Pratite nas

Komentar

MLADEN PAVKOVIĆ: Smrt Josipa Jovića, na današnji dan, nije bila uzaludna

Objavljeno

na

S ponosom se sjećamo Josipa Jovića (1969.-1991.), prvog poginulog hrvatskog policajca, prve žrtve hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, koji je izgubio svoj mladi život u vojnoj akciji na Plitvicama, na sam Uskrs, 31. ožujka 1991. Pao je braneći slobodu, demokraciju i teritorijalni integritet Republike Hrvatske. Taj tragičan čin ostao je zabilježen duboko u svijesti hrvatskoga naroda kao „Krvavi Uskrs 1991.“.

Sjećajući se tog događaja, koji je sastavi dio hrvatske povijesti, ne možemo a da ne istaknemo kako u novijoj povijesti nije poznato da je igdje u svijetu policija odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju i obrani svoje države kao što je to učinila hrvatska policija. Baš je hrvatska policija bila prva organizirana, zakonom utemeljena hrvatska obrambena postrojba u obrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta tek stvorene neovisne hrvatske države od nasrtaja srbo-četničke agresije i tzv. JNA. Hrvatska policija stoga jest preteča i jezgro stvaranja hrvatskih oružanih snaga i hrvatske vojske. Sve to potvrđuje junaštvo i život darovan hrvatskoj Domovini hrvatskog policajca – Josipa Jovića, rodom iz Aržana kod Imotskog, sina danas na žalost pokojnih majke Marije i oca Filipa Jovića, koji su osim njega podizali i sina Tomislava te kćeri Franku, Mirnu i Anitu.

Tijekom povijesne akcije pod nazivom „Plitvica“, a u kojoj su, kao što smo naglasili sudjelovali hrvatski policajci – specijalci iz antiterorističke postrojbe „Lučko“, rastjerali su poput zečeva srbijanske pobunjenike iz ovoga mjesta. Neke, njih, 29, su i uhitili, a među njima i ratnog zločinca Gorana Hadžića i druge.
Prema riječima suboraca, Jović je bio među prvima u napadu, ali ga je pogodio srbijanski metak. Sahranjen je uz najviše vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu, dok mu je na Plitvičkim jezerima gdje poginuo podignut i spomenik.

Međutim, treba istači da je nakon oružane pobune Srba u Pakracu početkom ožujka 1991. i „Krvavog Uskrsa“ na Plitvicama 31. ožujka 1991. hrvatska država sve do kraja 1995., odnosno početka 1996., kad je i službeno okončan Domovinski rat, bila svakodnevno izložena srbijanskoj agresiji, brutalnostima: ubijali su se i protjerivali Hrvati, rušile katoličke crkve, preoravala groblja, uništavale bolnice, škole i dječji vrtići, palila sela, jednom riječju agresori i domaće izdajice proganjale su sve što je hrvatski disalo.
Josip Jović bio je tek samo jedna, od petnaestak tisuća žrtava sulude srbijanske, crnogorske agresije, u kojoj su veliku ulogu odigrale i zločinačke jedinice tzv. JNA, ali i domaće izdajice, koje nikako ne smijemo zaboraviti.

Zahvaljujući hrvatskim braniteljima, predvođenim vojskovođom i prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ali i njegovoj „lijevoj i desnoj ruci“ Gojku Šušku, na kraju smo ipak ostvarili veličanstvenu ratnu pobjedu, nad jedinicama balkanskog krvnika Slobodana Miloševića.

No, nakon ovog i svih drugih prisjećanja na „Krvavi Uskrs 1991.“ možemo s ponosom reći još i ovo: svi koji štuju hrvatsku Domovinu, štuju i ime Josipa Jovića, čija žrtva, baš kao i mnogih drugih Hrvata nije i neće biti uzaludna!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

‘Ugroženost’ i ‘ustaštvo’ sami proizvode jer od toga žive

Objavljeno

na

Objavio

Kad se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nakon sloma Hrvatskog proljeća, naklada jednog tjednika s nekoliko stotina tisuća primjeraka strmoglavila gotovo na nulu, zlobni je kolega glavnoj urednici toga lista u jednoj zgodi rekao: ”Lako je tebi, ti sve svoje čitatelje poznaješ”.

Uskoro je tjednik prestao izlaziti, ali to se neće dogoditi srpskim Novostima koje se financiraju novcem iz proračuna i čija redakcija također poznaje sve svoje čitatelje, i one koji ih ne vole i one koji ih vole.

U povodu izlaska svoga tisućitog broja sve ih je poimence pobrojila, protivnike je citirala, a obožavatelje zamolila da kažu što o Novostima misle. Na jednom sam kiosku prodavačicu pitao kupi li tko kad Novosti, odgovorila mi je – nitko nikad.

Otprilike se tako “prodaje” i njihov izdavač Milorad Pupovac: Hrvate ili iritira ili ne zanima, a Srbi od njega nemaju koristi, čak ni u Novostima gdje ih uglavnom nema, urednici i novinari gotovo su mahom dobro plaćeni Hrvati, što je jako pohvalno za intelektualni imidž Srba u Hrvatskoj.

A i Pupovac i Novosti neprekidno valjaju jedan balvan na kojem pišu da su Srbi ugroženi, da u Hrvatskoj haraju ustaše. Ipak se tržišno ponašaju: ugroženost i ustaštvo sami proizvode jer od toga žive, komentirao je Milan Ivkošić/vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Marin Miletić – Gađaju ‘Tuđmana’ jajima, a veličaju Tita?

Objavljeno

na

Objavio

U Zagrebu se gađa jajima spomenik prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Unatoč svim manama, ne možemo zanijekati nekoliko činjenica Tuđmanu: Tuđman je bio antifašist, prvi hrvatski predsjednik izabran na demokratskim izborima, Tuđman je zajedno s hrvatskim braniteljima omogućio našem društvu – slobodu.

Tito je pak došao na vlast drukanjem i eliminacijom svojih protivnika. Proglašen je trinaestim zločincem 20. stoljeća odgovornim za smrt 570 tisuća ljudi. Tito je progonio Katoličku crkvu, da nalog progona Stepinca, odobravao i dao nalog ubojstva preko 500 katoličkih svećenika i časnih sestara. Tito je odgovoran za Bleiburg, za Hudu jamu i jame Bezdane.

Za fizičko rušenje katoličkih crkvi i ubojstva na tisuće osoba bez prava na suđenje. I sada, takav Tito pojedincima, a ustvari pripadnicima radikalne ljevičarske skupine, Tito nije problem, ali zato Tuđman jest?

Pogledajte ovaj video koji je objavio Marin Miletić, a u kojem promišlja ovu problematiku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari