Connect with us

Komentar

Davorin Karačić: Nekima je prije bilo bolje samo zato jer nismo bili samostalni

Published

on

Mnogi polude kad netko kaže da je država u kojoj je vladao doživotni diktator bila iza željezne zavjese

Glavno da se svi zaklinju u slobodu, toleranciju, demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava i građanske slobode….. ali mnogi od takvih se poprilično uzjebu i polude kad netko kaže da je jedna polupanonska a polubalkanska država u kojoj je vladao doživotni diktator, za čiji rođendan su tisuće ljudi na prepunom stadionu izvodili koreografije a koji je u svojoj vladavini ubijao političke protivnike, oduzimao im imovinu te zaštitio državu i sustav na način da se zbog izraženoga mišljenja moglo otići u zatvor bila iza željezne zavjese.

Izražavanje nacionalne pripadnosti je bilo moguće, kad bi se ispunjavao kakav upitnik ili očevidnik. Glasno izražavanje nacionalne pripadnosti, na cesti, u kafiću a pogotovo izražavanje ponosa zbog pripadnosti određenom narodu se kažnjavalo prvo batinama a onda zatvorom. Sloboda vjeroispovijesti je bila zajamčena pa se tako moglo ići i u crkvu a da te nitko zbog toga nije hapsio.

Doduše napredovanje u službi je u slučajevima konzumacije prava na prakticiranje vjere bilo nemoguće. Slobodna istospolna ljubav je bila rezervirana za 4 zida ali ni ta 4 zida te ne bi spasila budućih batina i maltretiranja, obzirom da u tom demokratskom sustavu kao što dobro znamo, i zidovi često imaju uši a bome i oči.

Ali eto, nismo kao bili iza željezne zavjese i danas te slobode i napredak najčešće tumače poludebilni kompleksaši u zavadi s današnjim društvom i nositelji trauma iz doba afirmacije (čitaj: dobivali u mladosti šamare i nisu ništa ševili) kao i nekadašnji nositelji beneficija tog sustava i njihova mladunčad, što prava što duhovna a koji nam argumentirano objašnjavaju kako to nisu bila željezna vremena jer je postojao jogurt i moglo se ići u crkvu kao i u Trst i Leibnitz po kavu i traperice.

(p.s. ista debilčad zbog 100-njak puta benignijih stvari ovu zemlju nazivaju fašističkom, totalitarističkom, nedemokratskom. Vjerujem da ste shvatili, nekima je prije bilo bolje samo zato jer nismo bili samostalni, to je tako jednostavno.)

Davorin Karačić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari