Moguće je da Hrvatsku ne osude za Oluju

0

Saša Obradović priznaje kako je “vrlo moguće” da Sud ne prihvati argumente Srbije i odluči kako Hrvatska nije počinila genocid u akciji Oluja.

Kako doznaje agencija Beta, vođa srpskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu gdje se raspravlja o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi za genocid, Saša Obradovićpriznaje kako je “vrlo moguće” da Sud ne prihvati argumente Srbije i odluči kako Hrvatska nije počinila genocid u akciji Oluja iako je srpski tim temeljio svoje argumente upravo na događanjima oko ove oslobodilačke operacije u kolovozu 1995.

Bez obzira na ishod ovog postupka, vrlo je moguće da sud ne prihvati naše argumente i odluči da nije bilo genocida tijekom Oluje, iza nas ostaju činjenice koje smo izložili o teškim zločinima počinjenim u Oluji, o kojima će sud nešto morati reći. To su činjenice temeljene na dokazima koje hrvatska strana nije mogla osporiti, da ne kažem kako ih je mogla pobijati tijekom ove usmene rasprave. To je nešto što će ostati pred glavnim pravosudnim organom UN – izjavio je Obradović u Haagu nakon završetka iznošenja argumenata srpskog tima.

Dodao je kako Srbija za rasprave u Haagu o međusobnim optužbama za genocid i na kraju postupka, nije ostavila zatvorena vrata za pomirenje. – Ako hrvatsko društvo prihvaća ono što je ovdje govorila njihova glavna pravna zastupnica Vesna Crnić-Grotić, kako bi pomirenje trebalo temeljiti na povijesnim činjenicama, onda smo mi predstavili dosta povijesnih činjenica o zločinima koji su počinjeni, i hrvatska strana i njen pravni tim bi te činjenice trebale dostaviti svojim istražiteljima da se procesuiraju počinitelji kaznenih djela – zaključio je Obradović. VL

facebook komentari