Pratite nas

Analiza

Mogu li kadrovi Slavka Goldsteina zadržati nadzor nad hrvatskom kulturom?

Objavljeno

na

Nakon izborne pobjede HDZ će svojim koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije namiriti, tj. „isplatiti“ političke zasluge na ovim izborima. To je dobar običaj uhodanih demokratskih sustava i znak političke zrelosti političke stranke, piše L. C./Hrsvijet.net

[ad id=”93788″]

Tako se HDZ, kao nositelj i najveća stranka Domoljubne koalicije, sad mora suočiti s njihovim poraslim političkim ambicijama u izvršnoj vlasti i dobro odvagnuti te još bolje procijeniti, zapravo pripaziti da mu se ne dogodi kao SDPartiji i HNS – takozvani HNS sindrom. A uz ponešto neopreza i lažne velikodušnosti moguća su (neugodna) iznenađenja; odnedavno sam uočio nekoliko uzoholjelih paradnih nogu uz Tomislava Karamarka koje o sebi misle da su neprocjenjivo važne i da im u preraspodjeli vlasti pripada i oveći komad crvenog tepiha.

Redovito je više ministara, njihovih zamjenika, pomoćnika, ravnatelja i načelnika, predsjednika uprava i generalnih direktora nego raspoloživih fotelja. Zato HDZ mora hladne glave i trezveno odvagnuti koliko su mu partneri iz malih stranaka bili od pomoći u ovoj izbornoj kampanji i koliko mogu doista pomoći u obnašanju dužnosti i vođenju jedne časne i učinkovite Vlade, a potom to sravniti s njihovim zahtjevima u obnašanju izvršne vlasti Republike Hrvatske.

HDZ je u predizbornoj kampanji najavio načelo rođačke i stranačke podobnosti zamijeniti načelom izvrsnosti i to svi njegovi birači očekuju, tome se sada nadaju i oni koji nisu za Domoljubnu koaliciju i Most glasali. Samo domoljublje, izvrsnost, odricanje i samoprijegor, samo iskrenost koliko god brutalno zvučala, može biti motiv zajedništva u sljedećih četiri godine; samo ambicija koja ima pokriće u talentu i radom za opće dobro smije biti nagrađena odgovornom političkom pozicijom. Klijentelizam, rođačko uhljebljivanje i stranačka podobnost doveli su Hrvatsku u tešku moralnu i svjetonazorsku krizu.

Uostalom koliko nova Vlada ozbiljno i savjesno promišlja svoju zadaću vidjet će se po nekoliko jednostavnih poteza: ukidanju institucije Ureda bivšeg Predsjednika, konkretno Stjepana Mesića – zato jer u njemu sjedi politička štetočina i to mu ne pripada. I odluku o trenutnom ukidanju Agencije za zrakoplov Vlade RH treba odmah, na prvoj sjednici Vlade, donijeti. Potom odluku o službenim automobilima, službenim vozačima… silnim nepotrebnim radnim mjestima. Nije toliko riječ o troškovima koliko o dokazu da Vlada misli ozbiljno i bez oklijevanja uspostaviti vladavinu prava i državnih institucija.

Nova hrvatska vlast – Domoljubna koalicija i MOST – nemaju pravo na sudačku nadoknadu i popravni ispit; sve što produljuje moralnu i gospodarsku agoniju jedne male tranzicijske države na rubu judeokršćanske kulture treba učinkovito ukinuti ili svesti na nužnu mjeru. Ne zato jer je hrvatsko biračko tijelo to zaslužlilo ili od straha da će se SDPartija vratiti na vlast – nego je Hrvatska u moralnom bankrotu i klanja se lažnim prorocima lažnim vrijednostima. SDPartija će toliko napredovati da će se ubrzano početi množiti: još ove godine gledat ćemo cvjetanje Partije i njeno množenje na nekoliko međusobno zavađenih partija. Hrvatski su pak birači nakon uspješno završenog Domovinskog rata izborom Mesića, Račana, Josipovića i Milanovića pokazali koliko je socijalističkog samoupravljanja još zaostalo u njihovu svjetonazoru!

Ipak, dio se biračkog tijela na ovim parlamentarnim izborima probudio i hrvatskom mužu, kršćaninu, puna je kapa pavijana-demagoga u službenim automobilima, medijskog senzacionalizma i birokratskog kaosa. Mnogi su shvatili da su vodeći mediji samo zaštitnici marksističkih tlapnji i glasnogovornici propalog jednoumlja pa su se nasreću okrenuli portalima.

Hrvatski domoljubi nakon ratne „Oluje“ očekuju mirnodopsku „Oluju“ ; sabranost izabranih vođa i razboritost u sastavljanju Vlade, državne uprave, svih institucija te obnovu moralnih načela i dobre demokratske prakse. Čestitost je samo vlastiti primjer i osobni čin, osobna hrabrost, to se od svakog dužnosnika očekuje, takvim se dužnosnicima nadamo, a tko moralnu normu ne može ispuniti, neka se zahvali i na vrijeme odustane.

Kako je moguće da se u Matici hrvatskoj već banči i čuje kanonada šampanjaca u čast novog ministra kulture, Zorislava Lukića glavnog tajnika MH? Bivšeg HSLS-ovca kojeg je Slavko Goldštajn (priučeni povjesničar – diletant i sustavni protivnik hrvatske države) ugradio u Maticu ne bi li na taj način kontrolirao „hrvatske nacionaliste“ i znao što se zbiva u nakladničkoj politici u toj najstarijoj kulturnoj ustanovi u Hrvatskoj? Mijenjanje HSLS-ova političkog dresa išlo je poslije samo od sebe, zapravo preko Drage Prgometa i još od javnosti sakritih suradnika. Matica je 2012. godine teško okrivljena da je autorske honorare isplaćivala preko fiktivnih studentskih ugovora i na taj su se način izvlačile stotine tisuće kuna godišnje, svih godina otkako je Zorislav Lukić glavni tajnik Matice. Istraga govori o 2,5 milijuna kuna tako isplaćenih honorara u samo pet godina. Takva se praksa, nažalost, i nakon podignute optužnice i policijskog izvida 2012. godine do danas nastavila.

Nespretnošću Zorislava Lukića Matica hrvatska bi mogla izgubiti svoju Palaču na Strossmayerovu trgu i sudskom odlukom zgrada bi mogla preći u državno vlasništvo. Palača (arhitekt Ferdo Konrat) izgrađena je na darovanom gradskom zemljištu i izgrađena bez državne potpore, samo članarinama njenih članova i dobrom poslovnom aktivnošću (nakladništvo) u prvih desetak godina svog postojanja. I sve je vrijeme Palača Matice hrvatske bila u vlasništvu MH, sve do 1959. kad je pod nerazjašnjenim okolnostima nacionalizirana. Umjesto da se konačno rješi imovinski status matičine Palače, a bilo je vremena svih ovih godina od obnove MH 1989. godine, glavni se tajnik navodno bavio lažiranjem honorara i srozavanjem Matice hrvatske na komorne simpozije, medijski zapostavljene i bez odjeka u kulturnoj javnosti.

Matica Hrvatska je već neko vrijeme u rukama onih koji Hrvatskom vladaju od 2000. Sadašnji predsjednik Nadzornog odbora, Željko Bartulović iz „ugledne“ je orjunaške obitelji, a nakon 1972., kao mlad i ambiciozan član SKH, navodno je na Pravnom fakultetu u Rijeci drukao nacionalno svijesne studente – „hrvatske nacionaliste i klero-fašiste“, kako ih je režim vodio u svojim evidencijama. Iz određenih krugova također se meogu čuti pritužbe kako glavna urednica nakladništva MH, Romana Horvat, vodi perfidnu orjunašku politiku u dogovoru s istaknutim članovima Hrvatskog društva pisaca.

Zar izbor Zorislava Lukića za ministra kulture početak i najava kulturološke politike nove domoljubne vlasti, ne bi bio nedosljednost već na prvom koraku? Uhljebljenje i nagrada onima koji su u toj svetoj kući hrvatske kulture podupirali netransparentne aktivnosti i radili u Matici hrvatskoj pod lažnom zastavom? Ne bi li bilo bolje da mjesto ministrice kulture onda zadrži alkoholu sklona Andrea Zlatar ili bonvivan i Josipoviću skloni izjelica Berislav Šipuš, šteta bi bila puno manja, a sramota jednaka? Zorislav Lukić se sada gnjezdi u krugovima bliskim HDZ-u ne bi li stranka na vlasti „pokrila“ i utišala policijsku istragu o poslovanju u Matici hrvatskoj.

Ministarstvo kulture je važno ako se želi promovirati hrvatsku tradiciju i hrvatski kulturni proizvod, a najvažnije od svega je odmaknuti Hrvatsku od regionalnog gedžovanluka i dovesti je u društvo srednjoeuropskih kultura, tamo gdje je nekad bila i gdje joj je mjesto. To je ozbiljan posao i ne može ga obaviti dugogodišnji učenik Slavka Goldštajna.

Drago Prgomet ovakav ili onakav, smutljivac i lažov, ali on još uvijek kadrira i pokušava razmjestiti svoje ljude u državna ministarstva.

L. C./Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Ubojite viper – zmije otrovnice na hrvatskom nebu?

Objavljeno

na

Objavio

Prema nekim saznanjima, Hrvatskoj se smiješi aranžman s najpouzdanijim strateškim partnerom i  liderom NATO saveza, Sjedinjenim Američkim Državama. Vrlo sličan ako ne i istovjetan posao realiziran je prije vise od godinu dana u transferu donacije Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu,16 borbeno izviđačkih helikoptera OH-58 D, Kiowa Warrior. Bio je to iznimno povoljan transfer visokih tehnologija u odnosu na nabavnu cijenu koju smo mogli postići u međunarodnom natječajnom procesu.

Troškovi su podrazumijevali transport do Hrvatske i školovanje naših posada uz prvi set naoružanja koje je već isproban na bojevim gađanjima danju i noću. Nase posade i službe održavanja tih helikoptera dobile su najviše ocijene američkih instruktora. U završni dio procesa do pune operabilnosti helikoptera Kiowa Warrior uključen je i sporazum koji je potpisan sredinom prošle godine kada je Hrvatsku posjetila delegacija američkog proizvođača Lockheed Martin koji sadrži nabavu ubojitih raketa zrak-ciljevi na zemlji, Hellfire koje inače koriste već godinama sve bespilotne letjelice USAF. Osim sporazuma i dopreme raketa Hellfire sporazum s Hrvatskom obuhvaća i nabavu sustava zračnog motrenja kao i bitan segment ove priče, punu podršku Lockheed Martina u procesu održavanja borbenih aviona F-16.

Taj dio suradnje sa strateškim partnerom nekako se zrcali i u vrlo izvjesnoj budućoj suradnji oko nabave višenamjenskog (multi roll), noćno i dnevno (night and day) te nimalo nebitno, zrakoplova koji suvereno djeluje u svim vremenskim uvjetima (all weather operation). Ta i takva zrakoplovna platforma podrazumijeva vrlo zahtjevnu i identičnu obuku adekvatnu zahtjevima predviđenih tehnologija, procedura, operativnih priručnika te check-lista kako pilotskog tako i zemaljskog osoblja HRZ.

Značaj strateške suradnje s SAD-om

Sve te karakteristike objedinjuje F-16 Block 25\30 National Guard of Minnesota koji su nakon isporuke i probnih letova angažirani i konzervirani kao ratna rezerva Dakle, ti zrakoplovi posjeduju veliku vrijednost prije svega zbog ogromnog broja slobodnih sati naleta, a koji iznose vrtoglavih 12.000 sati sto u konkretnim usporedbama s drugim ponuđačima nema premca. U direktnim dogovorima sa SAD i proizvođačem stručno povjerenstvo će kao i do sada uspješno znati procijeniti koje i kakve nadogradnje su potrebne HRZ za uloge koje mu predstoje. Tvrtka Lockheed Martin upravo ovih dana provodi modernizaciju Grčkih F-16 koji će poput naših ako se taj posao realizira a svi su izgledi da hoće,dobiti atribut 4++ sto u prijevodu znaci da će F-16 Block 25\30 nakon uloženih sredstava koja su bila predviđena za nabavu inačice Barak, postati inačica F-16 50\52 V. Slovo V-Viper /naziv je za zbir od 20-ak poznatih zmija otrovnica/  dobile su sve moderne inačice F-16. Tu platformu dobivamo kao sto su i Izraelci kao donaciju dobili prije 30-ak godina F-16 i nadogradnjama u suradnji s Lockheed Martinom pretvorili u uspješnu varijantu pod nazivom Barak potvrđuje ako do te realizacije dođe, nedvojbenu stratešku suradnju sa SAD. Samo lose informirani te oni koji se prije svega bave jeftinim spletkama misle da će država Izrael koja od Lockheed Martina nabavlja i najsuvremenije F-35 te zračne cisterne i svoju trenutnu perjanicu, Boeingov F-15 ugroziti svoju poziciju u odnosu na najvećeg proizvođača i distributera vojnih tehnologija SAD zbog nerealiziranog posla s Hrvatskom.

Vojna industrija države Izrael će zasigurno pronaći svoju nišu u suradnji s Hrvatskom i u budućnosti. Tu valja naglasiti iznimno bitan pristup koji se do sada a i u buduće će se pokazati kao uspješan i pouzdan pristup u pregovorima država s državom. Taj pristup se pokazao kudikamo transparentniji od pregovora s tvrtkama što pokazuje totalni fijasko i svu svoju suspektnost kada je riječ o vojnim tehnologijama u lošoj priči od koje i danas trpimo iznimno teške posljedice nakon modernizacije-remonta u Ukrajini (jedna četvrtina eskadrile Mig-21 je u operabilnom statusu).

Usporedbe borbenih zrakoplova

Usporedni i kratki osvrt na dosadašnje pretendente natječaja država s državom oko nabave borbenog zrakoplova za Republiku Hrvatsku (Južnokorejski FA-50 ipak je slabija kategorija pa smo ga izostavili).

F-16 Barak

Kroz godine nadogradnji i ojačanja trupa, sletnih sustava i snažnijeg motora dobio je na ukupnoj težini i većoj nosivosti goriva te ubojnih sredstava a time mu se povećala potrošnja goriva u letnom stanju. Barak je time poboljšao svoju ubojitost ali je povećao operativne troškove sata leta na oko 8000 dolara. Prednosti su mu mogućnost korištenja opreme i naoružanja američkih proizvođača kao i mogućnost korištenja opreme i naoružanja izraelskih proizvođača, a za sami odabir korištenja naoružanja za vrijeme leta piloti koriste Izraelski ili Američki Mission Computer sto mu daje veliku operativno taktičku prednost pri djelovanju u svom bliskoistočnom okruženju a time i djelomičnu neovisnost u proizvodnji i nabavi opreme i naoružanja. Barak kao i ostale izraelske inačice F-16 u svojim borbenim misijama djeluje u zajedništvu s ostalim zrakoplovima Izraelskog ratnog zrakoplovstva a to su prije svega, Boeingov F-15 te najnovija akvizicija Lockheed Martina F-35. Tako da u svojem okruženju nemaju ravnopravnog suparnika. U od Izraela predloženoj suradnji spomenuta je i izgradnja tvornice streljiva na području Hrvatske,zajednički projekti oko razvoja i proizvodnje bespilotnih letjelica,suradnja u navodnjavanju Slavonije te druge oblike suradnje na vise razina.Sve u svemu,Barak i vezani projekti su bili jak argument za suradnju s Hrvatskom.
12 Baraka + ostali segmenti suradnje Hrvatsku bi koštali oko 500 milijuna dolara.

F-16 Block 25\30 (Grčki)

Grčka ponuda njihovog dijela prizemljenih eskadrila (koje nisu mogli držati u letnom stanju zbog krize i recesije koja je zahvatila tu zemlju) uklapa se i u onaj dio koji ćemo obraditi kroz vrlo izvjesnu mogućnost donacije i modernizacije F-16 Block 25\30 Nacionalne Garde države Minnesote Republici Hrvatskoj.

F-16 Block 50\52 V(Viper)

14. listopada 2018. veleposlanik SAD Robert Kohorst između ostalog je izjavio: „Hrvati biti ćete zadovoljni.”

Ako je niže navedeni projekt izvor našeg zadovoljstva onda i istinski možemo biti zadovoljni. Za nadati se je da bi oslonac na lidera NATO oživio pregovore oko LNG terminala na Krku da bi eventualno snažno pokrenuo realizaciju logističke baze na zračnoj luci u Udbini koja je evidentno na sjajnom geostrateškom položaju i to naslonjena na naše autoceste smjera sjever-jug te velike blizine morskih luka Zadar, Split i Rijeka. Realizacijom projekta logističke baze na Udbini zasigurno bi došlo da zapošljavanja tisuća radnika tog kraja što je nemalo postignuće za našu zemlju i vrlo potentna lokacija za glavnog strateškog partnera Republike Hrvatske.

Osnovni troškovi, oni operativni troškovi sata leta ovog zrakoplova iznose oko 7000 dolara. Pokreće ga motor dokazanog proizvođača General Electric F 110.Maksimalna težina na polijetanju(uz osnovno naoružanje za ciljeve u zraku i na zemlji)oko 20 tona. Cijena modernizacije koja bi se provela oko 25-30 milijuna dolara po platformi, a u onoj početnoj varijanti mogla bi obuhvatiti vrlo napredne i ubojite rakete za ciljeve u zraku i to u rasponu od raketa na dometu do 5 kilometara te onih i do dometa 70 kilometara. Ključna podrška tom dijelu operabilnosti bio bi i najmoderniji radar Northrop Grumman za otkrivanje i praćenje ciljeva koji se ugrađuje u Viper inačicu F-16 a koji može u realnom vremenu pratiti dvadesetak potencijalnih ciljeva u zraku I to pod kutom od + –  60 stupnjeva.

Sličan kompjutorski sustav sudjeluje u odabiru ciljeva na zemlji te pametnim projektilima na vanjskim ovjesima daje brzu i preciznu informaciju te njihovu aktivaciju. Obuku naših budućih instruktora i mehaničara provodili bi oni najbolji ,američki instruktori. Sve razine letačke obuke do pune integracije u sustav HRZ i HV završno bi se odvijale (kao i u slučaju Rumunjske) izvođenjem operacije punjenja goriva u zraku u za to propisanim zonama koje već od 1993. postoje iznad akvatorija otoka Visa, NATO zona SONNY. Hrvatska nakon te donacije i modernizacije dolazi u vlasništvo sjajnog zrakoplova 4 ++ generacije. Stvar je daljnjih i stručnih pregovora koji se u dobro uređenim zemljama vode daleko od medija i o mogućnosti donacije 10 jednosjeda i 2 dvosjeda ili kao u Slovačkoj varijanti(F-16 Block 70\72)10 jednosjeda i 4 dvosjeda. Prednosti F-16 V ugradnjom najnovije generacije obrambeno-ofenzivnih sustava te taktičke uloge u NATO sustavu su nemjerljive za nasu zemlju iz vise aspekata. Takvim rješenjem Hrvatska nema ravnopravnog oponenta na nebu jugoistočne Europe.

Što možemo ponuditi NATO članicama i susjedima?

Mudrim i dosljednim pregovorima dolazimo u poziciju da NATO članicama u našem neposrednom okruženju ponudimo pod povoljni uvjetima AIR POLICING PROGRAM (nadzor zračnog prostora kojeg sve članice NATO moraju osigurati). Moguće korisnice naših usluga bile bi tako Slovenija (sada taj posao obavljaju Talijani i Mađari),Crna Gora, Albanija (posao za sada dijele Talijani i Grci), Kosovo (što bi sjeverno od Prištine zasigurno izazvalo sveopće oduševljenje) . Budućim i dobro odrađenim pregovorima s NATO susjedima i uspostavom naše izvedbe AIR POLICINGA te realnom cijenom za 4 do 5 godina mogla bi se i u cijelosti povratiti investicija u modernizaciju donirane F-16 V platforme. Dakle, realizacijom donirane i modernizirane inačice F-16 V naša zemlja bi i u ovom segmentu postala novi i snažan igrač na geostrateškoj karti jugoistoka Europe. Malo se  govorilo o sinergiji koja bi dobila svoju puninu i kompletnost integracijom F-16 V u već postojeće elemente HV. Dobro obučen i uvježban pješak kopnene vojske,16 samohodnih haubica od 155 mm,PzH 2000 te izvidničko borbena varijanta OH-58 D Kiowa Warrior uz izvjesnu realizaciju modernizirane inačice F-16 V jamstvo su uspješnog, sinergijskog djelovanja te odvraćanja potencijalnog agresora. Zasigurno se film u nečijim glavama koji se odvijao 1991.godine do VRA Bljesak i Oluja više nikada ne bi montirao, a posebice ne izvodio. Realizacijom projekta F-16 V taj zrakoplov postao bi najoštriji ‘nož’ Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Miljenko Kniewald, pilot i instruktor letenja/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Neven Pavelić – Analiza aktualne političke situacije

Objavljeno

na

Objavio

Glavni urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić na Studiju 4 u analizi aktualne političke situacije: Odnosi Plenković – Pantovčak, afera SMS, nabavka borbenih zrakoplova, preletači i raspad HSS-a, politička korupcija, EU izbori….

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari