Mogherini u BiH: Prioritet reforme u zdravstvu, obrazovanju i socijali

0
BiH je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate povijesti, i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja ima duboke podjele što zahtjeva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedija iz devedesetih ne smiju biti prepreka za napredak, kazala je Mogherini.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini kazala je danas u Sarajevu kako se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približenja BiH Europskoj uniji te kako se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Ona je u obraćanju zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj drugoj hitnoj sjednici, kojoj je nazočilo i 12 izaslanika iz Doma naroda, poručila kako je danas usvojena povijesna odluka za BiH, ali i napomenula kako sada treba snažno krenuti u reforme, dodajući kako se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

Mogherini: Hitno provesti reforme

-BiH je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate povijesti, i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja ima duboke podjele što zahtjeva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedija iz devedesetih ne smiju biti prepreka za napredak, kazala je.

Smatra kako je došlo vrijeme da se iskorite brojni potencijali koje BiH ima, jer građani ove zemlje žele snažnije gospodarstvo, povezivanje putevima i željeznicama, odnosno žele bolju budućnost, što će Mogherini snažno podržavati.

Ipak, naglasila je kako su nadležnosti za promjene na državnom parlamentu, ali određenu odgovornost imaju i entitetski parlamenti, napominjući kako sljedeći koraci zahtijevaju koordinaciju na svim razinama.

-Nova inicijativa EU za BiH daje šansu BiH da se približi EU, ali se vi morate usuglasiti oko tog puta i konkretno djelovati i u tome je odgovor zašto je ovo povijesna odluka zastupnika i izaslanika, pojasnila je.

Ponovila je kako Eurospka unija podrazumijeva slobode, ljudska prava i jednakosti te uvažava prava manjina, a poručila je i kako nema sumnje da će BiH dati svoj doprinos u okviru EU napora za okončanje podjela na europskom kontinentu.

Izrazila je zadovoljstvo što je nazočila usvajanju ove odluke, najavljujući kako će ovaj trenutak biti zabilježen o čemu će osobno obavijestiti ministre vanjskih poslova zemalja EU, a potom bi Europsko vijeće trebalo razmatrati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Političari u BiH, naglasila je, morat će se fokusirati na hitne ekonomske i socijalne reforme posebno zbog teške ekonomske situacije u BiH, jer je nezaposlenost u BiH veliki problem zbog čega je važno pokrenuti otvaranje radnih mjesta.

Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim razinama.

Istaknula je kako uspostavljanje efikasnog Mehanizma kooridnacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

-Provedba reformi je ključna u svemu tome, a nakon ovog dana sljedeći korak je realizacija. Ovi prioriteti nisu konačni tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH, pojašnjava Mogherini.

Zaključila je da je EU snažno opredijeljena za ovu zemlju dodajući kako njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.

Izjavu o europskoj opredijeljenosti i nužnim reformama BiH na putu ka EU koju je potpisalo Predsjedništvo BiH i predsjednici 14 političkih stranaka, usvojili su danas ranije i zastupnici i izaslanici na odvojenim hitnim sjednicama državnog parlamenta.

Predsjedništvo BiH usvojilo je i potpisalo 29. siječnja ovu Izjavu na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, što je kasnije postala inicijativa EU.

Kako je ranije najavljeno iz EU,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je potpisan 2008. godine, trebao bi stupiti na snagu.

Čović: Kandidati postajemo 2017.

-Izjavu o europskoj opredijeljenosti i reformama moramo pretočiti u plan aktivnosti na svim razinama vlasti sukladno ustavnim nadležnostima te u ovoj godini pokrenuti  ekonomske i socijalne reforme, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

To je izjavio nakon obraćanja visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini zastupnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

 Naglasio je kako će Mogherini sljedeći tjedan prezentirati napredak BiH svojim kolegama u Briselu. Uvjeren je kako će Predsjedništvo BiH, u koordinaciji s ostalim razinama vlasti krajem trećeg mjeseca imati grubi okvirni plan aktivnosti.

-Cilj je da ove godine okrenemo sve aktivnosti prema EU, jer prema mom mišljenju, najdalje 2017. godine BiH će dobiti mogućnost da postane kandidat za članstvo u EU, istaknuo je.

Također je naglasio kako će nakon rješavanja problema oko formiranja vlasti u BiH, početi grčevita borba za stvaranje ambijenta u BiH kakvog su političari obećali u izbornoj kampanji.

Siguran je, pak, kako će pregovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH biti nastavljeni u srijedu, a najdalje do kraja idućega tjedna.

Magazinović: Zajedno i pozicija i oporba

Današnje usvajanje Izjave u Parlamentarnoj skupštini BiH je veoma važan događaj za europsku budućnost Bosne i Hercegovine, mišljenja je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH.

Međutim, ni u kojem slučaju se ne smije „proglasiti pobjeda” budući da konkretne aktivnosti na poboljšanju života u BiH i istovremeno ispunjavanju obaveza iz Izjave tek predstoje. Prema njegovoj ocjeni, vrlo je pozitivno što i pozicija i oporba zajednički djeluje dajući podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Mišljenja sam kako nitko ne smije imati monopol na put Bosne i Hercegovine u EU, već da to treba biti mjesto susreta pozicije i opozicije i njihovog zajedničkog djelovanja , kazao je Magazinović.

Činjenica da je Mogherini istaknula da je BiH jedno od rijetkih, ako ne i jedino mjesto koje je u tri mjeseca svog mandata posjetila više puta, govori koliko je uspjeh u Bosni i Hercegovini važan i Briselu, naglasio je.

-Ipak odgovornost za uspjeh ili neuspjeh se nalazi u rukama bh. političara i  iskreno se nadam da su svi oni toga svjesni, zaključio je Magazinović.

Džaferović i Šepić: Deblokada europuta

-S pravom možemo očekivati deblokadu europskog puta BiH, rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović nakon što su oba doma državnog parlamenta usvojili Izjavu Predsjedništva BiH o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.

Naglasio je kako postoji povećana briga EU o BiH, što je, kaže, vidljivo iz posjeta europskih dužnosnika BiH i inicijative Velike Britanije i Njemačke, na osnovu koje je Predsjedništvo BiH usvojilo i potpisalo izjavu 29. siječnja.

-BiH je dio Europe i BiH treba postati dio europskih institucija. Blokada i zastoj BiH na europskom putu je šteta za sve građane zemlje, a deblokada i europski put je korist za građane. Mislim kako smo danas takvu vrstu poruke dobili i od visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federice Mogherini, istakno je Džaferović.

Komentirajući kakva se poruka šalje predstavnicima EU, s obzirom na to da sjednici nisu nazočili svi izaslanici Doma naroda, kazao je kako je učinio sve da se danas održi zajednička sjednica oba doma, te da je očigledno da su ti izaslanici zloupotrijebili Ustav BiH i Poslovnik.

-Ne može se funkcioniranje BiH i njenih institucija uvjetovati bilo čime. Institucije moraju funkcionirati bez uvjetovanja i svatko tko to uvjetuje ima problem sa poštivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, zaključio je Džaferović.

Potpredsjednik SDA Senad Šepić je rekao kako činjenica da je BiH jedina zemlja koju je Mogherini posjetila dva puta u zadnja tri mjeseca govori da EU istinski želi aktivno sudjelovati u integraciji naše zemlje.

U izjavi za Fenu nakon što su oba doma usvojila Izjavu Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU, Šepić je kazao kako “nam se put u EU ponovo otvara i to daje i vjetar u leđa novim vlastima”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari