani gospodine Plenković!

Državna natjecanja su u biti nacionalne olimpijade izvrsnosti u školskom sustavu Republike Hrvatske, a njihovi sudionici su najbolje što imamo, pobjednička supstancija i nacionalni interes države.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.

Što ćemo s bodovima za upis koje učenici dosad nisu stekli jer su natjecanja obustavljena? Zašto se ne bi moglo, zbog izvanredne situacije, dati diskrecijsko pravo ravnateljima škola da uz posebni zahtjev i argumentaciju dodijele dodatne bodove osmašima, a na temelju postignutih rezultata na zadnje dostignutoj razini natjecanja? Te bodove valja promatrati na jednokratno izvanredan način, na način “više sile”, i donijeti zasebno rješenje, upravo zbog osmaša, jer će svi ostali bodove ionako dobiti pravovremeno kada se natjecanja kompletiraju. Činjenicu da bodovanje za osmaše valja promatrati iznimno ove godine na drugačiji način, ne treba koristiti i kao dodatni razlog za neodržavanje natjecanja. Razlozi za ne održavanje odnosno nezavršavanje državnih olimpijada izvrsnosti u školskom sustavu ne postoje.

Najbolji učenici razmišljaju ovako:

“Smatram da nije u redu da jedna generacija bude uskraćena za nastup i dokazivanje na državnom natjecanju. To je zapravo hrvatska Olimpijada izvrsnosti za koju se pripremamo cijele godine. Takva su natjecanja od izuzetne važnosti za nas, budući da je to nama važnije čak i od prosjeka ocjena, jer se time pripremamo za našu budućnost.”

Održanjem te tradicije sve generacije najboljih učenika imat će i dalje jednak i pravedan položaj i neprekinuti niz sudjelovanja. Neće se moći požaliti čak ni oni osmaši koji su se sedam godina spremali da bi u osmom razredu briljirali iz jezika.

Nitko neće biti u situaciji da su mu prava uskraćena. Da ne ulazim u nepotrebne elaboracije i detalje.

Sa svojim skromnim iskustvom od dvadeset i jednu godinu skrbi o darovitima, ne preostaje mi drugo nego zamoliti Vas i javno pozvati Vladu Republike Hrvatske da donese odluku o odobravanju održavanja državnih natjecanja.

Natjecanja se nužno ne moraju završiti u tekućoj školskoj godini i nema zapreka da se kompletiraju, i u rujnu ili prosincu.    

S poštovanjem,

Zdravko Škokić, dipl.ing.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari