Pratite nas

BiH

Može li Kolinda postati – moderna hrvatska Ivana Orleanska?

Objavljeno

na

Prošlost nas uči  da su u više slučajeva žene odigrale ključnu povijesnu ulogu u spasu svoga naroda u njegovom sudbonosnom trenutku. U svemu tome najviše se ističu tri žene kao velike povijesne heroine; Estera, Judita i  Ivana Orleanska (koje su i pjesnički opjevane, gotovo da su postale mitske osobe) iako nikada nisu bile vladarice.

K tim velikim ženama treba pridodati i ilirsku kraljicu Teutu, englesku Elizabetu I.  Katarinu Veliku, Goldu Meir, Evitu Peron, Indiru Gandi  i sl. koje su bile vladarice, istina ne u sudbonosnom trenutku, ali je njihov doprinos opstanku i prosperitetu svojih naroda gotovo nemjerljiv.

Zato, u ovom teškom povijesnom trenutku Hrvatske (sveopće gospodarske krize, potpunog  moralnog rasula, ali i  razorenog  domoljublja i čovjekoljublja), a sve skupa u uvjetima  rušenja temeljnih domovinskih vrijednosti od strane totalno smušene političke garniture na vlasti.  U svim tim uvjetima Kolinda je itekako  – dobrodošla!

Prije svega, ona je normalna osoba, ona je normalno ljudsko biće kakvo se rijetko susreće u kategoriji – homo politicusa. Ona zrači svojim dostojanstvom i svojom superiornošu i kad ništa ne govori. Ona čvrsto stoji na tlu u ovozemnom životu i ne umišlja da ima bijela krila labudova, ali zato ima oči sokolove. Ona je svojom mirnoćom sposobna poraziti i najoholije političke parazite. Ona vodi bitke s muškarcima, i cijeli njen budući predsjednički mandat bit će tim obilježen.

Nedavno je izjavila da ne želi biti samo političarka već i državnica. Političari se gube u povijesti, a od homo politicusa u povijesti uglavnom ostaju državnici, a političari vrlo rijetko jer nestaju u vremenu i prostoru i od njih rjeđe opstaje nekakav značajniji trag u školskim čitankama  ili u povijesnim udžbenicima.

U Hrvatskoj politici, poslije predsjednika Tuđmana,  nismo imali još niti jednog pravog državnika, ali smo za to imali sijaset nesposobnih, nemoralnih, nepouzdanih i nepoštenih političara, nerijetko i antihrvatski raspoloženih.

Na hrvatskom se političkom obzorju javlja nova državnica, kao njena nova zora, ovog puta u liku moderne,  mudre i prelijepe žene. I ne pomislite da joj se suprotstavite, jer ćete zacijelo biti poraženi…! Njeno vrijeme dolazi i nitko je ne može zaustaviti. Ona postaje povijesna i legendarna  stanovnica Pantovčaka, kao miljenica bogova. Kolinda u hrvatsku povijest ulazi s velikim srcem i kroz velika vrata. Ona, premda je čisti narodni čovjek,  ima aristokratsko držanje, držanje puno dostojanstva. To držanje nije vještačko, ono je prirodno i dobiveno je rođenjem. Iz nje zrači postojanost, mir i sigurnost, ali i odlučnost.

Izrazimo Kolindi dobrodošlicu svuda u cijeloj Hrvatskoj i u cijelom nacionalnom korpusu!

Draga Kolinda, imaš podršku velike većine hrvatskog puka na Tvome pobjedonosnom putu prema hrvatskom državnom kormilu. A postat ćeš prava pobjednica, ne onda kad postaneš Predsjednica RH, već tek onda kad te narod počme zvati riječima –  naša Kolinda. Na svakom koraku čuli smo riječi „naš Franjo“, ali nikada nismo čuli riječi „naš Stipe“ ili „naš Ivo“.

Kolindi se nemojte suprotstavljati, ona je predodređena da vodi Hrvatsku u velike pobjede. Ona je i „ratnica“ (bez da je ikad ratovala), pred njom se postrojavaju bojne čete brojnih naroda makar samo u mirotvornim funkcijama. Po svome karakteru za nju se ne bi moglo reći da je i „Amazonka“. Sada će  zacijelo mnogi reći da ona dolazi na političku poziciju na kojoj ima malo ovlasti i da neće moći ništa učiniti.

Čovjeku koji je sam po sebi spiritus movens nisu potrebne ovlasti da bi povukao narod naprijed, Sjetimo se jednog Gandhia, koji je bio dobri duh Indije, a nikada nije bio ni na kakvom političkom položaju.  Ali nakon odlaska dr. Tuđmana, na Pantovčaku, u zadnjih petnaest godina, nije rasla biljka koja se  zove – spiritus movens. Ovom narodu izgubljenom u samom sebi, čini se da nam Kolindu sam Bog šalje da nam pomogne da se vratimo k sebi, da se osvijestimo i da postanemo jedan od najprosperitetnijih naroda. Hrvatska to zaslužuje, Hrvati kao jedan od  naroda kojeg povijest nije niti malo milovala to zaslužuju. Kolinda, dobro nam došla!

Cijeli hrvatski narod, i bolesni i slijepi, i umorni i opterećeni trebaju i moraju izići na izbore i tako našoj Kolindi izraziti dobrodošlicu za njenu povijesnu ulogu koja ju čeka u vođenju posustale Hrvatske i koju joj je sudbina namijenila.

kolindaBog narodu šalje vođe, a ne političare, političke kokošare koji dolaze sami i koji ne znaju i ne vide dalje od svog nosa, a umišljen svaki kao da je u najmanju ruku bog Mars.

Kolinda dolazi na kormilo Hrvatske ne noseći sa sobom nikakvu ideologiju, njeno opredjeljenje je čisto pastirsko, a to znači čuvati svoje stado (svoj narod)  od svih opasnosti, od svih vukova koji ga obilaze kao mačak oko vruće kaše, ali i od vukova koji su na sebe navukli ovčije runo i nalaze se u samome stadu i iznutra ga razbijaju, takvih u Hrvatskoj ima previše. Povijest je pokazala da se ideologijom ne čuva narod, ideologijom se narod uništava. To smo kao narod posebno dobro iskusili kroz našu noviju i izuzetno tragičnu povijest. Svaka ideologija nam je najveći neprijatelj.

Iz njenog dosadašnjeg ponašanja dade se izvući posve jasan zaključak da ona neće voditi politiku samo na razini  Hrvatske kao države i njenih stremljenja, već će voditi politiku na višem stadiju – na razini cijelog hrvatskog nacionalnog  korpusa bez obzira gdje se nalazi u svijetu i težiti njegovom jedinstvu. Na svome visokom položaju u NATO-u stekla je status „One čije se odluke moraju odmah i bezpogovorno izvršavati.“ Očito joj ne manjka energičnosti i autoriteta.

Dolaskom Kolinde na Pantovčak, momentalno se gasi jedno od najjačih uporišta prikrivene jugonostalgičarske, pa i  velikosrpske politike izvan Srbije, ali i kao središnje mjesto u Hrvatskoj gdje su se ukotvile strane agenture, čije su države neprijateljski raspoložene prema opstojnosti hrvatske države.

Dolaskom Kolinde na Pantovčak zauvijek će nestati onih nebuloznih izjava koje su dva posljedna predsjednika sijala po svijetu svjesno ili nesvjesno – protiv hrvatske povijesti, protiv hrvatske sadašnjosti i protiv hrvatske budućnosti. Nema više mazohističkog optuživanja vlastitog naroda s najviše državne razine, njegovog brukanja i ocrnjivanja u stranim državama, pa i pred cijelim svijetom.

Dolaskom Kolinde na Pantovčak – širom se otvaraju vrata brojnim pozitivnim trendovima i sa zapada i s istoka. Euroatlanske integracije njenim dolaskom pokazat će se u punom svjetlu i svome značaju i pokrenut će pozitivne trendove.

Sadašnji predsjednik Ivo će otići s Pantovčaka pognute glave i suznih očiju. On je vjerovao svojim anketarima, čija mišljenja nemaju nikakvu podlogu u stvarnosti. On će otići ponajprije poradi toga što nikada nije osluhnuo, a ni želio osluhnuti kako kuca hrvatsko srce, bilo njegovog vlastitog naroda. On je  živio u tzv. regionu, u jugonostalgiji i lažnom antifašizmu i u lažnoj relikviji bratstva i jedinstva – kategorijama koje su odavno prestale disati. Nikome se nije htio zamjerati, (osim počesto verbalno svom vlastitom narodu), a onaj koji se nikome ne želi zamjeriti – zamjera se sam sebi jer tako nije sposoban povući snažne političke poteze kad to zemlja i narod od njega očekuju. Sad mu narod vraća „dobročinstvo“ i okreće se prema jakoj, mudroj, razumskoj ženi koja u sebi reinkarnira sva hrvatska stremljenja.

Od njega se očekivalo da na podlozi svojih ustavnih ovlasti povuče mandat Premijeru i Vladi koji su potpuno neučinkoviti i koji vode državu i narod u provaliju, ali za to učiniti treba biti državnik, a on po svome habitusu to nikad nije bio niti to može ikad biti. Da je to učinio teško bi ga itko pobijedio na predstojećim predsjedničkim izborima. Čak se nije usudio ni sazvati sjednicu Vlade na temu teške, gotovo katastrofalne gospodarske i demografske situacije u zemlji. Time je postao dio hrvatskog nacionalnog i gospodarskog, te političkog problema, prepustio je i dopustio daljnje mrcvarenje Hrvatske sve do redovitih parlamentarnih izbora. Umjesto da je odmah odsjekao trulo tkivo na hrvatskom organizmu.

Temeljni aksiom svake politike je; predviđati, predviđati i samo predviđati…, a potom na svaku varijantu imati unaprijed pripremljeni odgovor.

Sjetimo se onog branitelja koji je vikao – „Oba su pala, obadva su pala.“  I Pantovčak i Grič kao dva politička brijega uskoro će dobiti nove gazde – obadva će pasti, jer im interes vlastitog naroda i njegovo stremljenje nikad nisu bile njihova jača strana.

Svaki mudar političar trebao bi  znati da politički vlak nikoga ne čeka, samo jedna sekunda kašnjenja i ode politička karijera. A prethodnik Kolinde na Pantovčaku kasnio je mjesecima, pa i  godinama u donošenju odluka. To znači odsustvo svake, pa i najmanje procjene. Uspješnost državnika počiva na uspješnim procjenama, kao uspješnost velemajstora u šahu. Na visokim državnim funkcijama smiju biti samo ljudi koji gledaju unaprijed  po dvadeset, čak i po pedeset godina.

Kolinda je s najvišom ocjenom položila najteži ispit u NATO savezu vodeći najosjetljiviji resor – njegovu međunarodnu diplomaciju. Svi njeni konkurenti na predsjedničkim izborima, ma tko da će to biti, po svome habitusu teško bi bili primljeni u NATO i kao obični činovnici.

Svečana  inaguracija naše Kolinde za Predsjednicu RH bit će toga dana veliki politički događaj u svijetu, na koju će pohrliti brojni  državnici i ugledne ličnosti iz visoke svjetske politike.  Dolazak na njenu inauguraciju bit će stvar političkog i svakog drugog prestiža.

 

Živimo u velikoj nadi da nas naša Kolinda nikada neće razočarati. Zato svi iziđimo na izbore  i glasajmo –  samo ZA KOLINDU! Glasajući za Kolindu, dajemo glas   – za DOBRO!

 

 

Mile Prpa/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bezočne laži bosanskog vezira

Objavljeno

na

Objavio

Točno prije 24 godine u Zenici se dogodio strašni masakr. Kako danas pišu „bosanski“ mediji: „od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve.“ Na medijske navode, nadovezao se Bakir Izetbegović koji je uzimao ovaj primjer kao dokaz „udruženog agresora koji je vršio agresiju na BiH“, kako je primjerice govorio na obljetnici 25 godina ABiH 08.04.2017. u Travniku. Ono što su svi zanemarili i izbjegli navesti (osim rijetkih slučajeva kada se spomenulo u jednoj rečenici) jeste da je HVO na osnovu znanstvenih balističkih dokaza pravomoćno oslobođen optužbi za masakr u Zenici (dokazano je kako HVO nije imao uopće u posjedu topništvo kalibra granata koje su ubile nedužne civile, te je dokazano matematičkim izračunima da granate nisu uopće došle iz smjera položaja HVO-a).

Kada se masakr dogodio, iz štaba ABiH, nakon samo par sati, prije nego se i znao točan broj žrtava, u javnost je otišlo priopćenje s kojim se osudio HVO za masakr, i to sadržajem koji je imao za cilj raspiriti mržnju ne samo prema HVO-u, nego i Hrvatima koji su ostali u Zenici. Odmah je krenula službena reakcija iz redova HVO-a prema zapovjedništvu 3. K. ABiH. HVO je potvrdio kako sa njihovih položaja nije bilo nikakvih borbenih dejstava, priloživši službenu zabilješku s kojom obavještava zapovjednika 3. Korpusa ABiH Mehmeda Alagića kako se, radi informacija o premještaju snaga VRS-a, očekuju granatiranja iz pravca VRS-a. Mehmed Alagić odgovara kako je priopćenje koje je on poslao govorilo točno s kojih položaja su granate došle, te kako ne zna zašto je radio Zenica u javnost poslao informaciju o tome kako je HVO odgovoran za masakr. Da je Alagić govorio neistinu, govori samo priopćenje koje je on odobrio.

(Priopćenje 3. K ABiH s kojim se optužuje HVO za masakr (samo par sati nakon granatiranja))

Bakir Izetbegović zapeo u vremenu

Zašto spominjem ovaj događaj iz Domovinskog rata koji se zbio točno prije 24 godine? Iz razloga što se kampanja neistina i iskrivljavanja činjenica nastavlja i danas. Ne nastavlja je neka društveno irelevantna osoba, nego Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva i osoba br. 1 kod Bošnjaka. Ovih dana ne silazi sa ekrana i medijskih stupaca. Njegove neistine, prepotencija u davanju arbitrarnih političkih ocjena sa pozicije „prirodnog vlasnika Bosne“ jednostavno ostavljaju bez teksta. Toliko, da na njegove izjave, koje ovih dana sve učestalije ponavlja, ne reagira nitko. Na službenoj stranici vezira od Bosne stoji njegov govor iz Travnika prigodom spomenute obljetnice, gdje se sumirano mogu vidjeti teze koje provlači kroz sve medijske istupe. Idemo redom.

7. korpus je neprekidno bio u bitkama – od aprila 1994. pa do oslobađanja značajnih prostora na Vlašiću tog ljeta i oslobađanja ogromnog prostora i grad Kupresa, čime je već praktično primoran HVO da prekine svoje partnerstvo s VRS i pridruži se oslobodiocima BiH

Dakle, prema Bakiru Izetbegoviću, združene operacije Cincar, Zima ’94.Skok 1Skok 2Ljeto ’95.OlujaMaestral i Južni potez HV-a, HVO-a i jednog dijela ABiH (koja je, usput rečeno, bila naoružana, obučena i opremljena od strane HV-a), koje su dovele do oslobađanja oko 1000 četvornih kilometara prostora, među kojima je bio i Kupres, su operacije samo Armije BiH koja je svojim „herojstvom primorala HV i HVO na prekidanje partnerstva sa VRS“.

Nastavlja Bakir: „U ovih 25 godina, od prvih dana  rata duhom i moralom pripadnika Armije dominiralo je upravo jedinstvo, visok motiv za oslobađanjem domovine“.

U travnju 1992. na tiskovnoj konferenciji u Bijeljini Bakirov otac Alija izjavljuje kako „JNA nije okupatorska vojska. To nije stav SDA. Rata u BiH neće biti“. Ako prije 25 godina, Izetbegović senior izjavljuje kako JNA nije okupator, odakle 25 obljetnica i od koga se to oslobađalo, ako JNA nije bila okupator?

No, najbolje od Bakira tek dolazi:

„7. i 3. Korpus su bili prepoznatljivi po visokom stepenu ustrojstva i organizacije. Krajišnici su ostali ono što su bili i u prethodnim stoljećima – časni ratnici viteškog i gazijskog duha, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje.“

Bakir vjerojatno misli na ustrojstvo i organizaciju u Mehurićima, gdje je bio logor za obuku Mudžahedina. Pod disciplinom i odgovornošću, vjerojatno misli na ritualna ubojstva u Poljanicama, Orašcu, Travniku, i drugim mjestima, gdje je, po riječima Abu Ajama, jednog od zapovjednika postrojbe El Mujahid „braći vjera branila držanje zarobljenika, pa makar to bili žene i djeca“, zato su ih morali ubijati.

(Abu Hamza pojašnjava tko je i kada vodio Džihad)

O kakvom se viteštvu radi, pojasnio je 26.03.2017. Abu Hamza gostujući na televiziji N1: „ovo danas što radi ISIL, ovo nije nikakav Džihad. Mi smo u ratu vodili Džihad. Braća su došla pomoći braći“. O čemu konkretno Abu Hamza govori, pokazuje dokument „Upute muslimanskom borcu“ objavljenom početkom 1993. i dostavljenog „svim borcima ABiH“, a koji pored ostalog govori kako moraju biti hrabri jer „je mjesto, vrijeme i način smrti odavno napisan“, preporučljivo je slagati neprijatelju, ako starješina tako odluči, „dozvoljeno je spaliti usjeve, određene objekte kuću i sječu neprijateljskog palmovika“, te je ostavljeno slobodnoj procjeni je li korisnije „likvidirati ili zamijeniti ratnog zapovjednika“.


Ovim se očigledno vodio i od Izetbegovića glorificirani Mehmed Alagić „pasionirani vojnik i komandant, general, koji je inspirirao, motivirao, ali i neposredno usmjeravao sve svoje saradnike“ , kada je „pasionirano“ vodio svoje postrojbe u Križančevo selo i druga mjesta masovnih zločina nad nemuslimanskim stanovništvom.

Kontinuitet huškačke propagande

Zašto paralela između događaja u Zenici i današnjih izjava Bakira Izetbegovića? Paralela se mora povući kako bi se pokrenula rasprava o razlozima propagande laži koja ima svoj očigledan kontinuitet. Događaj iz Zenice, dokazuje kako se u ratu nije libilo iskorištavati ljudsku tragediju za ostvarenje političkih ciljeva. Osuđivanje HVO-a za granatiranje nedužnih civila imalo je za cilj stvoriti averziju i mržnju običnog puka prema HVO-u i Hrvatima općenito. Nitko u to vrijeme nije spominjao, a ni danas nećete čuti svjedočenja o tome kako je sanitetski stožer za sjevernu i srednju Dalmaciju iz Splita lijekovima opskrbljivao i Travnik, i Zenicu i druga mjesta, ne samo za vrijeme sukoba sa VRS, nego i u jeku najžešćih sukoba ABiH i HVOa. Cilj je očigledno postignut, jer je HVO okarakteriziran kao najveći zločinac iz Domovinskog rata.

No, ako je u okolnostima od prije više od dvadeset godina možda bila i shvatljiva ta huškačka propaganda poput ove iz Zenice (a ima i drugih slučajeva), koje je danas opravdanje da bošnjačka politička elita se služi istim sredstvima laži i obmana?  Ako želimo dobro jedni drugima i ako želimo istinsku budućnost ovoj zemlji, zar nisu iskrenost jednih prema drugima i istina dva temelja na kojima bi sve to morali graditi? Nije slučaj samo Bakira Izetbegovića, nego cjelokupne bošnjačke političke elite, što tzv. ljevice, tako i tzv. desnice, koja se služi ovim sredstvima obmana, kako bi eksluzivnim pravom na žrtvu, zapečatili ekskluzivno vlasništvo nad BiH na način da onemogućavaju bilo kakav vid reformi. No čovjek se pita zašto? Čemu? Koji je krajnji cilj?

Deklaracija sa Gazimestana

Odgovor možda stoji u još jedno, istupu Bakira Izetbegovića ovih dana: onom iz čestitke Erdoganu na rezultatima referenduma u Turskoj gdje kaže kako je „rezultat referenduma stabilizirajući korak koji će osnažiti Tursku, učiniti je snažnijom regionalnom silom, sa snažnim liderstvom“. Pozdravljati namješteni referendum koji od Erdogana pravi suvremenog sultana, u suvremenoj demokraciji 21. stoljeća, znači da imamo problem u poimanju i vrednovanju pozitivnih vrijednosti društva. Nekoga to može iznenaditi, ali nekoga tko malo detaljnije iščitava stvari ne toliko. Naime, u „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića, Alija Tursku naziva „plagijatom od države“, „koja je svojim usmjerenjem ka modernizmu i odustajanjem od vrijednosti s kojima je vladala svijetom postala trećerazredna zemlja“. Prema tome, shvatljivo je da Bakir Izetbegović povratak Turske u sultanatsko uređenje vidi kao pozitivnu stvar. Vjerojatno za sebe ima u planu funkciju bosanskog vezira u neootomanskoj Turskoj.

Ovo pokazuje jedan višedesetljetni kontinuitet društveno političke vizije, koja ne evoluira u skladu sa razvojem suvremenih humanističkih i demokratskih europskih vrijednosti, nego dapače, deevoluira u neka druga feudalna vremena kasti i ljudi prve i nižih klasa.

Znajući sve ovo, pitanje je može li se uopće govoriti o nekoj zajedničkoj budućnosti u BiH, znajući kako što vrijeme brže prolazi, to je i proces deeovlucije sve brži, sa sve većom i većom cijenom. Mora se što prije naći jasan odgovor, osobito s aspekta hrvatske politike, koja nam je alternativa svemu ovome?

Koji nam je plan B u trenutku kada postane kristalno jasno kako bošnjačka politička elita odbija bilo kakav vid reformi koji se ne uklapa u iznad spomenuto poimanje društva? Možda važnije pitanje: jesu li za hrvatsku politiku u BiH veći problem „hrvatska zvona“ i „vizionari izdaleka“, od Bakira Izetbegovića koji, kada se uzme retorika njegovih govora sa raznih obljetnica ovih dana, sve više podsjeća na Slobodana Miloševića sa Gazimestana.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na Jaklićkoj planini snimani kadrovi filma o ”Duvandžijama”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ramski vjesnik

Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale teški život duvandžija i borbu za preživljavanje stanovništa.

Na Jaklićkoj planini i Makljenu u Rami, proteklog su vikenda snimani kadrovi dokumentarnog filma o duhanskim putovima koji su vodili iz Hercegovine prema Bosni i obrnuto, kada se iz Bosne išlo u Hercegovinu po duhan.

Već ranije, snimani su dijelovi filma u Grudama tijekom sadnje duhana, zatim misa za ”Duvandžije” na Blidinju, obavljeno je niz razgovora sa još uvijek živućim  Duvandžijama.

U subotu su snimljene zanimljive scene na Blidinju.  Scene koje su snimane na Jaklićkoj planini na poseban način su dočaravale taj teški život i borbu za preživljavanje. U tim scenama  širem gledateljstvu bit će vidljive ne samo teškoće duvandžijskog puta, nego i života stanovništva Rame i drugih mjesta kuda su se kretale duvandžijske družine na svojoj ruti.

U Jaklićkoj planini snimane su scene u autohtonoj obiteljskoj kući Tadića i njezinu okruženju.  Ta ambijentalnost dat će sigurno posebnost igranim scenama ovog dokumentarnog filma.

Projekt snimanja filma o Duvandžijama ideja je Ivice Perića Maradone iz Ždrimaca, Uskoplje. Perić je dobio zanimljiv nadimak Maradona ne zato što svojim izgledom podsjeća na njega, nego zato što je baratao nogometnom loptom kao Maradona. Nažalost, u ratu je ranjen u nogu te se morao oprostiti od nogometa.

Za Ramski vjesnik Perić je o svojoj produkciji za film kazao: ”Ideja za film je došla od mojih djedova i oca, jer su i oni išli u Hercegovinu po duhan kako bi ga dalje preprodavali i tako zarađivali za život. Zanimljivo je da su do sada uglavnom snimani filmovi o švercu duhanom u Hercegovini. Ovo je prvi slučaj da je Bosna vezana za taj duhan. Ljudi su odavde iz Bosne išli u Hercegovinu i vraćali se sa duhanom. Zamolio sam Josipa Mlakića da napiše scenarij i projekt je dobro podržan od Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i HAVC-a iz Republike Hrvatske.

Ljudi su ovdje preživljavali od šverca duhanom, a mlađi to ne znaju. U filmu ćemo vidjeti kroz koja su sve područja ljudi prolazili i što su sve doživljavali. Započeli smo snimanje u Grudama gdje se najviše duhana i sadilo te smo obavili niz razgovora sa živućim švercerima duhana iz Hercegovine, ali i iz Bosne.

Snimali smo upravo taj put kuda se nosilo duhan. Najviše materijala za film dobili smo upravo od samih sudionika šverca duhanom i pokušavamo praviti rekonstrukciju njihova putovanja i svega što su na tim putovima proživjeli.” Scenarij za film je napravio naš poznati književnik i scenarista Josip Mlakić, također iz Uskoplja.

O svom radu na scenariju Mlakić je za Ramski vjesnik rekao: ”Što se tiče ove teme dosta sam je istraživao. Ali to nije trebalo puno istraživati jer mit o švercu duhanom živi u svim ovim krajevima, od Hercegovine, pa preko Rame i sve do Srednje Bosne odakle su ljudi odlazili u Hercegovinu po duhan i krijumčarili ga, jer je to jedno vrijeme bio jedini način opstanka za pojedine ljude. U tim istraživanjima naišao sam na dosta zanimljivih podataka. Jedan od takvih je da je tog hercegovačkog duhana koji se švercao bio ljubitelj i Staljin.

Nedavno sam čuo i da je ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov ljubitelj hercegovačkog duhana”. Za pripremu scenarija Mlakić je istraživao povijest sadnje duhana na ovim prostorima, dolazak duhana u Europu i ove krajeve u 17. stoljeću kada se pojavio. Zanimljivo je da je u tim prvim danima pojave duhana u nekim europskim zemljama bila propisana smrtna kazna za uživanje u njemu.   ”Do sada je snimljeno sve od samog početak, od sadnje, branja i sušenja duhana i razgovaralo se sa jako puno sudionika tih događanja.

To su mahom ljudi u kasnoj životnoj dobi i čini mi se da smo se za ovaj film odlučili u posljednji čas. Sniman je također i dio razgovora u Uskoplju s ljudima koji su se time bavili. Završne scene su ovdje, jer su putovi išli preko Vrana, Draševa, Raduše i Vranice, a odatle dalje”, kazao je Josip Mlakić o dosadašnjem snimanju filma. Projekt snimanja filma duhanskih putova dobio je podršku iz Fonda za kinematografiju iz Sarajeva i dio sredstava stigao je iz Hrvatskog audio-vizualnog centra.

Na taj način financijska konstrukcija za ovaj film je zatvorena. Snimatelj filma je većim dijelom Mirko Pivčević, poznati hrvatski snimatelj koji radi sa Kristijanom Milićem, Arsenom Oremovićem i nizom drugih hrvatskih i svjetskih redatelja. Određene scene je snimao i Zdenko Jurilj koji je do sada snimio cijeli niz dokumentarnih filmova među kojima se izdvaja Bijeli put. Ovaj film je nedavno premijerno prikazan. Tu je i njegov film Dom koji je na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu dobio specijalno  priznanje žirija. Statisti za film su uglavnom iz Uskoplja.

Drugi dio ekipe je iz producentske kuće Kadar iz Širokog Brijega gdje će se film, najvjerojatnije i montirati sa kompletnom postprodukcijom. Budući da je riječ tek o snimanju još se ne može govoriti o tome gdje će biti i kada prikazan ovaj film. Ovo snimanje na Jaklićkoj planini još jednom je pokazalo da ovakve lokacije u Rami mogu ponuditi originalnu scenografiju bez bilo kakvih kulisa. Dodajmo ovome da je na Draševu snimljen jedan od najvećih filmskih kadrova u duljini od pet kilometara koji je napravi Veljko Bulajić u filmu ”Neretva”.

Hercegovački proizvođači duhana traže od države da se ponovo otvore otkupne stanice

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari