Pratite nas

Vijesti

‘Mobiteli štete kao i cigarete, stavite oznake rizika na njih!’

Objavljeno

na

Dokazi o šteti sporo prodiru u javnost jer znanost i država imaju profit, tvrdi se

Jesu li mobiteli štetni za zdravlje? Na to pitanje još nema decidiranog odgovora ni gotovo 30 godina otkako se pojavila prva prava mogućnost telefoniranja “bez žice”. Dok jedni tvrde da takva opasnost ne postoji i da je sve to mantra za zaplašivanje, drugi ističu da se pravi podaci skrivaju i da ih je teško dobiti jer većinu studija o mogućem utjecaju mobitela na zdravlje financiraju proizvođači pokretnih telefona. Treći pak naglašavaju da je možda ipak prošlo premalo vremena da bi se mogle vidjeti sve nuspojave čestog prislanjanja mobitela na uho. Jedan od najžešćih britanskih aktivista u borbi za istinu o mobitelima, Neil Whitfield, iz vlastitog iskustva neprestano ponavlja da nas mobiteli polako ali sigurno ubijaju , no ta se istina skriva od javnosti.

mobile-radiationNaglašava da je 1996. godine dobio kompanijski mobitel. “To mi je bilo super. Imao sam sve brojeve na jednom mjestu, uvijek je bio pri ruci, odnosno ili u džepu ili na uhu”, kaže Whitfield. Dodaje da nije prošlo puno vremena i počeo je patiti od jakih glavobolja, pogoršao mu se sluh, počeo je zaboravljati…

Snimanje je pokazalo da ima akustični neurom, rijedak dobroćudni tumor na akustičnom živcu koji pomaže u kontroli sluha i ravnoteže. Bez operacije mogao je preživjeti oko pet godina. Whitfield je uspio riješti svoj zdravstveni problem, istina ne čuje na lijevo uho, a potom se pridružio grupi protivnika mobitela uvjerenih da nas mobiteli polako ali sigurno ubijaju poput cigareta.

Kažu – mobiteli zajedno s bežičnim telefonima i WiFi-jem djeluju kao minijaturni mikrovalni uređaji koji odašilju elektromagnetsko zračenje. Istina, to je zračenje preniske frekvencije da bi zagrijalo ljudsko tkivo, ali postoje brojni dokazi koji govore da bi mogli utjecati na zaštitnu barijeru između mozga i krvi omogućavajući da toksini ulaze i mijenjaju stanice mozga.

Popis loših utjecaja

Naglašava se da bi mobiteli mogli uništavati imunološki sustav, smanjiti količinu sperme, prouzročiti tumore, Alzheimerovu demenciju, autizam i moždani udar. U to nisu uvjereni samo pojedinci poput Whitfielda nego je prije dvije godine i Međunarodna organizacija za istraživanje raka (IARC), agencija Svjetske zdravstvene organizacije, objavila izvješće u kojem je mobitele prebacila iz kategorije zračenja 3- (nema nepobitnih dokaza) u kategoriju 2b – (moguće kancerogeno za ljude), zajedno s ispušnim plinovima, kloroformom, gorivom za zrakoplove, olovom, DDT-jem…

Zanimljivo je i mišljenje Sare Williams, više zdravstvene savjetnice britanske agencije za istraživanje raka, koja tvrdi da nema veze između raka i mobitela, ali se ipak ograđuje činjenicom “da je to relativno nova tehnologija”. Suprotni lobiji ističu da je prema propisima, odnosno načelu predostrožnosti EU nova tehnologija kriva dok se ne dokaže suprotno.

Na tom se načelu, čini se, temelji i prošlogodišnja presuda talijanskog vrhovnog suda prema kojem je jedan poduzetnik dobio spor tvrdeći da je njegov tumor na mozgu posljedica činjenice da je mobitel koristio pet-šest sati dnevno 12 godina. Williams također kaže da istraživanja nisu konačna te da su metaanalize koje su rađene pokazale da je gotovo jednak broj argumenta za jednu i drugu tezu.

No, dok se ne razriješi tko je u pravu, Britanci su izdali priopćenje prema kojem se djeci mlađoj od 12 godina treba ograničiti upotreba mobitela, a Francuzi su zabranili reklame za te uređaje koje bi bile usmjerene na djecu.

I fizičar te pročelnik Odjela za učinak zračenja na ljude Sveučilišta u Bristolu, Denis Henshaw, kaže da je ta nova tehnologija došla na tržište a da se prethodno nije ispitao njezin utjecaj na zdravlje, baš kao što je to davno bilo učinjeno s duhanom i azbestom.

No, činjenica je, dodaje, da vlade danas zarađuju milijarde na porezu od upotrebe mobilne tehnologije, a nova generacija uopće ne želi znati istinu .

Što još treba dokazati

Slično se događalo i s cigaretama Baš kao i tada s duhanskom industrijom, mnogi su znanstvenici danas povezani s mobilnom industrijom. Za konačni sud nedostaju jači dokazi da nas mobiteli mogu učiniti osjetljivijima na bolest točnije potvrda da mobitel može utjecati na biokemiju stanica i oštetiti ih.

7 milijardi ljudi ima 5,3 milijarde mobitela

  • – Francuska je zabranila reklame za mobitele namijenjene mlađima od 12 godina i obvezala da uz svaki mobitel na tržištu moraju biti slušalice
  • – Britanski nacionalni institut za zdravlje preporučuje ograničenu upotrebu mobitela djeci mlađoj od 12 godina
  • – Mobitele tijekom razgovora treba držati barem 15 milimetara od uha, a BlackBerry 25 milimetara
  • – Treba isključiti Wi-Fi rutere i bežične telefone noću
  • – Mobiteli bi trebali biti udaljeni od trbuha trudnica i tinejdžera
  • – Kanada i Rusija preporučuju ograničenu upotrebu mobitela
  • – Izrael razmatra stavljanje zdravstvenih upozoravajućih poruka na mobitele sličnih onima na kutijama cigareta
  • – Nekoliko zemalja razmatra zabranu Wi-Fi veza u školama

 

Jutarnji.hr

.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

HDZ dobio 200.000 glasova više od Restart koalicije

Objavljeno

na

Objavio

HDZ je na ovim izborima, kad se zbroje glasovi po svim izbornim jedinicama, ukupno osvojio 621.008 glasova, dok je Restart koalicija dobila ukupno 414.615 glasova. To znači da je HDZ dobio 206.393 glasova više od SDP-a i partnera, piše Večernji List.

Izlaznost na ovim izborima bila je manja nego na prošlim 2016. A HDZ je prije četiri godine prikupio ukupno 682.678 glasova, dok je tadašnja Narodna koalicija okupljena oko SDP-a osvojila 636.602 glasa.

HDZ je tako na ovim izborima dobio 61.670 glasova manje nego 2016., dok je za SDP i njegovu koaliciju sad glasovalo čak 221.979 birača manje nego prije četiri godine. Domovinski pokret Miroslava Škore u 10. izbornih jedinica dobio je pak ukupno 181.492 glasa. Zanimljivo je da je Miroslav Škoro na predsjedničkim izborima u prvom krugu osvojio znatno više glasova – 465.703.

Most je pak ukupno osvojio 120.082 glasa na ovim izborima i upola manje mandata od Škorina pokreta – osam. A dobar dio glasova koje je izgubio SDP sa partnerima u ove četiri godine sigurno je otišao novoj političkoj snazi na ljevici, grupaciji stranaka oko Možemo! koja je na ovim izborima dobila ukupno 115.961 glas, odnosno sedam mandata. Stranke centra – Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus ukupno su dobile u 10. izbornih jedinica 66.270 glasova, što je bilo dovoljno za tri mandata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Zategnuti odnosi BiH i Srbije nakon presude bivšem pripadniku Armije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije naglo su pogoršani u utorak nakon što je Viši sud u Beogradu bivšeg časnika Armije BiH Huseina Mujanovića dan ranije osudio na deset godina zatvora proglasivši ga krivim za ratne zločine.

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Srbiji povučena je tijekom dana na hitne konzultacije u Sarajevo, a srbijanski veleposlanik u BiH pozvan je u Predsjedništvo kako bi tamo objasnio zbog čega je Mujanović osuđen, no on je taj susret izbjegao naglim odlaskom u Beograd.

Ovaj bivši pripadnik Armije BiH suočen je s nepravomoćnom zatvorskom presudom jer je Viši sud u Beogradu ocijenio kako je on odgovoran za zlostavljanje ratnih zarobljenika u zatvoru kod Hrasnice u okolici Sarajeva tijekom 1992. godine.

Mujanovića, koji je bio upravitelj tog zatvora, uhitila je potkraj srpnja 2018. policija na graničnom prijelazu pri ulasku u Srbiju iz BiH. Odmah mu je određen pritvor u kojemu je proveo pune dvije godine koliko je trajao sudski postupak.

Srbijansko pravosuđe raspisalo je tjeralicu i sudilo Mujanoviću pozivajući se univerzalnu jurisdikciju u slučajevima ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije. Srbija nije izvijestila vlasti u BiH o vođenju istrage protiv Mujanovića niti je tražila njegovo izručenje, a on sam nije ni znao da je predmetom istrage sve dok nije uhićen pri ulasku u Srbiju.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković odmah nakon izricanja presude uputila je verbalnu notu na adresu Ministarstva vanjskih poslova Srbije prosvjedujući zbog tretmana Mujanovića, koji je bosanskohercegovački državljanin.

Izrazila je nezadovoljstvo ponašanjem vlasti u Beogradu ocijenivši kako Srbija i u ovom slučaju pokazuje da krši sve ranije postignute ugovore koji tretiraju pitanje procesuiranja ratnih zločina.

Zatražila je da Srbija odmah prekine s dosadašnjom praksom vođenja sudskih postupaka u slučajevima ratnih zločina pred vojnim sudovima.
O ovom je problemu izvijestila i povjerenika za vanjske poslove i sigurnost Europske unije Josepha Borella te europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyja.

“Molim vas da iskoristite svoj autoritet i pozovete na osudu svih faktora koji mogu destabilizirati odnose između država bivše SFRJ. Pozovite na poštivanje međunarodnog prava i na obustavu primjene svih jednostranih i politički motiviranih zakona, posebice onih koji uzrokuju štetu građanima drugih država”, molba je koju je Turković uputila dužnosnicima EU.

Kako iz Beograda nije bilo odgovora na verbalnu notu, kao naredni diplomatski korak uslijedio je poziv veleposlanici BiH u Srbiji Aidi Smajić da dođe na konzultacije u Sarajevo.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istodobno je pozvao srbijanskog veleposlanika Aleksandra Đorđevića na sastanak kako bi prosvjedovao zbog presude kojom je Mujanović osuđen pred beogradskim sudom kao i zbog prakse sudskog progona državljana BiH koju provode srbijanske vlasti.

Đorđević je taj susret izbjegao tako što je u zadnji trenutak ponudio pojašnjenje kako je hitno pozvan u Beograd.

Vlasti u Srbiji već desetljećima proganjaju građane BiH zbog navodnih ratnih zločina, a najpoznatiji takvi slučajevi su pokušaju uhićenja ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka za kojim je Beograd svojedobno raspisao i međunarodne tjeralice. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari