Pratite nas

Magazin

Mladi hrvatski iseljenici u akciji očuvanja prirodnog i kulturnog bogatstva Hrvatske

Objavljeno

na

Hrvatska matica iseljenika po 25. put organizira međunarodni projekt Eco Heritage Task Force. Ovogodišnji projekt odvija se u suradnji sa gradom Šibenikom i NP „Krka“, koji su domaćini uz suradnju TZ Šibensko Kninske i TZ grada Šibenika i stalnog partnera Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

U projektu sudjeluje četrdesetak mladih Hrvata i njihovih prijatelja iz raznih zemalja diljem svijeta, uključujući Mađarsku, Brazil, Australiju, Argentinu, Južnu Afriku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Boliviju, Paragvaj, Slovačku, Irsku , Rumunjsku te Sloveniju.

U periodu od 24. 07. do 13. 08. 2016. mladi iseljenici će se družiti, volontirati, imati kreativne aktivnosti, međusobno se upoznavati, ali prvenstveno zbližiti se s krajem u kojem borave. Cilj je očuvati prirodno i kulturno bogatstvo Hrvatske, kao i do sada na EHTF -u.

Mjesto ovogodišnjeg okupljanja je povijesni hrvatski grad Šibenik koji slavi svoj 950. rođendan. Sudionici su podijeljeni na dvije volonterske skupine: prva je zadužena za održavanje baštinski bitne utvrde Sv. Mihovila u šibeniku dok druga grupa sudjeluje u arheološkim iskapanjima i održavanju ljepote NP „Krke“.

mladi_iseljenici_3_

Osim rada i truda na održavanju spomenutih znamenitosti, postoje i mnoge društvene i edukacijske akitvnosti. Tako se i ove godine organizira i radionica hrvatskog jezika za one koji ne znaju ili nevodoljno pričaju materinski jezik, medijska radionica, te filmska radionica gdje se po treći put snima amaterski film.

Upoznavaući nove prijatelje, širimo granice Hrvatske, razgovaramo, radimo i djelujemo za Lijepu Našu uz pjesmu „kad se male ruke slože, sve se može“. Stoga ni ovogodišnji Task Force u tom dijelu neće biti iznimka.

Svečana završnica projekta održati će se u Šibeniku na tvrđavi Barone u četvrtak, 11. kolovoza 2016. u 21:00 sati, a sva zainteresirana javnost je pozvana.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Magazin

Prije nego su ih ubili i bacili u Neretvu, partizani su večerali i družili se sa fratrima

Objavljeno

na

Objavio

Prije nego su ih ubili i bacili u Neretvu, partizani su večerali i družili sa fratrima. Čitao sam o tim i mnogim detaljima, ali sasvim druga dimenzija je slušati o tome fra Antu koji se zadnjih godina posvetio istraživanju sudbine ubijenih fratara. Po meni najbolji gost kojeg je Mario ugostio ikada u svojoj emisiji, komentirao je Slaven Raguž.

Biskupova knjiga o Stepincu i ovo što radi fra Ante je nemjerljivo bogata ostavština, koja bi morala postati nauk svima kako se živi i svjedoči vjera. Možda se tada i društvene vrijednosti i mjerila promijene.

Možda tada sa pozornice s predstavljanja biskupove knjige budu pozdravljani neki drugi ljudi, a ne oni koji bi ga, da ih je i sa sadašnjom pameti vratiti u Stepinčevo vrijeme, nevina osudili baš kao i njihovi ideološki predci.

Obvezno pogledati!

Gvardijan fra Danko Perutina: Jugokomunisti su pokušali zatrti franjevačku provinciju u Hercegovini

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Mirjana Hrga odlučila potrebitim obiteljima donirati sedam tisuća kuna mjesečno

Objavljeno

na

Objavio

Mirjana Hrga prilikom predavanja imovinske kartice otkrila je da će svaki mjesec, do kraja svog mandata, čak sedam tisuća kuna odvajati za potrebe dviju potrebitih obitelji, putem trajnog naloga.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je imovinsku karticu Mirjane Hrge, nove savjetnice predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.

Hrga, koja je na Pantovčak stigla 16. siječnja, predsjednicu savjetuje za neto plaću od 16.471 kunu, odnosno 26.846 kuna bruto.

Kako je navedeno u imovinskoj kartici, od imovine godišnje uprihodi još nešto manje od 59.161 kunu, piše N1.

Mirjana Hrga suvlasnica je kuće površine 99 metara kvadratnih koja se nalazi u Bjelovaru, a vrijedne 580 tisuća kuna. Riječ je o nekretnini, navodi se, koju je naslijedila.

Najvrjednija nekretnina Mirjane Hrge i njenog supruga je kuća u Svetom Jakaovu na Lošinju. Riječ je o kući površine 180 kvadrata procijene na 2,59 milijuna kuna. Kako je navedeno, financirana je kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada, kupnjom od imovine i imovinskih prava, kupnjom od kapitala, kupnjom od osiguranja i kupnjom odsamostalne djelatnosti.

Mirjana Hrga posjeduje 10 godina star automobil Mini vrijedan 44 tisuće kuna, manju količinu dionica Hrvatskog Telekoma te udio u fondu Erste banke. Ona osobne štednje nema, ali ima njen suprug – nešto više od 300 tisuća kuna, navodeno je imovinskoj kartici.

Na samom kraju dokumenta pod NAPOMENA stoji: “Od plaće neto iznosa 16471,21 kuna, a počevši s isplatom plaće za veljaču 2019., za potrebe dviju potrebitih obitelji, putem trajnog naloga, a na mjesečnoj razini, izdvajat ću 7000,00 kuna za trajanja svog mandata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari