Pratite nas

Reagiranja

MLADEN PAVKOVIĆ: U ratu su nas ubijali metkom, a ovi danas – ovrhama!

Objavljeno

na

U Hrvatskoj je u blokadi čak oko 320.000 građana, što u postotku znači da blokiran račun ima njih blizu 8 posto, od kojih je čak 12 posto radno sposobnih stanovnika. Prosječni dug je oko 101.800 kuna. Svi oni duguju oko 35 milijardi kuna. Među svim tim ljudima iznimno je veliki broj i hrvatskih branitelja. Riječ je o ljudima koji su bili prvi kad je trebalo, ali koji nakon što su se vratili s prvih crta obrane nisu našli posao, ili su pak ostali bez njega.

[ad id=”93788″]

Kad smo odlazili u Domovinski rat, u borbu protiv srpskog i inog agresora, nije bilo važno niti je tko pitao: jesi li završio fakultet ili visoku, višu ili srednju školu, ili imaš samo osam razreda. Čak te nitko nije ni pitao: jesi li zdrav! Najvažnije je bilo – „da nas vide da nas ima!“.

I dok su se jedni borili, drugi su radili to isto, ali samo i isključivo za sebe, za svoju osobnu korist. Ti koji su „bili prvi kad je trebalo“, poglavito u raznim nezakonitim pretvorbama, krađama i slično, (svaka čast iznimkama), smislili su i zakone, kako još više osiromašiti one koji ni prije nisu ništa imali.

Među ostalim, donijeli su Zakon o ovrhama, koji ubija ljude, bez ispaljenog metka!

Čudo neviđeno!

Eto, javio nam se jedan od hrvatskih branitelja, s prvih crta obrane, koji nije imao sreću ni da bude ranjen, da ga metak okrzne, a prošao je, veli, gotovo sva bojišta. Danas, sa svojom obitelji od četiri člana (nezaposlena supruga) jedva proživljava s 2.500 kuna. Naravno, ima i kredite koje ne može otplaćivati.

Međutim, objasnio nam je, kako (hrvatska) država pljačka svoje građane i na manjim iznosima? Vrlo jednostavno. Od odvjetnika, veli on,  dobijete prijedlog za ovrhu, od recimo 1.042,90 HRK, koliko ste recimo ostali dužni za neplaćanje telefonskih usluga. No, onaj kojem ste dužni prilaže tome novi dokument, a u kojem piše da ste im dužni ne navedeni sumu, već novu, od 1.442,90 kuna. E, sad na to trebate platiti još slijedeće troškove (sve s pdv-om): trošak za rad odvjetnika – sastav prijedloga za ovrhu u iznosu od 312,50 kn te nekakvi materijalni trošak od  25 kuna. Zatim dolazi na red trošak javnog bilježnika. Javno bilježnička nagrada (baš tako piše!) u ovom vam konkretnom slučaju iznosi 100 kuna, a trošak dvije dostave 37,50, ili ukupno – 475 kuna! Međutim, nije tu kraj. Sad vas još „oderu“ i za kamatu, (recimo niste platili unazad godinu dana) tako da se ovrha od 1.042,90 kuna penje na nevjerojatnih – 2.185 kuna!

To je primjer, kaže nam  branitelj, (četiri godine proveo u ratu), za jedan uistinu omanji iznos, pa si tada možete samo zamisliti koliko trebaju plaćati oni koji su uzeli „povoljne“ kredite za stan, obrt i slično.

No, dobro. Dug se mora platiti, ali…tko se u hrvatskoj državi borio da za tisuću kuna, mora platiti više nego duplo? Tko je izmislio da razni odvjetnici i javno bilježnici enormno zarađuju na hrvatskoj sirotinji? Tko je od tih koji su u tim i takvim poslovima bio sudionik Domovinskoga rata? Vjerujte jedan ili gotovo – ni jedan!

U ratu su nas ubijali srpski i ini agresori: metkom, granatom, pa i nožem.

Ovi danas ubijaju za „zelenim stolom“, sa papirima!

Takva „ubijanja“ ne bi smislili ni naši dojučerašnji neprijatelji.

Ne, za to se drugovi i drugarice, gospodo i gospođe,  nismo borili!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

MVEP ocijenio neprihvatljivom Vučićevu izjavu o opravdanosti oružane pobune u RH

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) ocijenilo je u nedjelju krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu srbijanskog predsjednika, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti ’90-ih, i pozvalo je Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.

“Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, navodi se u priopćenju ministarstva i podsjeća da o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinjenih naroda, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Haagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protutužbe.

Kako se dalje navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutarnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od jučer. “Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresirana za stabilnost svoga susjedstva i otvorena za prijenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Europsku uniju. Ne dopuštamo nepoštivanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i obranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama”, ističe ministarstvo.

MVEP navodi da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.

“Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država.”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je “razumljivo” što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji “Pink“ izjavio da su napadi “strašni” i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

“I dan danas ih love da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu”, rekao je Vučić. “Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji.” (Hina)

 

Vučić nakon napada na lokalne Srbe u Uzdolju – Razumljivo je što su se prije 30 godina pobunili protiv takvog režima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predrag Mišić: Proglas svim Srbima u domovini jednoj i jedinoj Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

U moru komentara, razloga, razglabanja
Pitam se kad nam se to dogodilo. Svi skočili na zadnje noge, ritaju se.

O jednoj običnoj kafanskoj tučnjavi raspravlja europa, Miki poziva američke nosače zrakoplova da stanu u obranu srpske nejači.
Njih troje dobilo po tamburi, zasluženo ili ne

Što bi rekla ona kad dobijem izvješće od policije komentirat ću.
Što mi je ok
Alo pa jučer je jedna od najmladjih žrtava
Ovčare imala rođendan Igor Kačić
Tko je Irenu upitao kako je
Prekjučer je Luka Andrijanić.

Stotine tisuća izjava od Milorada Pupovca o ugroženosti Srba
Vučića, Daćića, k…, palca

Vrli novinarčića, da nije bilo Velimira Bujanca o meni i deset tisuća mojih sunarodnjaka se nebi nikad čulo u medijima
Reći će neki pere me ego
Ne nego je to istina.

Ovo je proglas svim mojim sunarodnjacima moramo se riješiti sotone od velikosrba
Moramo se jevno distancirati od SDSS i Milorada Pupovca, svojom politikom nas vodi u propast.

Hrvatski Narod nas je odvojio od četnika
Vrijeme je da mi učinimo to
Sa Hrvatskim narodom možemo i hoćemo

Na nama je da se riješimo sotone. Zapitajte se hoće li naša djeca ŽIVOT ILI SUŽIVOT
JA HOĆU ŽIVOT U NAŠOJ DOMOVINI
Neću nikakvu matičnu domovinu
Hrvatska je naš dom i domovina
Dignite svoj glas

Branite je mišlju, riječju i djelom

Predrag Mišić Peđa

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari