Connect with us

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: U ratu su nas ubijali metkom, a ovi danas – ovrhama!

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je u blokadi čak oko 320.000 građana, što u postotku znači da blokiran račun ima njih blizu 8 posto, od kojih je čak 12 posto radno sposobnih stanovnika. Prosječni dug je oko 101.800 kuna. Svi oni duguju oko 35 milijardi kuna. Među svim tim ljudima iznimno je veliki broj i hrvatskih branitelja. Riječ je o ljudima koji su bili prvi kad je trebalo, ali koji nakon što su se vratili s prvih crta obrane nisu našli posao, ili su pak ostali bez njega.

[ad id=”93788″]

Kad smo odlazili u Domovinski rat, u borbu protiv srpskog i inog agresora, nije bilo važno niti je tko pitao: jesi li završio fakultet ili visoku, višu ili srednju školu, ili imaš samo osam razreda. Čak te nitko nije ni pitao: jesi li zdrav! Najvažnije je bilo – „da nas vide da nas ima!“.

I dok su se jedni borili, drugi su radili to isto, ali samo i isključivo za sebe, za svoju osobnu korist. Ti koji su „bili prvi kad je trebalo“, poglavito u raznim nezakonitim pretvorbama, krađama i slično, (svaka čast iznimkama), smislili su i zakone, kako još više osiromašiti one koji ni prije nisu ništa imali.

Među ostalim, donijeli su Zakon o ovrhama, koji ubija ljude, bez ispaljenog metka!

Čudo neviđeno!

Eto, javio nam se jedan od hrvatskih branitelja, s prvih crta obrane, koji nije imao sreću ni da bude ranjen, da ga metak okrzne, a prošao je, veli, gotovo sva bojišta. Danas, sa svojom obitelji od četiri člana (nezaposlena supruga) jedva proživljava s 2.500 kuna. Naravno, ima i kredite koje ne može otplaćivati.

Međutim, objasnio nam je, kako (hrvatska) država pljačka svoje građane i na manjim iznosima? Vrlo jednostavno. Od odvjetnika, veli on,  dobijete prijedlog za ovrhu, od recimo 1.042,90 HRK, koliko ste recimo ostali dužni za neplaćanje telefonskih usluga. No, onaj kojem ste dužni prilaže tome novi dokument, a u kojem piše da ste im dužni ne navedeni sumu, već novu, od 1.442,90 kuna. E, sad na to trebate platiti još slijedeće troškove (sve s pdv-om): trošak za rad odvjetnika – sastav prijedloga za ovrhu u iznosu od 312,50 kn te nekakvi materijalni trošak od  25 kuna. Zatim dolazi na red trošak javnog bilježnika. Javno bilježnička nagrada (baš tako piše!) u ovom vam konkretnom slučaju iznosi 100 kuna, a trošak dvije dostave 37,50, ili ukupno – 475 kuna! Međutim, nije tu kraj. Sad vas još „oderu“ i za kamatu, (recimo niste platili unazad godinu dana) tako da se ovrha od 1.042,90 kuna penje na nevjerojatnih – 2.185 kuna!

To je primjer, kaže nam  branitelj, (četiri godine proveo u ratu), za jedan uistinu omanji iznos, pa si tada možete samo zamisliti koliko trebaju plaćati oni koji su uzeli „povoljne“ kredite za stan, obrt i slično.

No, dobro. Dug se mora platiti, ali…tko se u hrvatskoj državi borio da za tisuću kuna, mora platiti više nego duplo? Tko je izmislio da razni odvjetnici i javno bilježnici enormno zarađuju na hrvatskoj sirotinji? Tko je od tih koji su u tim i takvim poslovima bio sudionik Domovinskoga rata? Vjerujte jedan ili gotovo – ni jedan!

U ratu su nas ubijali srpski i ini agresori: metkom, granatom, pa i nožem.

Ovi danas ubijaju za „zelenim stolom“, sa papirima!

Takva „ubijanja“ ne bi smislili ni naši dojučerašnji neprijatelji.

Ne, za to se drugovi i drugarice, gospodo i gospođe,  nismo borili!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari