Connect with us

Reagiranja

Mladen Pavković: Predsjednik nema pojma o odlikovanju ni o lenti!

Objavljeno

-

…“Odbija se zahtjev Mladena Pavkovića za ostvarivanje prava na Pristup informacijama kojim traži odgovore na pitanja vezana uz dodjelu odlikovanja Velereda predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom te nošenja lente predsjednika Republike“ – piše uz ostalo u odgovoru  iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića (14.4. 2021.).

Dakle, kad je bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posthumno dodijelila (14. 2. 2020.) navedeno odličje zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću, koje je primio nadbiskup Josip Bozanić, na sva zvona je obznanila da će se ovo odličje od tada dodjeljivati svake godine.

Nu, kad je umjesto Grabar-Kitarović na Pantovčak stigao Zoran Milanović o tome se više nije govorilo, kao „pojeo vuk magare“, ili – bilo, pa prošlo.

Stoga smo i upitali aktualnog predsjednika – što je s tim odličjem, te zbog čega ne nosi lentu predsjednika Republike, iako je to i po zakonu dužan (Zakon o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH, članak 25.)

Iz Ureda predsjednika su odgovorili:

…“Informacija o tome hoće li Predsjednik Republike Hrvatske dodijeliti odlikovanje Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom te odgovor na pitanje zbog čega predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ne nosi lentu predsjednika Republike odgovaramo da nisu postojeće informacije koje se u Uredu predsjednika Republike Hrvatske nalaze u određenom obliku (dokument, zapis, dosje, registar), a Ured predsjednika Republike Hrvatske takve informacije nije sam izradio ili u suradnji s drugim tijelima ili dobilo od druge osobe. Uzevši u obzir navedeno, a temeljem članka 23. stavka 5. točke 4. Zakona o pravu na pristup informacijama, riješeno je kao u izreci.“

To bi u „prijevodu“ možebitno  značilo da predsjednik Republike Zoran Milanović nema pojima o ovome što ga se pita (jer ga to nitko i ne pita!), a kako bi i znao kad o tome u njegovu uredu očito nema nigdje ništa ni u dokumentima, zapisima, dosjeima i registrima!

Bože, pomozi! (Kakva smo mi to država?)

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas