Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Svi znaju za Jasenovac, a nitko za četničke logore iz Domovinskoga rata

Objavljeno

na

Svi su se raspisali o ustaškom logoru Jasenovac. O njemu se još ni danas ne zna prava istina. Bivši partizani i Udbaši neprestano preuveličavaju zločine koji su se tamo dogodili.

[ad id=”93788″]

Stoga je dobro došao dokumentarni film uglednog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara o ovom logoru, koji donosi istinu, a bio je prikazan i u Izraelu! U taj sabirni logor tijekom II. svjetskog rata, u vrijeme NDH, bili su zatočeni građani i stanovnici države na čijem je čelu bio dr. Ante Pavelić, a koji su se ogriješili o zakonima države, a neki drugi iz sigurnosnih razloga. Godine 1942. izaslanstvo Međunarodnog  Crvenog križa posjetilo je i pregledalo ovaj logor i dalo povoljno izvješće o životnim uvjetima zatočenika, ali o tome se ne govori. No, u vrijeme rata sve su države  imale  sabirne logore, tako da ni NDH nije bila izuzetak. Koliko su samo srpski i ini agresori u vrijeme Domovinskog rata imali logora diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i BiH, u kojima su ubijali i mučili svoje neprijatelje? Jeste li čuli da je do danas netko odgovarao za odvođenje u logore nevinih Vukovaraca, poglavito žena, djece i staraca? Nakon japanskog napada na Perl Harbour, u prosincu 1941., bilo je zatočeno  oko 120 tisuća Japanaca – većinom američkih državljana – u sabirne logore u Kaliforniji. Zbog nametnutih teških životnih uvjeta (slaba hrana, pomanjkanje liječničke pomoći itd.) preminulo je u tim logorima na tisuće zatočenika.

Dakle, što se toga tiče, nema nevinih.

A sa  neprestanim spominjanjem logora Jasenovac želi se samo jedno- skrenuti vodu na drugi mlin, kako se kaže. Da se htjelo, istina o Jasenovcu već se odavno mogla utvrditi. Ali, tada, prije svega Srbi, za relativno malo toga bi čitavo vrijeme mogli optuživati Hrvate.

Većina onih koji su sudjelovali u obrambenom hrvatskom Domovinskome ratu nije se ni rodila kad je osnovan ovaj logor. No, međutim, oni vrlo dobro znaju za srpske i ine logore agresora o kojima se danas malo ili gotovo ništa ne govori. Srbi, unatoč tisućama još živih svjedoka,  čak ne priznaju ni da su od Novog Sada do Niša zatvarali i mučili Hrvate, s kojima su ratovali od 1991.! Čak ni razni pupovci ništa ne znaju o tome, a „sve“ znaju o Jasenovcu!

U Jasenovcu je barem podignuto spomen obilježje, pa čak i muzej, koji svake godine je okupljalište i najvišeg hrvatskog političkog vrha – lijevih i desnih.

A što je s Golim Otokom? Zar to nije bio jedan od najstrašnijih partizanskih i komunističkih koncentracijskih logora, na otoku Goli (i na obljižnjem Sv. Grguru)? Otvoren je 1949.  za vrijeme unutarpartijskih obračuna s pristašama J. V. Staljina. Postao je metaforom stradanja ne samo dogmatskih, nego i drugih komunističkih frakcija i politički nepoćudnih  pojedinaca i skupina. Kroz njega je prošlo oko 17 tisuća osoba, ali svi ističu da je pravi broj nemoguće utvrditi, jer se tamo dospijevalo na temelju administrativnih odluka, a ne sudskih presuda (zar ne, druže Manoliću?). I u Hrvatskim leksikonima danas pišu da su tamo u krajnje surovim uvjetima zatvorenici (pretežno nevini)  svakodnevno bili podvrgnuti najtežim torturama. Logoraši su morali priznavati  svoju krivnju, teretiti jedne druge i otkrivati nove „zavjere“. Taj logor je po brutalnosti nadmašivao i logore koje je u Rusiji otvarao Staljin. Nakon što je logor ukinut, Titovi sljedbenici su u njemu zatvarali i mučili maloljetnike, sve do 1988.!

Na Golom Otoku nema muzeja ni spomenika. Sve je srušeno, prepušteno zubu vremena. A tamo bi trebalo postaviti spomenik koji bi se danju i noću vidio  stotinu kilometara daleko, koji bi opominjao da se nešto takvoga više nikada ne ponovi.

Uzalud mi govorimo i pišemo o tome. To, očito, nikome ne odgovara. Ponašamo se kao da taj strašni, još neistraženi logor i nije bio u Hrvatskoj. Slično se događa i sa logorom Stara Gradiška.

Djeca u školi jedino znaju za Jasenovac. A za iznimno veliki broj partizanskih, komunističkih i srpsko-četničkih logora nitko „nema pojma“. U kojoj se školi uči da su partizani , kako je govorio i pok. Ivan Šibl, general JNA, sudili na smrt i seljake koji su prikrivali 10 kilograma soli (Vjesnik u srijedu, Zagreb, 17.2.1967.,str.5).

Ne, ta priča nije ni za film.

Za pedeset godina (a možda i manje) Srbi i potomci bivših  Jugoslavena ponovno će tvrditi da su tijekom Domovinskog rata samo Hrvati otvarali logore i ubijali i mučili „nevine agresore“.

[ad id=”93788″]

Dakle, kad se počne govoriti o Jasenovcu, odmah se treba govoriti i o Golom Otoku, Staroj Gradiški i još stotinu koncentracijskih logora u kojima su stradali nevini Hrvati!

Pa, kom opanci, kom obojci!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

UZDBV – Ministrica Divjak pokrenula hajku na hrvatske branitelje

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara reagirala je  na odbijanje ministrice Divjak da uskladi norme sa Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te njeno nedopustivo  pokretanje hajke na hrvatske branitelje u javnosti. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako se unatoč točnoj interpretaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, ministra hrvatskih branitelja generala Tome Medveda i nadalje špekulira i obmanjuje hrvatska javnost te daje prostora onima koji ne samo što ne znaju tumačiti zakone nego očito ne znaju niti čitati što ne čudi npr. kod notornog  Freda Matića (ta on niti računati nije znao nego su mu drugi izračunali za koliko postotaka mora ozdraviti kako bi SDP-u priskrbio potpuno lojalnog i neobjektivnog ministra koji iako sam oštetivši državni proračun u koji nije vratio ono što ga ne ide nakon naglog ozdravljenja, ali zato ne propušta priliku s pozicije zaštićenog ličkog medvjeda i dalje vrijeđati one koje nisu morali izvlačiti iz podruma kako bi branili svoj Dom i Domovinu) obraćamo se svekolikoj javnosti koja zaslužuje znati istinu.

Naime, ovih dana hrvatski branitelji su izloženi neviđenoj beskrupuloznoj hajci i to od ni manje ni više ministrice Divjak. Začuđuje kako na čelu Ministarstva znanosti i obrazovanja imamo osobu koja očito nije svladala osnovnu vještinu čitanja s razumijevanjem, ali je vrlo vješto iskoristila poziciju i moć kako bi pokrenula hajku na hrvatske branitelje. Gospođi Divjak zloporaba dužnosti i ovlasti nije nepoznata stvar, vještinu je već ranije stjecala koristeći poziciju ministrice kako bi uticala na javnost vezano uz ratifikaciju „Istanbulske konvencije“. Doista sramotno, jer u svakom iole pristojnom državnom uređenju ovakav postupak ministra može završiti jedino razrješenjem ili podnošenjem ostavke. No ministrici Divjak to nije palo na pamet, ali jesu podmetanja i otrovne strelice uperene prema hrvatskim braniteljima. Stoga jedinu grešku koju gospođa Divjak  treba ispraviti jest da ministarsko mjesto prepusti nekom sposobnom.

Sjetimo se kako je Zoran Milanović nazvao hrvatske branitelje uspoređujući sebe s elitom koja oružjem nije branila Hrvatsku. Sada mu teorija pada u vodu, a očito i ministrici Divjak i cijelom ešalonu onih kojima smetaju hrvatski branitelji znanstvenici i visoko obrazovani stručnjaci, kao i novija hrvatska povijest u udžbenicima budući da im ruše teoriju kojom zagađuju javni prostor već godinama. E pa gospodo, oni koji su oružjem branili Hrvatsku itekako su educirani da ju sada od vas nametnika obrane i znanjem! Za razliku od vas znaju čitati, ponajprije čitati s razumijevanjem. Vaša malicioznost i beskrupuloznost nenadmašni su. Gdje ste bili kada su na snazi bile (decidirano u zakonu objavljene) sramotne i neviđene diskriminirajuće odredbe kako hrvatski branitelji ne mogu pod istim uvjetima biti na rukovodećim mjestima (ali zato možete očito vi podobni koji niste sposobni pročitati s razumijevanjem i uskladiti jednu odredbu zakona). U natjecanju tko će se baciti većim grumenom blata na hrvatske branitelje pretjerali ste, no zato su vaše ruke prljave, jednako kao i obmane  koje želite nametnuti. Beljak reče kako će poderati braniteljsku iskaznicu – očito ju nikad nije ni vidio kada javnosti plasira takve nebuloze, a ne vjerujem niti kako zna puni naziv Zakona o hrvatskim braniteljima, još manje njegov sadržaj, stoga ne čudi neukost kada govori o onome čemu nije vičan. Beljka kao branitelja ne smetaju krivotvorine o Domovinskom ratu i blaćenje hrvatskih branitelja proizašle iz radionice zvane HAVC (koju ministrica Obuljen naziva najboljom kulturnom reformom iako su dokazana protuzakonita djelovanja), ali zbog zapošljavanja nezaposlenog visoko obrazovanog hrvatskog branitelja bi poderao braniteljsku iskaznicu. Kojeg li licemjerja!

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji vrlo je jasan osobito:

članak 102. koji decidirano kaže: „(1) Javne službe i javne ustanove kojima je osnivač ili jedan od osnivača Republika Hrvatska, općina, grad, županija, izvanproračunski i proračunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, kao i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima prilikom zapošljavanja temeljem javnog natječaja, oglasa ili u postupku zapošljavanja provedenom na drugi način obvezne su prilikom tog zapošljavanja dati prednost pod jednakim uvjetima nezaposlenom, prema sljedećem redoslijedu:

  1. a) djetetu smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i hrvatskog branitelja bez oba roditelja ili bez roditeljske skrbi
  2. b) djetetu smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata
  3. c) hrvatskom ratnom vojnom invalidu iz Domovinskog rata
  4. d) članu uže i šire obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata
  5. e) dragovoljcu iz Domovinskog rata
  6. f) hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata redoslijedom od duljeg prema kraćem vremenu sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske…. itd“

Stoga ministrice Divjak zašto umišljate kako ste iznad zakona i da ga možete kršiti? Poziciju i dužnost koju trenutno obnašate osramotili ste i ne zaslužujete više ostati na tom mjestu niti jednog trenutka. Javnost je zgrožena odvratnim spinovima malicioznih politikanata, a ne zapošljavanjem visoko obrazovanih hrvatskih branitelja! Poznavajući Vaše djelovanje gospođo Divjak radije se uhvatite posla i uskladite norme koje se odnose na  Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi sa Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, manite se politikanstva i plasiranja spinova. Nećemo Vam dozvoliti ni milimetra odstupanja od Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, jer  kod svih drugih je primjenjiv samo kod Vas gospođo koja kršite norme i zakone,  gle čuda nije?  Nemojte zaboraviti kako su hrvatskim zakonima i propisima regulirani postupci vezani uz kršenje zakona, ako računate na ministarski imunitet zaboravite ga. Kažnjivo djelo podliježe sankcijama, a mi nećemo oklijevati zaštiti svoje suborce koje ste sada pokušali ne samo diskriminirati nego na način za svaku osudu, pokušali nahuškati javnost na hrvatske branitelje. Namjerno plasiranje priča protiv onih koji štite zakon i onih koji su stvarali ovu državu i institucije doista neće proći bez posljedica. Svaka država ponosna je na svoje ratnike koji imaju posebno mjesto u sustavu kao visoko obrazovani stručnjaci, jedino u Hrvatskoj oni koji oružjem nisu branili svoj Dom i Domovinu neće se smiriti dok i jedan ponosan hrvatski ratnik diše.

 Svima koji se bore za istinu i poštivanje zakona, napose našem ministru hrvatskih branitelja generalu Tomi Medvedu zahvaljujemo i dajemo podršku.

Hrvatski branitelji temelj su ovog hrvatskog društva i aktivni čimbenici u njegovu razvoju i napretku. Svi pokušaji kako bi im se osporila njihova znanja, vještine i nemjerljivi doprinosi, jalovi su. Sve napade kojima su izloženi hrvatski branitelji od onih kojima je kršenje zakona omiljena disciplina, a neukost i neznanje utočište, znat ćemo neutralizirati. Jednostavno je, mi smo pobjednici, u ratu smo oružjem obranili Domovinu, u miru Domovinu branimo znanjem!

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Palić: Predstavljanje nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru u posebnoj izbornoj jedinici nije temeljno pravo

Objavljeno

na

Objavio

Gledao sam Otvoreno…tema koja mi je vrlo zanimljiva i tiče se aktualnih referendumskih inicijativa.

Ono što su neki izgovorili samo pokazuje količinu neznanja i što je najgore ignoriranja ustavnih i zakonskih normi. Krenimo nekim redom. Zastupnik SDP-a ne vidi ništa sporno u tome što je gradonačelnik Rijeke prekršio Ustav Republike Hrvatske, Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Opravdanje za kršenje Ustava i zakona je činjenica da se netko (čitaj gradonačelnik) ne slaže s sadržajem referendumskog pitanja. On osobni stav pretpostavlja Ustavu i zakonu, zloupotrebljava svoj položaj i onemogućava (ukoliko je točno da se pet dana nisu mogli prikupljati potpisi) normalnu demokratsku proceduru. Zastupnik SDP-a kaže da bi i on isto napravio na njegovom mjestu.

Prisegnuo na Ustav kad je Hrvatski sabor konstituiran, ali ga to baš i ne zanima jer se s nečim politički ne slaže.

Ministar u Vladi ne vidi nešto sporno jako u grandonačelnikovom postupku pa bih mu skrenuo pozornost kako u Zakonu u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi postoji dio koji se odnosi na nadzor zakonitosti rada i općih akata.

Onda netko reče kako se elektroničko glasanje ne može primijeniti u odnosu na birače s prebivalištem izvan Republike Hrvatske jer oni po Ustavu moraju glasati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva.

Naposljetku, predstavljanje nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru u posebnoj izbornoj jedinici nije temeljno pravo.

Temeljna prava su, prema praksi Ustavnog suda, one norme koje su obuhvaćene cjelinom koja u Ustavu RH nosi naziv Osobne i političke prava i slobode. Suprotan stav bi značio da se temeljna prava nacionalnih manjina ne ostvaruju o onim državama koje nemaju posebnu izbornu jedinicu. Manjine imaju pravo na predstavljanje. Ono je na drugačiji način uređeno na lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini nego na središnjoj.

Pripadnici nacionalnih manjina kad sudjeluju na izborima za Hrvatski sabor imaju ˝potencijal općeg glasa˝ (iz jedne odluke Ustavnog suda). Opći glas je onaj koji se daje u jednoj od deset izbornih jedinica.

Bilo je vjerojatno još toga, ali nije se lako svega ni sjetiti, kaže Palić.

Zekanović: Vojko Obersnel je zabranio legitimno demokratsko pravo građana Republike Hrvatske

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati