Connect with us

Iz Svijeta

Moderna traži odobrenje za cjepivo protiv covida-19 u SAD-u i Europi

Objavljeno

on

Moderna u ponedjeljak podnosi zahtjev regulatorima u Sjedinjenim Državama i Europi da hitno odobre njezino cjepivo protiv covida-19, objavila je ta američka biotehnološka tvrtka.

Regulatori će proučiti podatke kliničkih ispitivanja i odlučiti je li cjepivo dovoljno sigurno i učinkovito da bi se preporučilo za uporabu.

Kliničke studije pokazuju da je cjepivo učinkovito iznad 94 posto u zaštiti ljudi od covida-19.

Farmaceutska tvrtka Pfizer, koja ima slično cjepivo, već je podnijela zahtjev za odobrenje u SAD-u.

Među cjepivima koja bi mogla dobiti izvanredno zeleno svjetlo regulatora je i ono AstraZenece i sveučilišta Oxford.

Cjepivo AstraZenece jeftinije je i stoji oko 4 dolara (3,3 eura) po dozi, Pfizerovo 20 dolara (16,6 eura), a Modernino 33 dolara (25 eura).

Pogodnije je i za distribuciju jer ne zahtijeva jako niske temperature za skladištenje.

Međutim, učinkovitost AstraZenecinog cjepiva kreće se između 62 i 90 posto, što je znatno niže od Pfizerovog i Moderninog.

Modernino cjepivo u ispitivanjima nije imalo ozbiljnih nuspojava i pokazalo se učinkovito pri cijepljenju svih skupina, bez obzira na dob, rasu, etničku pripadnost i spol.

Tvrtka navodi da je 100 posto uspješno u sprečavanju teških oblika bolesti koja je do sada usmrtila gotovo 1,5 milijuna ljudi.

Osim zahtjeva za odobrenjem u SAD-u Moderna će tražiti uvjetno odobrenje pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), koja je već počela proučavati rezultate ispitivanja, a razgovarat će i s ostalim regulatorima.

Američka kompanija je najavila da bi mogla imati oko 20 milijuna doza cjepiva spremnog za distribuciju u SAD-u do kraja 2020., što je dovoljno za cijepljenje 10 milijuna ljudi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari