Connect with us

Kolumne

Moć ‘krnje’ iz Kaštel Sućurca – Hoće li mu uspjeti razvrgnuti koaliciju?

Objavljeno

-

Foto: Đurđica Herceg Čavka

Kako sada stvari stoje, sve su prilike da bi “Krnjo” iz Kaštel Sućurca, post-festum – sad kad mu se više ni za trag ne zna – mogao razvrgnuti koaliciju HDZ – SDSS, političko partnerstvo koje nam je na “ponos” i “diku” i nad kojim strepimo dan i noć, čuvajući ga “kao zenicu oka svoga” (što reče onaj lik s havanom u zubima i mekim ruskim naglaskom, čiju smo ploču tek nedavno i na jedvite jade skinuli s jednoga od najljepših trgova u Zagrebu).

Jučer nam je povjesničar Damir Markovina (ovdašnji, takoreći “naš”), putem TV ekrana naširoko i nadugačko (kako to samo on zna i može), tumačio najnoviju “aferu ‘Krnjo’ iz Kaštel Sućurca” koja je u tolikoj mjeri uzburkala javnost da se (gotovo) može usporediti s bacanjem vaterpolista “Zvezde” u more ili “žigosanjem” jadne i nemoćne malodobne djevojčice “ustaškim upaljačem”.

Tumačio je Markovina sve moguće (i nemoguće) konzekvence tog tribalnog, plemenskog, ognjištarskog, katolibanskog (itd.) čina i podsjetio nas što je satira i tko smije i može (a tko ne smije i ne može) biti “Krnjo”. Hvala drugu Markovini, jer da nije njega, mi Hrvati ne bismo znali koliko fašnik (odn. poklade ili mesopust) može biti “destruktivan”, “štetan”, “nasilan” i u funkciji “širenja mržnje prema manjinama”. Takav pledoaje o ovom sociološkom fenomenu par excellence teško bi mogao podastrijeti i sam Dražen Lalić (inače poznati ekspert za obradu trivijalnih tema na ozbiljan način).

I doista, čovjek se nakon svega mora upitati: čime je to jedan posve pristojan gospodin, elokventan, konstruktivan i razuman etnobiznismen koji već 25 godina (možda čak i više) iz petnih žila “doprinosi” boljitku Hrvatske, zaslužio biti predmetom sprdnje?

Zar njega, takvu personu i “veličinu”, da jedna “primitivna”, “katolibanska”, “dinaroidno-gorštačka”, “plemenska”, “tribalna”, “kockoglava” (da ne kažem “hadezeovska”) rulja (makar i figurativno) “spali”!? S njime da tjeraju sprdnju!? I otkuda su ga počeli spaljivati!? Ne od potkoljenica, niti od skočnih zglobova, pa niti od (junačkih) grudi, ruku…nego od muškosti! Od muškosti su počeli! Nije li to (preko “Krnje”) atak na sam ponos, dostojanstvo i seksualnu slobodu našega doajena manjinske političke misli u društvenom životu ove zemlje!? Eto, moram priznati da sam (ipak) pomalo razočaran što drug Markovina svojim iscrpnim ekspozeom nije obuhvatio i taj (po meni) vrlo važan i značajan segment groznog i nezapamćenog incidenta u Kaštel Sućurcu (od kojega se blago rečeno – ježim, od glave do pete, doslovno, kao i golema većina naših građana).

Još od vremena kante s fekalijama koja je završila na glavi Anti Tomića (ali i u izvješću State Departmenta US o “stanju ljudskih prava i slobode medija” u tzv. Lijepoj našoj) ovakve ujdurme gotovo da i nije bilo – mada su, istini za volju kod nas itekako česte.

Da, sad se sjetih! Neke godine su isto tako spalili “Krnju” s likom Ante Tomića u njegovom rodnom Prološcu. Bogme se i onda javnost “ložila” na to tjednima. Ali, ovo ni blizu nije isto. Tomić nije “manjinac” i nije u koaliciji s Plenkovićem, osim toga, zove se (još uvijek) “Ante” – tako da je (nažalost) biološka pripadnost hrvatskom “plemenu” neupitna. Ne znam kako može živjeti s tom spoznajom – ali, eto mu tamo, o tomu neka sam vodi brigu!

Uistinu, što je tim Hrvatima (i ostalim građanima) koji se masovno okupljaju na svojim primitivnim, ruralnim feštama svake godine uoči Korizme i pod krinkom “fašnika”, “poklada” ili “mesopusta” rade sve i svašta…što god im napamet padne.

Pogotovu mi nikako nije jasno kako već do sad nisu shvatili tko sve može, a tko ne može biti “Krnjo”!? Kako uopće smiju – i tko im dopušta (!?) javno spaljivanje nedodirljivih likova, “svetih krava” u koje se ne smije ni pogledati (osim sa strahopoštovanjem i dužnim uvažavanjem)!?

Kako ih nije sram persone poput Ante Tomića i Milorada Pupovca pretvarati u “Krnje”, izvrgavati ih sprdnji i potom javno “spaljivati”!?
To prelazi sve granice!
Zna se – ili bi se barem do sada moralo znati – tko može biti “Krnjo” a tko ne! Satira!? Kakva satira!? Nema satire ni sprdnje ako su njihova meta “zaslužni” građani koji u tolikoj mjeri “doprinose” ukupnom “boljitku” ovog društva, naroda i građana Hrvatske kao spomenuta “gospoda”!

Može se spaljivati koga god se hoće – od Bozanića i ostalih “katoličkih popova” do samoga Pape (Bože mi oprosti!) ako tko baš to želi, predsjednika Vlade i države, Sabora…široko vam polje; može se iz vagina ili anusa slobodno i do mile volje vaditi hrvatsku zastavu, može se urinirati po hrvatskom grbu, od aktualnih javnih osoba na kazališnim daskama praviti “svinje” i izvoditi s njima seksualne perverzije (izvan i u vrijeme fašnika, po volji)!

Može se pisati da je Hrvatska “šupak Europe” a Hrvati narod “je… u glavu”, može se katoličke procesije zvati “nekrofilskim orgijama”, svece uspoređivati sa “smrznutom govedinom u ‘Konzuma'”, može se javno pozivati na paljenje crkvi (ali samo i isključivo katoličkih!), može se sve i svašta, ali mora se znati tko je meta! I to je onda “umjetnost”, “satira”, “sloboda medija” – u svim drugim slučajevima, ne!!!

Pogledajte tu “sramotu” (ako niste do sada – a vi koji jeste, ponovite):

I, molim vas, recite iskreno: Je li to u redu!?

Kakvi su to (bre) ljudi ti Hrvati!? Što ne slave svoje vjerske blagdane fino uz rakiju i pucnjavu (iz kratkih i dugih cijevi), nego prave lomače, k’o u vrijeme inkvizicije!?
Ne mogu da ih razumem, ali baš nikako!

P.S. Nadajmo se da će osoba čiji je lik nenadano postao “Krnjo” iz Kaštel Sućurca, ovoga puta ispuniti svoje obećanje i razvrgnuti koaliciju. Držimo mu palčeve! Bolje i to nego da nam dekretom ukinu fašnik, jer u dogledno vrijeme na red bi mogli doći Korizma, Uskrs…strah me nabrajati dalje…

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas