Connect with us

Reagiranja

Mladen Pavković. Sretan Vam rođendan, gospođo Tuđman!

Objavljeno

-

Iznimno cijenjena i ugledna nekadašnja prva dama Hrvatske gospođa Ankica Tuđman slavi rođendan (r. Zagreb, 24. srpnja 1926.)!

Udovica je dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, vojskovođe i pobjednika hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. U mnogim njegovim aktivnostima pratila ga je do smrti, do zadnjih dana. Na veliku povijesnu ulogu svoga supruga sačuvala je uspomenu i uređenjem, pisanjem i objavljivanjem knjiga o njegovu djelu.

Svojedobno su je sramotno izbacivali i iz HDZ-a, koji je stvarala zajedno i s drugim članovima te stranke, a u tome su se poglavito isticali Ivo Sanader i Stjepan Mesić.

Godinama se bori da dr. Tuđman u Zagrebu dobije dostojno spomen obilježje, ali i da se na Černomercu makne ono ruglo od tzv. Trga dr. Franje Tuđmana, ali to joj zasad ne uspijeva. Njezina je želja da spomenik prvom hrvatskom predsjedniku bude postavljen na zagrebačkom Rooseveltovu trgu, što prema svemu sudeći, na žalost, neće doživjeti.

Gospođa Ankica već godinama uspješno vodi Zakladu „I jednom kunom možemo pomoći“, koja je od 1991. prvo pomagala djecu poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, dok je kasnije i na tisuće druge djece diljem Hrvatske od ove institucije redovno mjesečno primala pomoć, poglavito u svezi stipendija.

Zaklada je pomagala i pomaže bolnicama, dječjim vrtićima, školama i drugima, za što je primila brojna priznanja i nagrade.

Ima dva sina i jednu kćer: Miroslava, Stjepana i Nevenku.

Bila je i ostat će borac za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Stoga, draga gospođo Tuđman, sretan Vam rođendan!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari