Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: Svi znaju za Jasenovac, a nitko za četničke logore iz Domovinskoga rata

Objavljeno

na

Svi su se raspisali o ustaškom logoru Jasenovac. O njemu se još ni danas ne zna prava istina. Bivši partizani i Udbaši neprestano preuveličavaju zločine koji su se tamo dogodili.

[ad id=”93788″]

Stoga je dobro došao dokumentarni film uglednog hrvatskog redatelja Jakova Sedlara o ovom logoru, koji donosi istinu, a bio je prikazan i u Izraelu! U taj sabirni logor tijekom II. svjetskog rata, u vrijeme NDH, bili su zatočeni građani i stanovnici države na čijem je čelu bio dr. Ante Pavelić, a koji su se ogriješili o zakonima države, a neki drugi iz sigurnosnih razloga. Godine 1942. izaslanstvo Međunarodnog  Crvenog križa posjetilo je i pregledalo ovaj logor i dalo povoljno izvješće o životnim uvjetima zatočenika, ali o tome se ne govori. No, u vrijeme rata sve su države  imale  sabirne logore, tako da ni NDH nije bila izuzetak. Koliko su samo srpski i ini agresori u vrijeme Domovinskog rata imali logora diljem Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i BiH, u kojima su ubijali i mučili svoje neprijatelje? Jeste li čuli da je do danas netko odgovarao za odvođenje u logore nevinih Vukovaraca, poglavito žena, djece i staraca? Nakon japanskog napada na Perl Harbour, u prosincu 1941., bilo je zatočeno  oko 120 tisuća Japanaca – većinom američkih državljana – u sabirne logore u Kaliforniji. Zbog nametnutih teških životnih uvjeta (slaba hrana, pomanjkanje liječničke pomoći itd.) preminulo je u tim logorima na tisuće zatočenika.

Dakle, što se toga tiče, nema nevinih.

A sa  neprestanim spominjanjem logora Jasenovac želi se samo jedno- skrenuti vodu na drugi mlin, kako se kaže. Da se htjelo, istina o Jasenovcu već se odavno mogla utvrditi. Ali, tada, prije svega Srbi, za relativno malo toga bi čitavo vrijeme mogli optuživati Hrvate.

Većina onih koji su sudjelovali u obrambenom hrvatskom Domovinskome ratu nije se ni rodila kad je osnovan ovaj logor. No, međutim, oni vrlo dobro znaju za srpske i ine logore agresora o kojima se danas malo ili gotovo ništa ne govori. Srbi, unatoč tisućama još živih svjedoka,  čak ne priznaju ni da su od Novog Sada do Niša zatvarali i mučili Hrvate, s kojima su ratovali od 1991.! Čak ni razni pupovci ništa ne znaju o tome, a „sve“ znaju o Jasenovcu!

U Jasenovcu je barem podignuto spomen obilježje, pa čak i muzej, koji svake godine je okupljalište i najvišeg hrvatskog političkog vrha – lijevih i desnih.

A što je s Golim Otokom? Zar to nije bio jedan od najstrašnijih partizanskih i komunističkih koncentracijskih logora, na otoku Goli (i na obljižnjem Sv. Grguru)? Otvoren je 1949.  za vrijeme unutarpartijskih obračuna s pristašama J. V. Staljina. Postao je metaforom stradanja ne samo dogmatskih, nego i drugih komunističkih frakcija i politički nepoćudnih  pojedinaca i skupina. Kroz njega je prošlo oko 17 tisuća osoba, ali svi ističu da je pravi broj nemoguće utvrditi, jer se tamo dospijevalo na temelju administrativnih odluka, a ne sudskih presuda (zar ne, druže Manoliću?). I u Hrvatskim leksikonima danas pišu da su tamo u krajnje surovim uvjetima zatvorenici (pretežno nevini)  svakodnevno bili podvrgnuti najtežim torturama. Logoraši su morali priznavati  svoju krivnju, teretiti jedne druge i otkrivati nove „zavjere“. Taj logor je po brutalnosti nadmašivao i logore koje je u Rusiji otvarao Staljin. Nakon što je logor ukinut, Titovi sljedbenici su u njemu zatvarali i mučili maloljetnike, sve do 1988.!

Na Golom Otoku nema muzeja ni spomenika. Sve je srušeno, prepušteno zubu vremena. A tamo bi trebalo postaviti spomenik koji bi se danju i noću vidio  stotinu kilometara daleko, koji bi opominjao da se nešto takvoga više nikada ne ponovi.

Uzalud mi govorimo i pišemo o tome. To, očito, nikome ne odgovara. Ponašamo se kao da taj strašni, još neistraženi logor i nije bio u Hrvatskoj. Slično se događa i sa logorom Stara Gradiška.

Djeca u školi jedino znaju za Jasenovac. A za iznimno veliki broj partizanskih, komunističkih i srpsko-četničkih logora nitko „nema pojma“. U kojoj se školi uči da su partizani , kako je govorio i pok. Ivan Šibl, general JNA, sudili na smrt i seljake koji su prikrivali 10 kilograma soli (Vjesnik u srijedu, Zagreb, 17.2.1967.,str.5).

Ne, ta priča nije ni za film.

Za pedeset godina (a možda i manje) Srbi i potomci bivših  Jugoslavena ponovno će tvrditi da su tijekom Domovinskog rata samo Hrvati otvarali logore i ubijali i mučili „nevine agresore“.

[ad id=”93788″]

Dakle, kad se počne govoriti o Jasenovcu, odmah se treba govoriti i o Golom Otoku, Staroj Gradiški i još stotinu koncentracijskih logora u kojima su stradali nevini Hrvati!

Pa, kom opanci, kom obojci!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

MILIJAN BRKIĆ – ‘Na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici’

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u utorak, vezano uz podizanje optužnice i produljenje pritvora osumnjičenicima u tzv. “aferi SMS”, kako “na žalost mnogih dušebrižnika” on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici.

“Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati”, rekao je Brkić za Hinu odgovarajući na upit kako komentira podizanje optužnice protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, koje Uskok tereti zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, te odluku da im se produlji pritvor.

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva i produljilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, izjavio je u utorak nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju “navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj” u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako “pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude”, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve tvrdnje odbacili. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Frane Bilaver odgovorio Jutarnjem: ‘Hrvatski iseljenici imaju pravo na svoju zastavu’

Objavljeno

na

Objavio

Na sastanku hrvatskih iseljenika u Clevelandu na Stepinčevo 10 veljače 2019. godine odlučeno je i jednoglasno prihvaćeno kako će izgledati ZASTAVA I GRB HRVATSKE Dijaspore, izvijestio je tada HDZ-ov Frane Bilaver, istaknuti član dijaspore Sjeverne Amerike. No, u međuvremenu dobio je zanimljiv upit novinara iz Hrvatske u kojem konstatira da je “grb koji jako podsjeća na NDH-ov provokacija i da Frane Bilaver ne predstavlja cijelu dijasporu i da njegov grb i zastava ne znače ništa. Upit iz Jutarnjeg lista i Bilaverov odgovor prenosimo:

Dobar dan!

1. Kako ste nam poručili porukom na Facebooku, ovim putem postavljamo Vam iduća pitanja. Na skupu u Clevelandu 10. veljače, kako ste sami javno poručili, proglašen je službeni grb i zastava hrvatske dijaspore. Tko je sve na skupu predstavljao dijasporu? Tko je glasao za tu
odluku? Je li to sada grb i zastava hrvatske dijaspore i u SAD-a i u Australiji i u Čileu i u Njemačkoj?

2. Iz hrvatske Vlade, na naše pitanje, poručili su da je grb koji jako podsjeća na NDH-ov provokacija i da Vi ne predstavljate cijelu dijasporu i da Vaš grb i zastava ne znače ništa. Kako to komentirate?

3. Je li sličnost Vašeg “službenog grba i zastave” sa simbolima NDH slučajna? Molimo Vas da nam odgovorite što prije, kako bismo sutra u Jutarnjem listu mogli objaviti Vaše odgovore.

Unaprijed hvala.

Cijenjeni,

Očekivao sam konkretna pitanja a ne provokacije. Na sva pitanja možete naći odgovore u našoj objavi poslije sastanka u Clevelandu. U većini ovih pitanja skužio sam da se vi više želite baviti sa ustašama, NDH i tko je glavni ili ne za dijasporu.

Pa evo dragi moj ovako ”Hrvatski iseljenici imaju pravo na svoju zastavu i njihovo je pravo da je ističu uz službenu zastavu RH. Nije mi namjera da vas podučavam povijest niti da se pravim da sam ja neki povjesničar.

Ovo je Grb koji smo mi predložili koji je Hrvatski Državni sabor 1883.godine zakonom donio da vam ne objašnjavam dalje. To vam je oko 58 godina prije NDH.

Zatim uzeli smo u obzir i ovaj Hrvatski Grb iz 1519.godine a to vam je oko 422. godine prije NDH. I nije mi jasno zašto nam se nameće na silu nešto što nema nikakve veze sa nama. Bilo kroz pitanja bilo kroz komentare.

Pa čak i bivša SR Hrvatska je imala Grb sa prvim poljem bijelim znači li to da su i bivši komunisti veličali obilježja kako vi navodite NDH. Vidite dragi gospodine, vi isto tako kažete da netko iz Vladina ureda poručuje da Grb koji podsjeća na NDH-ov je provokacija te da ne znači ništa i da ja ne predstavljam cijelu dijasporu.

Čudno mora da je to neki anonimni izvor. I onda se opet vraćate s pitanjem da li je sličnost naše zastave i grba sa simbolima NDH slučajna .Ne znam što bi prije žalio ili se smijao, a gore sam vam stavio slike iz povijesti da se ne sramotite više.

Ja molim vas osobno i sve druge novinare da nikada više ne omalovažavaju službenu zastavu dijaspore. Nama u iseljeništvu nije potrebna ničija potvrda ili odobrenje za našu zastavu. Mi smo se sastali predložili jednoglasno usvojili I to je to. Samo je jedna zastava RH službena i međunarodno priznata a uz tu zastavu svaka županija, općina i grad imaju svoje. Pa se tako i iseljeništvo odlučilo da uz službenu zastavu RH ima i svoju koja će zastupati dijasporu.

Ja sam svjestan kao i mnogi drugi iseljenici da ćete vi ipak napisati to što ste zamislili ili ćete probati nas iseljenike po tko zna koji puta u povijesti omalovažiti. Ali mi znamo tko smo, što smo i što želimo.Mi smo Hrvati ljudi koji neizmjerno vole i poštuju svoju Domovinu a to smo i dokazali ne jednom nego svaki dan dokazujemo.

Hrvatska dijaspora je sustavno bez razloga proglašavna ustaškom. Ljudi koji jednostavno vole svoju domovinu proglašavani su neprijateljem. Od uspostave hrvatske države do danas sustavno je dijaspori priječeno ulaganje u domovinu bilo zbog državno sakcionirane korupcije, bilo zbog nametnute ideologije.

Dijaspora je po svojoj naravni kritična, promatra povijest kritički, ne prihvaća „nametnute ideološke istine“ nego je sprema samo tražiti Istinu.
Svi zahtjevi dijaspore od obične, u većini svijeta prihvaćene, mogućnosti dopisnog glasovanja (115 država svijeta, a broj stalno raste, omogućilo je glasovanje svojim dijasporama), do zahtjeva za borbom protiv korupcije, do jasnog zalaganja za pronalskom nestalih, lustracije u javnim tijelima države (dekomunizacija cjelokupnog hrvatskog javnog života), itd, bili su uvijek sustavno ignorirani bez obzira tko je bio i jest na vlasti.

Posljedica takvog sustava, velikog nesuočenog komunističkog mentaliteta i ideologije, urušenog gospodarskog potencijala, ideološki kontroliranih javnih medija, prodaje hvatskih dobara, itd., jest nastajanje nove dijaspore koje se već broji u stotinama tisuća.

Hrvatska dijaspora je svjesna da je ne daj Bože Hrvatska izgubila domovinski rat, dogodila bi se opet 1945.Križni put i mnoge nove Jazovke i Hude jame …. Hrvati dijaspore imaju pravo, na temelju povijesnog sjećanja, tražiti da Hrvati žive u pravednoj, pravnoj i moralnoj državi jasnih zakona, jasnih stavova, jasnih načela i temeljnog traženja da njihova uvjerenja budu s poštovanjem prihvaćena i cijenjena. Evo vam još jednom naša Zastava. I hvala unaprijed na razumijevanju, napisao je HDZ-ov Frane Bilaver.

Hrvatski iseljenici u Clevelandu usvojili Zastavu i Grb Hrvatske dijaspore

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari