Mladoženja opali ženi šamar da se zna tko će biti šef?!

  0

  Jučerašnji članak s izborom nekoliko videosnimaka iz arhive filmskog žurnala Pathé, koja je nedavno objavljena na YouTubeu, izazvao je veliko zanimanje i neke od izabranih snimaka, posebno ona na kojoj Josip Broz Tito govori engleski!

  U brojnim komentarima ispod članka na večernjem listu u izvještaju o svadbenim običajima u nekom selu 1938. filmski žurnal Pathé javio je kako “među seljacima vlada običaj da mladoženja svojoj budućoj ženi opali šamar kako bi joj pokazao tko će biti šef”!

  Spiker odmah duhovito dodaje da mladoženja “nakon što se oženi, naravno, shvati tko je zapravo šef”.

  No, u jučerašnjem članku nismo sami mogli dešifrirati što točno mladoženja “daje” svojoj budućoj ženi, odnosno koje to riječi izgovara spiker na ovoj dragocjenoj snimci. Pozvali smo stoga čitatelje da u komentarima pomognu odgonetnuti te riječi. I nekoliko čitatelja odazvalo se tom pozivu.

  – U videu se kaže “gives a box on the ear”, što znači udariti šamar, pljusnuti, otprilike – komentirao je čitatelj pod nadimkom markomario.

  – Na svadbi  fraza je “the box on the ear”. Dakle, običaj je da mladoženja daje mladenki šamar! – komentirao je “zgvladek”.

  Nemoguće je utvrditi mjesto radnje jer se ono u ovoj video vijesti iz 1938. jednostavno ne spominje. Moguće je samo nagađati. No, zaista je moguće sa sigurnošću potvrditi da su Britanci kroz filmski žurnal 1938. bili poučeni kako seljaci imaju običaj da na dan vjenčanja ošamare ženu jer im time, navodno, pokazuju tko će biti šef u braku. 

  O kojem god selu da je riječ, nadamo se da se od 1938. do danas dogodilo upravo suprotno od onoga što kaže poznata poslovica: da je preživjelo selo, a da je odumro ovaj čudni običaj.

  VL

  facebook komentari