Pratite nas

Politika

MLADI ZNAJU! – “Izaberi bolju budućnost, jer mladi itekako znaju kako”

Objavljeno

na

Vrijeme je predizbornih kampanja. U moru starih dobro poznatih lica ovi izbori su zanimljivi i po nekim novima. No mene su zainteresirala lica mladih koji su odnedavna u politici, ali itekako dugo prisutni kao samozatajni aktivisti. Jedno od takvih lica je i mlada djevojka Gabrijela Matić iz Zaprešića, dvadeset trogodišnjakinja, apsolventica je psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i  najmlađa kandidatkinja HDZ-a na svim izbornim listama. Njen potencijal prepoznala je Zajednica branitelja „Gojko Šušak“ HDZ-a i predložila je za kandidatkinju. Na listi je u I. izbornoj jedinici pod rednim brojem 13.

unnamed„Razmišljala sam o tome želim li se baviti politikom. No, nisam mogla ostati ravnodušna gledajući razočarana lica starih i mladih koji odlaze, odlučila sam da svojim referencama i stečenim vještinama doprinesem, da dam 100% sebe za bolju budućnost u Hrvatskoj“ pojašnjava Gabrijela razloge svoje svojeg uključivanja u političku kampanju.

Uz fakultetsko obrazovanje, bogato iskustvo i znanje s različitim dobnim skupinama stekla je volonterskim radom kroz mnoge udruge i projekte: „Empirijska analiza kvalitete života osoba s invaliditetom  u Gradu Zagrebu“, „Hrabri telefon“, „Centar za mladež Zaprešić“, „Vrt plavih ruža“, „72 sata bez kompromisa“, „Udruga Impress“ i dr. Dobitnica je Rektorove nagrade za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici. Uz volontiranje, studentski je radila promocije i animirala djecu i mlade.

„Stvari koje činimo za sebe, s nama umiru, ali stvari koje činimo za druge živjet će zauvijek. Ovo je jedna od mojih misli vodilja kroz život. Volontersko iskustvo oplemenilo me i dalo mi znanja, vještine i kompetencije zbog kojih sam, vjerujem, i prepoznata od strane Predsjedništva HDZ-a kao osoba koja treba biti na listi. Politika je poziv na djelovanje za čovjeka, a nažalost smo svjedoci da se politika svodi na poziv na djelovanje za fotelju, za samog sebe. Dokaz sam kako se u HDZ-u stvari mijenjaju i da se rad za čovjeka prepoznaje i stavlja naglasak na rad, odnosno na stečeno znanje“.

Kao aktivna pripadnica katoličke mladeži sudjeluje na susretima, hodočašćima i duhovnim kampovima gdje skuplja snagu za nove životne pobjede. Volontirala je za inicijativu „U ime obitelji“ za zaštitu definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Zalaže se za provedbu svih aktivnih mjera iz programa HDZ – Hrvatska demokratska zajednica za poticanje nataliteta i za zaštitu života.

„Naš hrvatski narod stari, mladi odlaze, razredi u školama su sve manji, djeca se abortiraju, a ako ne želimo izumrijeti kao narod, krajnje je vrijeme da se pokrenemo i počnemo raditi na povećanju stope nataliteta. Djela su važna, a ne riječi“, kaže ova mlada djevojka.

Kako joj je otac hrvatski branitelj, 100%-tni HRVI I.. skupine, zbog aktualnosti i nedovoljnog istraživanjatog područja, odlučila je  pisati diplomski rad na temu “Kvaliteta života 100% -tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida“.

„Žalosno je da se samo nakon 25 godina patnja i žrtva hrvatskih branitelja izruguje pitanjem „Gdje si bio 91.?“ te se pitam što će biti za 25 godina. Moramo riješiti probleme hrvatskih branitelja jedinstvenim zakonom o hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata koji pokriva sve teme od zdravstveno-psihološke podrške preko imovinskih i pravnih pitanja do rješavanja pitanja HVO-a.Tko bolje poznaje s čim se sve susreću ako ne mi, njihova djeca i oni sami. Znam da je puno problema, ali oni se moraju konačno razriješiti“, govori mi ova mlada djevojka čiji mi je topli pogled, osmjeh i pomoć najtežim stradalnicima privukao pažnju tijekom braniteljskog prosvjeda.

HDZ je prvi izradio program za mlade pod nazivom „Biraj bolju budućnost!“, a Gabrijela je jedna od predstavnica. Mjere u programu daju mladoj osobi mogućnost birati: stalan posao danas, obrazovanje za bolje sutra, obitelj kao temelj društva i Hrvatsku za 22. stoljeće.

„I sama ću kao mlada osoba sutra tražiti posao. Želimo stalno zapošljavanje, bolje uvjete studiranja, transparentnu provedbu kurikularne reforme, krov nad glavom mladim obiteljima i provedbu mnogih drugih mjera. Nas studente se ne smije kažnjavati jer smo sposobni učiti i raditi istovremeno i zato se zalažemo i da se granica s 13 000 kn zarade podigne na 50 000 kn bez gubitka porezne olakšice za roditelje. Uz sve mjere, važno je da mladi ne izgube vjeru u svoju domovinu i da će biti bolje. Pozivam vas da se uključite u politički život jer ćemo samo tako moći biti promjena koju želimo i sami vidjeti u svijetu“ govori mi Gabrijela dok se priprema za posjetu dječici u Bistri, jer uz sav naporni rad na predstavljanju za predstojeće izbore ne propušta pomagati i dalje onima čiji osmijeh joj daje snagu da ustraje u borbi za bolju budućnost Hrvatske. Dodatno je to jamstvo ovoj djevojci koja uz politički angažman ostaje dosljedna postulatima ugrađenim joj u krilu obitelji.

S punom vjerom u to da Hrvatska može i hoće bolje, odlučno je ušla u ovu izbornu utrku, jer kako reče želi biti glas mladih, glas branitelja, glas zanemarenih i obespravljenih u Hrvatskom saboru. Do sada je radila za te skupine društva u okviru svojih studentskih mogućnosti, a sada želi iskoristiti mogućnost i pokušati promijeniti stvari na višoj, političkoj razini. Kaže se kako na  mladima svijet ostaje, podržimo ih i pružimo im priliku da zajedno sa starijima promijene postojeću situaciju i vjerodostojno upravljaju Lijepom Našom. Moj glas ima!

Zorica Gregurić

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Veliki sam pobornik satire, u Hrvatskoj nema cenzure

Objavljeno

na

Objavio

Nakon jednomjesečnog odmora, Hrvatski sabor u srijedu je počeo novu sjednicu i novu parlamentarnu sezonu. I to Aktualnim prijepodnevom.

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar je u uvodnom izlaganju prije postavljanja pitanja ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću ustvrdio kako je hrvatska poljoprivreda u lošem stanju.

– Trendovi u poljoprivredi su loši, mi uvozimo pekarske proizvode – ustvrdio je Žagar i nastavio:

– Slobodno se možete prošetati pokraj silosa, ne morate se skrivati, gledajte prema nebu, jer ptica više nema na tom silosu da vas pokakaju, silosi su prazni, poručio je Žagar Tolušiću.

Ovom sjednicom počinje redovito zasjedanje koje po Ustavu i Poslovniku počinje 15. siječnja i završava 15. srpnja, podsjetio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Do konca ožujka, do kad će nova sjednica potrajati, zastupnici trebaju odraditi iznimno opsežan dnevni red sa više od 100 točaka.

Nova je sjednica, uobičajeno počela Aktualnim prijepodnevom, na kojemu će pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade postaviti 39 zastupnika.

Sabor će u srijedu raspraviti i premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

Svoje pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, šef SDP-a Davor Bernardić počeo je pitanjem ‘Di su pare?

Gospodine Plenkoviću, Di su pare … Di su pare… gdje je Pretjerivač, gdje je Ministarstvo ljubavi? Ako John Oliver može na satiričan način dati osvrt na Trumpa, zašto to ne mogu ‘Di su pare’ na Facebooku? Smijehom i satirom rastemo, i ja sam ih pratio i smijao sam se kad su bili satirični prema meni. Što ćete napravit da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj? – pitao je SDP-ov Davor Bernardić premijera.

Ne znam da li je vaše pitanje posljedica team buildinga ili velike analize stanja u društvu, zapitao se Plenković. Što se tiče satire, ironije i mogućnosti da bilo tko želi na taj način pratiti društvo, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog u politici i bilo kojem drugom aspektu hrvatskog društva, odvratio je Plenković Bernardiću te se sjetio preminulog (jednog od) osnivača i novinara Feral Tribunea Predraga Lucića te dodao da podržava svu slobodu.

Veliki sam pobornik satire, kao srednjoškolac sam čitao podlistak Slobodne Dalmacije, otvoreni smo za kritiku i na duhovit način. Što se tiče Vaše aluzije na ukidanje filma, možda je i to dio Vašeg pristupa humoru, koliko je meni poznato HRT je neovisna u odabiru svog programa, no čini mi se da je film prikazan, tko ga hoće gledati – neka ga gleda, tko ga ne smatra umjetničkim – neka izrazi svoj stav, no želim ponoviti da u Hrvatskoj – nema cenzure , svatko ima mogućnost govoriti što želi što misli, sukladno zakonskim propisima.

To naravno ne znači da u vrijeme modernih tehnologija treba dopustiti govor mržnje, smatram da je to ozbiljan problem koji se oteo kontroli i vjerujem da ga možemo riješiti na određeni način, no raditi jasnu distinkciju između onoga što je humora, a onoga što truje odnose među ljudima, posebice kada su to ljudi koji skrivaju svoj identitet na društvenim mrežama.

Je li stranica Di su pare poticala govor mržnje – nije, ne možete satiru podvući pod govor mržnje i cenzurirati društvene mreže, odvratio je Bernardić.

U lipnju prošle godine mladići su uhapšeni jer su ružno pisali o Vama, prije nekoliko dana je vaš ministar pokušao kreirati HRT-ov program pokušajem zabrane emitiranja filma Ministarstvo ljubavi, a sada krećete u kreiranje zakona protiv govora mržnje. Hrvatska je u cenzuri i zemlja “fejk” vijesti, uzimate ljudima jedino što je ostalo: pravo na govor, i vjerujte, nećete nam to oduzeti, zaključio je Bernardić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Davor Ivo Stier: Nemam informacija da je EK pisala Vladi Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao izjavu predsjednika stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivana Lovrinovića, koji tvrdi da je Europska komisija Vladi uputila ultimatum vezan uz izgradnju Pelješkog mosta.

Ivan Lovrinović tvrdi da je dobio informaciju da je Europska komisija pisala Vladi i tražila rješavanje graničnih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u protivnom slijedi ukidanje europskog novca za izgradnju Pelješkog mosta. Imate li vi takvih informacija? 

Kao bivši ministar i u razgovorima koje vidim u Saboru kao zastupnik vidim da projekt ide dobro i da se dobro razvija, da je ministarstvo ishodilo potrebne dozvole i da je to provjereno s Europskom komisijom. Vlada optimizam što se tiče toga projekta. Nemam informacija da bi bilo nekih novih ili dodatnih komplikacija, barem do mene to nije stiglo.

Kako komentirate put predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u BiH? Doživjela je val kritika zbog putovanja u Tursku.

Ja mislim da je jako dobro što Hrvatska na najvišim razinama ima otvoren dijalog sa svim akterima u regiji. Potrebno je imati takav kanal i sa Turskom. Ja sam imao odličnu komunikaciju s Turskom, dvaput sam se formalno sastao s turskim ministrom vanjskih poslova i mislim da je dobro da imamo otvoreni kanal komunikacije. Hrvatska ima tu svoje pozicije i politiku, to ne znači da se u svemu slažemo s Turskom ili Ruskom Federacijom, i u tom kontekstu gledam ovaj posjet i smatram to pozitivnim. I Europska unija i svi akteri koji žele sigurnost na jugoistoku Europe trebaju izbjeći mogućnost da se dogode nove krize.

Je li predsjednica imala uspjeha kod Erdogana? Bakir Izetbegović tvrdi da ga je Erdogan nazvao odmah nakon toga sastanka.

Poveznica između Bakira Izedbegovića, njegove stranke SDA i Erdogana nije nova,. Ako je nekome trebala ova situacija da to razazna, onda nije pratio razvoj političke situacije. Pobjeda Erdoganove stranke na izborima u Turskoj slavio je izjavom: Moja pobjeda u Istanbulu je moja pobjeda u Sarajevu. Na neki način je govorio o smjerovima svoje vanjske politike.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari