Connect with us

Mladi – najugroženija društvena grupa u BiH

Published

on

mladiMladi su najugroženija društvena grupa u BiH, a analize pokazuju da bi čak 37 posto njih napustilo zemlju zauvijek, 40 posto na duže vrijeme, a samo devet posto ih je već preuzelo konkretne korake za odlazak.

Analiza stanja i potreba mladih Instituta za razvoj mladih “Kult” u Federaciji BiH jasno pokazuje da 60 posto mladih u BiH ne može doprinijeti kućnom proračunu, a 23 posto živi u domaćinstvima sa primanjima manjim od 1.000 KM mjesečno.

Situacija se dodatno usložnjava kada se zna da samo pet posto mladih u BiH raspolaže sa više od 1.000 KM mjesečno, priopćeno je iz Instituta za razvoj mladih “Kult”.

Mladi ne zasnivaju porodice jer ih je u BiH samo devet posto vjenčanih, a samo sedam posto ima djecu. Stambeno samostalnih mladih je samo sedam posto , od čega dva posto žive kao podstanari, a pet posto u vlastitim stanovima.

Podaci Instituta za razvoj mladih “Kult” ukazuju na trend socio-ekonomske nesamostalnosti mladih u BiH. Uzroci ovakvog stanja su u otežanim uslovima za stalno zapošljavanje, ali i konstantnoj marginalizaciji mladih u procesima odlučivanja.

Institut za razvoj mladih “Kult” usprkos teškom stanju mladih u BiH obilježava Međunarodni dan mladih koji se širom svijeta obilježava svakog 12. kolovoza od 2000. godine.

 nezavisne.com / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari