Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: U Hrvatskoj se više slave Titovi, nego rođendani bl. Alojzija Stepinca

Objavljeno

na

Kad razne severine i slični obilježavaju svoje rođendane pune su ih novine, ali i mali ekrani. Ali to nije slučaj s rođendanom velikana Katoličke Crkve u Hrvata – bl. Alojzija Stepinca. Više se i bolje svake godine slave i rođendani komunističkog i inog zločinca Josipa Broza Tita, nego svi rođendani jednog od najvećih hrvatskih sinova.

Sramotno, ali je tako.

Međutim, da je živ, Stepinac bi i na ovo i ovakvo prešućivanje i marginaliziranje samo odmahnuo rukom.

[ad id=”93788″]

No, mi ga nismo i ne smijemo zaboraviti.

Rođen je u  selu Brezariću u župi Krašić, četrdesetak kilometara od Zagreba, 8. svibnja 1898.  kao peto od osmero djece  u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Na Ivanje, 24. lipnja 1934. zaređen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali. Nakon smrti zagrebačkog nadbiskupa Bauera, 7. prosinca 1937. preuzima izravnu upravu zagrebačke nadbiskupije, a vrlo brzo i predsjedništvo tadašnje  Biskupske konferencije Jugoslavije. Nakon II. svjetskog rata bio je proganjan i zatvaran. Umro je 10. veljače 1960. još za vrijeme izdržavanja  nepravedne kazne. Umro je kako se to u mučeničkom rječniku kaže „ex aerumnis carceris“ – od „zatvorskih tegoba“, ali moleći za progonitelje i s Gospodinovim riječima na usnama: „Oče, budi volja tvoja!“.

Hrvatski državni sabor, 14. veljače 1992., poništio je nepravednu i sramotnu presudu zagrebačkom kardinalu Stepincu, izrečenu 11. listopada 1946. po Vrhovnom sudu Narodne Republike Hrvatske. A ona je glasila: „…osuđuje se na kaznu lišenja slobode s prisilnim radom u trajanju od 16 godina, te na gubitak političkih i građanskih prava u trajanju od pet godina.“

Sada nam ostaje samo ustrajno moliti da se što prije dovrši i proces proglašenja bl. Alojzija svetim, što će se, čvrsto vjerujemo,  uskoro i dogoditi, kao kruna priznanja i našoj Crkvi i cijelom hrvatskom mučeničkom narodu.

No, na današnji dan Stepinčeva rođenja, valja se prisjetiti i njegove „duhovne oporuke“, koja oslikava i potvrđuje značaj tog hrvatskog velikana te pokazuje njezinu aktualnost i nakon toliko godina. Kad je nešto prije svoje smrti napisao oporuku, rekao je krašićkom župniku: „Nema tu ništa političkoga, zato je zovem duhovnom oporukom“.

A ona je glasila ovako:

„Opraštajući se od Vas, moji dragi vjernici, smatram potrebnim uputiti Vam nekoliko riječi, koje da budu kao moja duhovna oporuka…Među Vas su nadrli i ušuljali se bezbožnici, ljudi koji premda u manjini, dok ovo pišem, dosižu jedva dva posto svega pučanstva, ipak su sve učinili, da iz Vaših duša iščupaju Ime Božje i da Vas – kažu oni – učine sretnima i bez Boga. Ali, predragi vjernici, …htjeti postići sreću bez Boga znači: zidati babilonsku kulu, koja je svojim graditeljima donijela pomutnju jezika i uzrokovala da su se raspršili po svijetu. Tako će se dogoditi i u buduće. To je sigurno… Vi znate, da su naši oci i pređi kroz tolika stoljeća prolili tolike potoke i rijeke krvi, da očuvaju sveto blago katoličke vjere i da ostanu vjerni Kristovoj Crkvi. Vi nećete biti dostojni imena otaca Vaših, ako budete dopustili da Vas tko otrgne od Pećine, na kojoj je Krist sazidao svoju Crkvu…Na koncu, predragi sinci, ljubite se međusobno…ali ljubite i svoje neprijatelje, jer je to Božja zapovijed…Neka Vas od ljubavi prema neprijateljima ne odvraća njihova zloća, jer je jedno čovjek, drugo njegova zloća…Nadam se da ću moći vazda u nebu moliti i za sve Vas…da postignete cilj, za koji Vas je Bog stvorio.“- napisao je danas blaženi, a sutra sveti Alojzije Stepinac.

Mladen Pavković

[ad id=”93788″]

Na današnji dan se rodio blaženi Alojzije Stepinac

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Lili Benčik: Otvoreno pismo Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Pogrešno gđo Predsjednice, iako su bili Hrvati, oni su se borili za federativnu Jugoslaviju, a ne slobodnu Hrvatsku

Poštovana g. Predsjednice!

Dovoljno je pogledati sadržaj i ciljeve dokumenata ZAVNOH-a, AVNOJ-a, pa da se vidi da su se partizani borili za obnovu Jugoslavije, za federativnu Jugoslaviju. Nigdje nisu u svom programu imali samostalnu Hrvatsku.

Snagom medija koji su pod njihovim nadzorom i  snagom vlasti agresivno namećete  izjednačavanje NOB-a i Domovinskog rata, tvrdeći da je moderna hrvatska država nastala na antifašizmu. Nemoguća  je to teza, jer ponavljam, titovi partizani, pa bili oni i Hrvati nisu se borili za Hrvatsku, nego za Jugoslaviju ” Slobodnu Hrvatsku u novoj federativnoj Jugoslaviji”

Kada se usporede ciljevi NOB-a i ciljevi Domovinskog rata vidi se da je Domovinski rat ustvari bio  borba protiv tekovina NOB-a , jer je JNA nastojala sačuvati granice Jugoslavije( ( to joj je bila zadaća), a Srbija je u agresiji na Hrvatsku vidjela priliku da uz pomoć JNA ostvari svoj mit o Velikoj Srbiji.

“Hrvatski partizani nisu se borili za samostalnu i nezavisnu hrvatsku državu, već za federalnu… Dovoljno je pogledati programske i zakonske dokumente iz onog vremena (AVNOJ, ZAVNOH i slično). Iz njih je vidljivo da su se partizani borili za obnovu Jugoslavije…  ali ne rojalističku( četničku) , nego federativnu… poslijeratno uređenje ipak je bilo manje zlo no što bi bilo po četničkom programu“. Prema tome, antifašisti nisu zaslužni za hrvatsku  samostalnost, nego upravo suprotno, a gori od njihovog bio je tek „četnički program“. Nisu stvorili niti su u svom programu imali samostalnu Hrvatsku, već  Jugoslaviju.

Gđo Predsjednice moderna hrvatska država nastala je odbacivanjem komunističkog sustava, pobjedom agresora Srbije i JNA i  uspostavom samostalne, nezavisne , suverene i demokratske države! Nastala je nasuprot  tekovina NOB-a! Hrvatski branitelji borili su se protiv tekovina NOB-a!

Borili su se upravo protiv komunista, koji nisu bili antifašisti, koji su se preobukli u antifašiste. Upravo ti preobučeni antifašisti su izžviždali Predsjednika dr. Franju Tuđmana 1991.godine, kao i vas u Pazinu  na spomen mons. Bože Milanovića, jer su baš oni pobili sve stvarne istarske rodoljube-narodnjake, kršćanske antifašiste, koji su uspjeli preživjeti talijanski fašizam, ali nisu preživjeli komunistički antifašizam.

Među njima najistaknutiji je otac od našeg biskupa u miru Ivana Milovana , Antun Milovan, kojega su pripadnici OZNE uhitili 22.ožujka 1945. kada je za kuhinjskim stolo, pisao pismo sinu Miroslavu ( sva tri sina su mu svećenici Miroslav preminuo 2004,  Vjekoslav preminuo 2015 i Ivan). Toliko im se žurilo da su pisma ostala kao dokaz na kuhinjskom stolu i odveli ga u nepoznato, mučili. ubili i bacili u nepoznatu fojbu.
Ti i takvi antifašisti pobili su cvijet istarskog hrvatskog rodoljublja, istinske antifašiste, istarske narodnjake. Antun Milovan bio je učen čovjek, narodnjak, antifašist i dosljedan vjernik, koji je volio svoju obitelj, svoj narod i svoju Katoličku crkvu. I upravo zbog tih svojih kvaliteta nije dočekao slobodnu Hrvatsku odlukom i nasiljem onih koji se za takvu domovinu nisu borili, a to su ti komunisti tzv. antifašisti, koji i danas ne priznaju Hrvatsku državu, jer su se borili za Jugoslaviju.

Stoga uzdizati takve antifašiste i davati im zasluge koje im ne pripadaju je povijesna krivotvorina i ponižavanje opet i iznova njihovih žrtava, istinskih , pravih antifašista istarskih Hrvata-narodnjaka!

Sa poštovanjem Lili Benčik, Pula

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Šajeta prozvao Škoru: Među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno

Objavljeno

na

Objavio

Šajeta: Znate li one strane tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj.

Popularni istarski kantautor Šajeta na svom Twitter profilu prokomentirao je predsjedničku kandidaturu svog estradnog kolege Miroslava Škore, objavljujući crticu iz života poslovno-estradnog svijeta.

Sudeći po sadržaju objave, Škoro na Šajetin glas ne treba računati.

– Znate li one STRANE tvrtke koje utjeruju dugove našim građanima, koje otkupljuju od banaka i sličnih? E pa Škoro se svojedobno gorljivo zalagao da i ZAMP svoje dužnike proda jednoj takvoj! Na sreću nije prošlo, jer među nama kompozitorima ima i onih koju Hrvatsku vole iskreno, napisao je na svom profilu Dražen Turina Šajeta, prenosi Novi list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari