Pratite nas

MMF ne može uplatiti novu tranšu stand-by aranžmana

Objavljeno

na

”Plaće u Federaciji BiH će možda kasniti nakon što su iz Međunarodnog monetarnog fonda objavili kako BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana”, izjavio je federalni ministar financija Ante Krajina dodavši kako s mirovinama neće biti problema jer Vlada FBiH, ” sredstva za mirovine uplaćuje prije nego za plaće”.

Kreditni stand-by aranžman BiH s MMF-om zapao je u teškoće nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duhanske proizvode.

Izmjene ovoga Zakona su preduvjet za isplatu tranši BiH, a Krajina navodi da će misija MMF-a u novu posjetu BiH stići u drugoj polovini svibnja, kada bi mogle biti nametnute i nove obveze u odnosu s ovom međunarodnom organizacijom.

”Sigurno je da bez izmjena Zakona o akcizama BiH ne može biti novih uplata, a isto tako moguće je da ćemo dobiti i nove obveze. Kada je riječ o usvajanju izmjena Zakona o akcizama BiH, nezahvalno je prognozirati kada bi se to moglo dogoditi, posebno u ovakvoj političkoj situaciji”, rekao je Krajina za Klix.

Dodao je kako je predviđeno da MMF u ovoj godini isplati 345 milijuna KM, te da će u slučaju obustave tih isplata Vlada FBiH morati naći alternativna rješenja.

“U tom smislu su ranije pripremljene određene mjere. Međutim, o tome je još rano govoriti”, naveo je Krajina.

I rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ruben Atoyan potvrdio je kako je nedonošenje spomenutih izmjena Zakona o akcizama blokiralo zaključenje šestog pregleda ispunjenja obveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

“Osoblje MMF-a u ovom trenutku ne može pred Izvršni odbora MMF-a iznijeti šesti pregled u okviru stand-by aranžmana s Bosnom i Hercegovinom. Iako su entitetske vlasti provele dogovorene mjere u pogledu poboljšanja naplate prihoda i proračunskih procesa, odluka Doma naroda Parlamenta BiH da odgodi razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kojim bi se harmonizirala stopa akciza na različite duhanske proizvode, onemogućava zaključenje pregleda i samim tim doznačavanje naredne tranše”, kazao je Atoyan.

Ujednačavanje iznosa trošarina za duhanske proizvodne u praksi znači njihovo povećanje odnosno veće punjenje entitetskih proračuna, a MMF je uz to tražio i povećanje trošarina na naftne derivate i taj je uvjet ispunjen.

Zbog poteškoća s usvajanjem zakona o trošarinama na duhanske proizvode odboru direktora MMF-a do daljnjega neće ni biti upućen na razmatranje prijedlog za odobrenje isplate nove rate kredita vlastima BiH.

Nova rata kredita od MMF-a trebala je iznositi 47,5 milijuna eura, od čega bi dvije trećine pripalo Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj.

Krajina j e rekao kako je predviđeno da MMF u ovoj godini isplati 345 milijuna KM, te da će u slučaju obustave tih isplata, Vlada FBiH morati naći alternativna rješenja.

“U tom smislu su ranije pripremljene određene mjere. Međutim, o tome je još rano govoriti”, rekao je Krajina.

S druge strane, Republika Srpska, tvrdi kako može bez novca MMF-a, a predsjednik Srpske, Milorad Dodik, dogovorio je kredit kod ruske komercijalne banke.

Fena/Klix

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari