Connect with us

Ukrajina

Moguće je da Kremlj više ne financira skupinu Wagner

Objavljeno

-

Hina/Epa

Postoji realna mogućnost da Kremlj više ne financira plaćeničku skupinu Wagner, objavilo je danas britansko ministarstvo obrane.

Ministarstvo je u dnevnom biltenu reklo da ruska država djeluje protiv nekih poslovnih interesa vlasnika Wagnera Jevgenija Prigožina nakon što je u lipnju vodio neuspjelu pobunu protiv vrha ruske vojske.

“Ako ruska država više ne plaća Wagneru, drugi najvjerojatniji platitelji su bjeloruske vlasti”, navodi se, dodajući da to iscrpljuje resurse Bjelorusije.

Ministarstvo je priopćilo da skupina Wagner ide prema smanjenju broja ljudi i rekonfiguraciji kako bi uštedjela na troškovima plaća u vrijeme financijskog pritiska.

U Bjelorusiju su prošli mjesec stigle stotine plaćenika ruske skupine Wagner.

Litavski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je prije desetak dana da bi broj boraca Wagnera u Bjelorusiji mogao biti i veći od 4000.

Ukrajina napredovala u protuofenzivi, tvrdi američki thinkthank

Prema redovnom ažuriranju američkog istraživačkog centra “Institut za proučavanje rata”, ukrajinske snage navodno su ostvarile taktički značajne napretke dok su nastavile operacije na barem dva sektora fronta u subotu, duž administrativne granice između Zaporižje i Donjecka.

Geolocirani video materijal objavljen 11. kolovoza ukazuje da su ukrajinske snage postigle marginalne dobitke blizu Urožajne (9 km južno od Velike Novosilke) u području granice između Zaporižje i Donjecka. Ruski vojni blogeri tvrdili su kasno 12. kolovoza da su ruske snage napustile svoje položaje u Urožajni nakon nekoliko dana intenzivnih borbi, iako ISW još nije potvrdio ove tvrdnje vizualno.

Isto tako, istraživački centar izvještava da je ruski vojni bloger tvrdio da ukrajinske snage učinkovito koriste sustave elektroničkog ratovanja kako bi ometale ruske komunikacije na zapadu Zaporižje, te da zadržavaju velike zalihe artiljerije i preciznih streljiva kako bi podržale napore interdikcije protiv ruskih snaga ondje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari