Pratite nas

Reagiranja

Mladen Pavković: Srbi su htjeli u odorama ‘paradirati’ i u Jasenovcu

Objavljeno

na

Dvanaest ili jedanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je 7.9. 2019. ući u Hrvatsku s namjerom  sudjelovanja na obilježavanju jasenovačkih mučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu. Predstavljeni su kao „vojno izaslanstvo“, ali zaustavljeni su na graničnom prijelazu Bajakovo i vraćeni odakle su došli. Naime, svi su bili u civilu, a u torbama su sakrivali srpske vojne odore, za koje predstavnici nadležnih tijela Srbije kažu da su imali dozvole. Sada zamjeraju prije svega hrvatskim vlastima što nije dozvolila srpskoj „delegaciji“ ulazak u Hrvatsku. Ako su bili vojnici, kao što su se predstavili, što su se sramili nositi vojne odore, odnosno doći u njima i na granicu? Očito su imali u planu nešto drugo, a to je čista provokacija. Željeli su u srpskim odorama, sa srpskim obilježjima, sa kojima su u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata napadali i rušili sve što hrvatski diše „paradirati“ u Hrvatskoj. To im je bilo mnogo važnije od odavanja počasti žrtvama ovog logora.

Srbi su u Domovinskom ratu bili agresori i okupatori na Republiku Hrvatsku (ali i ne samo na našu državu) i neprimjereno je da njihovi vojnici u odorama „marširaju“ Jasenovcem, kojega je hrvatska vojska u Vojno redarstvenoj operaciji Bljesak 95 oslobodila od njihove fašističke čizme.

Ne, nismo, gospodine Vučić, zaboravili da su se u Domovinskom ratu i Jasenovac i Spomen područje Jasenovac nalazili pod srpskom okupacijom, da su svih tih godina do oslobođenja (i Srbi iz Republike Srpske!) tamo pljačkali, ubijali, masakrirali nevine Hrvate, a i masovno uništavali kuće, a nisu poštedjeli ni  onaj dio gdje se nalazi Spomen područje. Kako to da dok su  Jasenovac držali pod okupacijom  od 1991.-1995. nisu uopće bili zainteresirani za počast tamošnjim žrtvama, već su to počeli isticati tek mnogo godina nakon što su poraženi, kad su poput „miševa“, morali napustiti to područje? Oni neprestanim pričama o „hrvatskim jasenovačkim koljačima“ jednostavno, prije svega, ponovno žele okrenuti ploču, tj. da se ne govori o njima kao okupatorima već samo i isključivo kao Hrvatima –  koji u II. svjetskom ratu nisu ništa drugo radili nego  ubijali „nevini srpski narod“!

Sve u svemu, dobro je rekao predsjednik RS Aleksandar Vučić da njima nikada nitko ne može zabraniti odavanje počasti jasenovačkim žrtvama, ali nije istina da se Hrvati ne žele, kako je dodao, prisjećati svoje prošlosti, tim prije jer se mi, koji smo rođeni nakon II. svjetskog rata, itekako sjećamo srpske agresije (u kojoj je aktivno sudjelovao i sam Vučić) i da nam je iznimno  stalo obilježiti događaje i na jasenovačkom području od 1991.-1995., a o kojima srpski politički vrh „muči“, odnosno „ne može“ se sjetiti što je to tada bilo!

I ovog puta, hrvatska policija je dobro postupala.

Provokatorima i izazivačima incidenata i nereda nije mjesto tamo gdje su htjeli doći, preobučeni u srpske odore!

Kako im je samo nešto takvoga palo na pamet?

Mladen Pavković

Andrej Plenković: Riječ je o provokaciji Vojske Srbije s ciljem izazivanja incidenta

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Gdje su svijeće za majku Katu?

Objavljeno

na

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, koji su u dane ponosa, žalosti i slave, posjetili i neki hrvatski generali na čelu s Ljubom Ćesićem Rojsom, grobovi hrvatskih branitelja, odnosno stradalnika prepuni su cvijeća i – svijeća.

Međutim, na grobu Kate Šoljić, najpoznatije i najponosnije Majke u Hrvata, koja je u velikosrpskoj agresiji izgubila četiri sina, gore tek dvije.

Jedna za veliku i neprežaljenu hrvatsku mučenicu, a druga za njezina supruga Antuna.

Treba li ovome više ikakav komentar?!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Mladen Pavković: Gdje je spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima?

Objavljeno

na

Foto: Damir Kukavica (ulje na platnu)

Ovo su dani sjećanja na hrvatske žrtve Vukovara i Škabrnje. Ali i ne samo njih. Na pola koplja trebale su, a nisu, biti i hrvatske zastave. Iza onih koji su preživjeli rat, ostale su razvaline i ruševine u dušama.

A kako je tek onima koji su nevini pali od srpskog i inog metka, a koji su već više od dvadeset i osam godina pod zemljom? Kako je, osobito ovih dana, majkama koje su čekale svoje junake a koje su im umjesto žive dopremili u mrtvačkim sanducima i rekli – njihova će imena biti zapisana zlatnim slovima?

Vrijeme prolazi, a zlatna slova polako, jedna za drugim izbrisali su oni koji su u vrijeme agresije morali „na put“, u podrume ili se pak nisu htjeli „miješati“, jer to nije bio njihov rat, niti njihova borba za slobodnu, samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu. Čekali su, kao hijene, da umre prvi hrvatski predsjednik i vojskovođa dr. Franjo Tuđman, da nestane Gojko Šušak, Janko Bobetko, da umru ili obole branitelji Vukovara, Škabrnje, Osijeka, Gospića, Knina, Saborskog, Pakraca, Zagreba i drugih gradova i mjesta, pa da oni povedu Hrvatsku, na žalost, u – „propast“.

U ove dane, ponosa i slave, najteže je hrvatskim majkama.

No, da je živa, najponosnija Majka u Hrvata, gospođa Kata Šoljić, (1922.-2008.), i sada bi bila s nama, i koračala u koloni, bez obzira na bolest.. I viknula bi – Ne, nećete proći bando crvena! Rekla bi: sram vas bilo što plešete Žikina kola s onima koji su ubili moja četiri nevina sina Miju, Ivu, Matu i Niku, ali i zeta, koji nisu poštedjeli ni njezine kćeri Mariju i Anu, koji su ubili i masakrirali sve što je te devedeset i prve disalo hrvatski, od Vukovara do Škabrnje, pa sve do Dubrovnika.

A gdje su danas te majke koje su poput Kate Šoljić dale sve za Lijepu našu ili kako neki posprdno kažu – Lijepu njihovu? Neke pod zemljom, a neke svakodnevno s krunicom u ruci pokraj grobova ili kraj kreveta teško bolesnih onih za koje su rekli da će biti Junaci hrvatskog Domovinskoga rata.

Za hrvatske majke svaki je dan isti- 18. studeni!

Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu ne samo Kate Šoljić, koja ni do smrti na žalost nije saznala za sudbinu svoje braće nakon II. svjetskoga rata, kad su Broz i njegovi pomozbog junaci već tada gazili Hrvate, mi se neprestano trebamo sjećati svih hrvatskih majki, i odati im iznimnu zahvalnost za njihove sinove i kćeri bez kojih bi svaka, „politička opcija“ mogla samo da se „slika“.

Obitelj Šoljić je simbol stradanja u Domovinskome ratu. Njih nisu progonili samo srpski i ini okupatori, već, kako rekoh, i onaj koji je imao najljepši trg usred Zagreba. Taj zločinac po imenu Josip Broz Tito počeo je pokolj nad Hrvatima, a neslavno ga je završio balkanski krvnik Slobodan Milošević, uz pomoć zločinačke JNA, SANU i ostale jadne četničke bagre.

Inače, u Vukovaru, Gradu Junaka, i ovog puta nešto je nedostajalo.

Spomenik –Kati Šoljić, odnosno svim hrvatskim majkama!

Da se ne zaborave!

Mladen Pavković

Znaš li sine tko je Šoljić Kata

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari