Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Svi znaju za Jasenovac, a nitko za četničke logore iz Domovinskoga rata

Objavljeno

na

Svi su se raspisali o ustaškom logoru Jasenovac. O njemu se još ni danas ne zna prava istina. Bivši partizani i Udbaši neprestano preuveličavaju zločine koji su se tamo dogodili.

[ad id=”93788″]

Stoga je dobro došao dokumentarni film uglednog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara o ovom logoru, koji donosi istinu, a bio je prikazan i u Izraelu! U taj sabirni logor tijekom II. svjetskog rata, u vrijeme NDH, bili su zatočeni građani i stanovnici države na čijem je čelu bio dr. Ante Pavelić, a koji su se ogriješili o zakonima države, a neki drugi iz sigurnosnih razloga. Godine 1942. izaslanstvo Međunarodnog  Crvenog križa posjetilo je i pregledalo ovaj logor i dalo povoljno izvješće o životnim uvjetima zatočenika, ali o tome se ne govori. No, u vrijeme rata sve su države  imale  sabirne logore, tako da ni NDH nije bila izuzetak. Koliko su samo srpski i ini agresori u vrijeme Domovinskog rata imali logora diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i BiH, u kojima su ubijali i mučili svoje neprijatelje? Jeste li čuli da je do danas netko odgovarao za odvođenje u logore nevinih Vukovaraca, poglavito žena, djece i staraca? Nakon japanskog napada na Perl Harbour, u prosincu 1941., bilo je zatočeno  oko 120 tisuća Japanaca – većinom američkih državljana – u sabirne logore u Kaliforniji. Zbog nametnutih teških životnih uvjeta (slaba hrana, pomanjkanje liječničke pomoći itd.) preminulo je u tim logorima na tisuće zatočenika.

Dakle, što se toga tiče, nema nevinih.

A sa  neprestanim spominjanjem logora Jasenovac želi se samo jedno- skrenuti vodu na drugi mlin, kako se kaže. Da se htjelo, istina o Jasenovcu već se odavno mogla utvrditi. Ali, tada, prije svega Srbi, za relativno malo toga bi čitavo vrijeme mogli optuživati Hrvate.

Većina onih koji su sudjelovali u obrambenom hrvatskom Domovinskome ratu nije se ni rodila kad je osnovan ovaj logor. No, međutim, oni vrlo dobro znaju za srpske i ine logore agresora o kojima se danas malo ili gotovo ništa ne govori. Srbi, unatoč tisućama još živih svjedoka,  čak ne priznaju ni da su od Novog Sada do Niša zatvarali i mučili Hrvate, s kojima su ratovali od 1991.! Čak ni razni pupovci ništa ne znaju o tome, a „sve“ znaju o Jasenovcu!

U Jasenovcu je barem podignuto spomen obilježje, pa čak i muzej, koji svake godine je okupljalište i najvišeg hrvatskog političkog vrha – lijevih i desnih.

A što je s Golim Otokom? Zar to nije bio jedan od najstrašnijih partizanskih i komunističkih koncentracijskih logora, na otoku Goli (i na obljižnjem Sv. Grguru)? Otvoren je 1949.  za vrijeme unutarpartijskih obračuna s pristašama J. V. Staljina. Postao je metaforom stradanja ne samo dogmatskih, nego i drugih komunističkih frakcija i politički nepoćudnih  pojedinaca i skupina. Kroz njega je prošlo oko 17 tisuća osoba, ali svi ističu da je pravi broj nemoguće utvrditi, jer se tamo dospijevalo na temelju administrativnih odluka, a ne sudskih presuda (zar ne, druže Manoliću?). I u Hrvatskim leksikonima danas pišu da su tamo u krajnje surovim uvjetima zatvorenici (pretežno nevini)  svakodnevno bili podvrgnuti najtežim torturama. Logoraši su morali priznavati  svoju krivnju, teretiti jedne druge i otkrivati nove „zavjere“. Taj logor je po brutalnosti nadmašivao i logore koje je u Rusiji otvarao Staljin. Nakon što je logor ukinut, Titovi sljedbenici su u njemu zatvarali i mučili maloljetnike, sve do 1988.!

Na Golom Otoku nema muzeja ni spomenika. Sve je srušeno, prepušteno zubu vremena. A tamo bi trebalo postaviti spomenik koji bi se danju i noću vidio  stotinu kilometara daleko, koji bi opominjao da se nešto takvoga više nikada ne ponovi.

Uzalud mi govorimo i pišemo o tome. To, očito, nikome ne odgovara. Ponašamo se kao da taj strašni, još neistraženi logor i nije bio u Hrvatskoj. Slično se događa i sa logorom Stara Gradiška.

Djeca u školi jedino znaju za Jasenovac. A za iznimno veliki broj partizanskih, komunističkih i srpsko-četničkih logora nitko „nema pojma“. U kojoj se školi uči da su partizani , kako je govorio i pok. Ivan Šibl, general JNA, sudili na smrt i seljake koji su prikrivali 10 kilograma soli (Vjesnik u srijedu, Zagreb, 17.2.1967.,str.5).

Ne, ta priča nije ni za film.

Za pedeset godina (a možda i manje) Srbi i potomci bivših  Jugoslavena ponovno će tvrditi da su tijekom Domovinskog rata samo Hrvati otvarali logore i ubijali i mučili „nevine agresore“.

[ad id=”93788″]

Dakle, kad se počne govoriti o Jasenovcu, odmah se treba govoriti i o Golom Otoku, Staroj Gradiški i još stotinu koncentracijskih logora u kojima su stradali nevini Hrvati!

Pa, kom opanci, kom obojci!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

POGLEDAJTE KAKO JE SRAMOTNO PREKINUTO SLAVLJE VATRENIH!

Objavljeno

na

Objavio

‘GENI KAMENI’ – JELAČIĆ PLAC: POGLEDAJTE KAKO JE SRAMOTNO PREKINUTO SLAVLJE VATRENIH!

Kapetan Luka Modrić, najbolji nogometaš na svijetu, zaželio je još jednu pjesmu – GENI KAMENI.

Organizatori nisu dopustili da mu se želja ispuni i isključili su mikrofon MP Thompsonu i našim vatrenim junacima, usred pjesme!

U pravom udbaškom stilu; “nestalo je struje”, politički krpelji su zbrisali, a pjevati su ostali naši reprezentativci, kapetan Modrić, izbornik Dalić, Thompson i – HRVATSKI NAROD! Napisao je Velimir Bujanec.

Pogledajte Video!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Marijana Petir: Beljak je sramota hrvatske politike!

Objavljeno

na

Objavio

Dragi Hss-ovci, hoćete li napokon pokazati Beljaku da mu nije mjesto u Hss-u ili ćete i dalje šutke gledati kako sramoti vas i uništava Hss?

Vjerujem da se svaki pošteni HSS-ovac srami ovako nekulturnog i nemoralnog predsjednika stranke.

Beljak je sramota hrvatske politike! Dok svi Hrvati slave, on širi govor mržnje. Ne mogu nam takvi pokvariti veselje, reagirala je Marijana Petir.

Podsjetimo, ujednom  trenutku dok se autobus probijao kroz navijače cestom koja vodi od zagrebačke zračne luke, u autobus je ušao Marko Perković Thompson. Krešo Beljak je na twitteru tada napisao sramotan komentar:

“Nabijem i njega i sve fašiste” “Mora mi smeće fašističko dan pokvarit.. ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!”, napisao je Beljak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori