Pratite nas

Događaji

Mladi i govor mržnje – Opasno ‘oružje’ među tri naroda u BiH

Objavljeno

na

Foto: Večernji list BiH

Istraživanje o utjecaju lažnih vijesti i propagande, koje je provedeno među mladima u BiH i zemalja zapadnog Balkana te vršnjacima iz zemalja Višegradske skupine, pokazalo je koliko je velik negativni potencijal te pojave, osobito u BiH, koja je dodatno opterećena nacionalnim nasljeđem i podjelama, piše Večernji list BiH.

Kako su istaknuli sudionici sa Sveučilišta u Mostaru, koji su zajedno radili u okviru projekta slovačke nevladine organizacije Globsec s osam država središnje i jugoistočne Europe, dvije su tendencije posebno problematične na konkretnom slučaju u Bosni i Hercegovini.

Ne odudaraju od vršnjaka

“Govor mržnje je posebno istaknut od mladih kao jedno od općih načela našeg medijskog prostora. On je uvjetovan različitim stvarima, između ostaloga, i nacionalnom diferencijacijom medijskog prostora”, rekao je doc. dr. Dražen Barbarić, koordinator projekta za Bosnu i Hercegovinu, ističući kao drugu tendenciju izostanak digitalnih kompetencija i ozbiljan nedostatak medijske pismenosti.

“Nije više ista vrsta medijske pismenosti koja se nekada učila u školama i na fakultetima, odnosno koja je karakterizirala prošla vremena. Nalazimo se u potpuno novoj eri medijske pismenosti koja je u 21. stoljeću itekako determinirana novim medijima i društvenim mrežama u kojima su mladi najranjivija skupina. No, naši se mladi tu nipošto ne razlikuju od svojih vršnjaka u drugim analiziranim državama”, naglasio je.

Kolega u projektu, viši asistent Zoran Pervan, istaknuo je jako nizak stupanj medijske pismenosti i način borbe protiv lažnih vijesti. Dodatne probleme u BiH, prema njegovim riječima, stvaraju različite nacionalne skupine koje imaju svoje medije, a koje i mladi slijede prema nacionalnom ključu. “Mnogi od tih medija su pristrani i objavljuju različite informacije, među kojima prevladavaju pokušaji diskreditiranja različitih političara ili političkih stranaka. No, u takvim medijima ima i dosta vijesti vezanih uz sigurnost, poput priča o paravojskama ili terorističkim ćelijama”, dodao je Pervan. Jedna od objavljenih publikacija predstavlja izazove i probleme organizacija civilnog društva središnje i jugoistočne Europe. Doživljava ih se kao strane plaćenike preko kojih se vrši strana propaganda. Često se susreću s problemima kao što su urednička cenzura u mainstream medijima ili namjerno marginaliziranje.

Niska svjesnost

“U društvu je uočena niska razina svjesnosti o propagandi u medijima. Kao rezultat toga, pojedinci i organizacije koji se bave ovim problemom prisiljeni su raditi samostalno te nisu najbolje povezani”, istaknuo je viši asistent Mate Penava, koji je također sudjelovao u projektu. U okviru projekta bio je pokrenut i nagradni natječaj za mlade “Glazbom protiv obmana” kojim se željelo potaknuti mlade iz Bosne i Hercegovine na razmišljanje o prijetnjama te ukazati na njihovu široku rasprostranjenost i sve veći utjecaj koji imaju na našu društvenu realnost.

Prvo mjesto i novčana nagrada od 400 KM pripala je Ivani Bešlić-Penava iz Posušja koja je snimila kratki videouradak “Thrillaterala”, u čijem je središtu propaganda kontrole uma koju autorica ilustrira Iluminatom – okom glavnog glumca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Osijek – sjećanje na dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje 1991

Objavljeno

na

Objavio

Simboličnim održavanjem sjednice nekadašnjeg Povjerenstva Vlade RH za Baranju, Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u četvrtak je u Osijeku podsjetila na 23. kolovoz 1991. godine, dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje na početku Domovinskog rata.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović, tadašnji dopredsjednik Povjerenstva za Baranju, rekao je da se, nakon ulaska oklopnih vozila Novosadskog korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Hrvatsku u srpnju 1991. i njegovog raspoređivanja po Baranji, egzodus nesrpskog stanovništva dogodio 23. kolovoza, nakon što su srpski teroristi i pripadnici JNA zauzeli policijsku postaju u Belom Manastiru i okupirali taj grad na istoku Hrvatske.

“Od prijeratnih 54.000 stanovnika Baranje, tadašnje općine Beli Manastir, protjerano je više od 30.000 nesrpskih stanovnika stvorivši na taj način skoro etnički potpuno čistu Baranju koja je ubrzo ušla u sastav tzv. republike srpske krajine”, rekao je Kompanović.

Podsjetio je da je tijekom srpske okupacije tog dijela Hrvatske ubijeno više od 200 civila nesrba, a za te ratne zločine nitko nije sudski procesuiran.

Kompanović je naglasio da je proces mirne reintegracije Baranje u ustavno pravni predak Republike Hrvatske bio posebno složen jer se Srbija do posljednjeg trenutka nije htjela odreći tog prostora, koje je držala pod okupacijom, a tijekom rata sustavno je na okupirani hrvatski teritorij naseljavala srpsko stanovništvo iz drugih krajeva Hrvatske, posebice nakon hrvatskih oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

U Baranji su sve kuće i stanovi bili puni doseljenih Srba i kada je završila mirna reintegracija, hrvatski prognanici su tražili trenutni povratak u svoje domove, a Srbi naseljeni u njihovim kućama nisu imali kamo jer ih Srbija nije htjela, rekao je Kompanović.

“No, osmislili smo načine rješavanja problema i iseljavanja iz uzurpiranih kuća i stanova, a značajnu ulogu u tome je odigrao Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) otkupom obiteljskih kuća što je olakšalo i ubrzalo procese”, dodao je predsjednik ZPH.

Govoreći o sadašnjoj situaciji na tome području Kompanović je ocijenio da je Baranji nužan brži gospodarski oporavak i nova radna mjesta kako bi se zaustavio odlazak mladih.

Zatražio je od nadležnih institucija Hrvatske da pokrenu kaznene postupke protiv osoba koje su počinile zločine u Baranji i najavio je i da će ZPH i dalje činiti sve da Srbija isplati ratnu odštetu za štete koje su pretrpjeli hrvatski građani.

„Prema podacima koje smo dobili od državne Komisije za procjenu ratnih šteta, riječ je o nešto više od 46,5 milijardi kuna”, istaknuo je Kompanović (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari