Pratite nas

Moji prioriteti: Ravnopravnost Hrvata u BiH i katarza Srbije

Objavljeno

na

Andrej Plenković dao je intervju za današnji Jutarnji list. Cijeli intervju prenosimo u nastavku, zajedno s uvodom novinara Augustina Palokaja.

HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, Andrej Plenković, prvi je Hrvat potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku tog parlamenta, koji je, između ostalog, zadužen i za poslove daljnjeg širenja Europske unije.

andrej plenkovic sKako ste uspjeli dobiti mjesto potpredsjednika ovog utjecajnog odbora? 

Nakon dugogodišnjeg bavljenja vanjskom i europskom politikom, u novom mandatu u Europskom parlamentu postao sam punopravni član Odbora za vanjsku politiku. Na temelju rezultata izbora korišten je ključ distribucije čelnih pozicija u Europskom parlamentu između političkih skupina. HDZ je – na temelju pobjedničkih rezultata od 41,5 posto i doprinosa od pet mandata Klubu EPP-a zajedno s HSS-om – dobio pravo na sudjelovanje u podjeli tih dužnosti. Drago mi je što sam prvi hrvatski zastupnik koji je izabran na dužnost jednog od četvero potpredsjednika Odbora za vanjske poslove, koji ima 71 člana i jedan je od najvažnijih odbora. Podržalo me 46 članova.

Vaš kolega Picula rekao je da je, između ostalog, ovaj odbor važan za Hrvatsku i zato što se bavi proširenjem EU, a Hrvatska graniči s tri države u tom procesu. Kako bi se ovaj odbor trebao postaviti oko pitanja proširenja, pogotovo stoga što su vaši zapadni kolege skeptični oko širenja EU?

U trenutačnim okolnostima bitno je zadržati temu proširenja na vidljivom mjestu političkih prioriteta Unije. Kao i dosad, zalagat ću se za nastavak proširenja EU na temelju individualnih postignuća i ispunjavanja kriterija država kandidatkinja.U svom radu prioritetno ću se usmjeriti na odnose EU s državama jugoistoka Europe, a posebno na potporu Bosni i Hercegovini i jačanje položaja hrvatskog naroda.

Kako može Hrvatska iskoristiti ovaj odbor da bi se izborila za svoje interese i u odnosima sa Srbijom koja pregovara o članstvu u EU? 

Pregovori o pristupanju vode se u sklopu Međuvladine konferencije i za napredak o svakom poglavlju potreban je pristanak svih članica EU, što znači i Vlade RH koja sudjeluje u pregovorima. Kao i sve druge zemlje, Srbija će morati ispuniti kriterije za članstvo u postupnom i zahtjevnom pregovaračkom procesu. Bitno je da Srbija dovrši proces katarze i suočavanja s istinom o recentnoj prošlosti i njenoj ulozi u odnosu na susjedne države. Da taj proces nije gotov, vidjelo se iz nedopustivih kvalifikacija njihova pravnog zastupnika u procesu pred Međunarodnim sudom pravde u vezi s pripremama vojno-redarstvene akcije Oluja, koje osuđujem. Podrška pristupanju podrazumijeva i isticanje relevantnih tema koje može uključivati i rješavanje niza otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima, kao što su pronalaženje nestalih u Domovinskom ratu, povrat kulturnih dobara, zaštita prava Hrvata u Srbiji, postizanje dogovora o granici i druga pitanja.

Očekujete li da će hrvatski zastupnici u ovom odboru, a tu su osim vas i Picula i Radoš, surađivati u pitanjima koja su od nacionalnog interesa za Hrvatsku? 

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu i dosad su surađivali na brojnim pitanjima koja su od nacionalnog interesa. Uz potporu Hrvatima, kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini, te europskom putu naše najvažnije susjedne zemlje, zajednički smo se zalagali i za niz tema u područjima gospodarstva, obrazovanja, prometa, ribarstva, proračuna, regionalnog razvoja, okoliša i drugih. Siguran sam da ćemo na toj crti i nastaviti te ne vidim razloge za mistifikaciju takve suradnje. Na temama od nacionalnog interesa surađuju i zastupnici i iz drugih zemalja.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kolinda Grabar Kitarović: Nastavit ću promovirati hrvatske interese

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u četvrtak u Jeruzalemu hrvatskim novinarima da se neće miješati u politiku novoizabranog predsjednika, ali da će nastaviti promovirati hrvatske interese, iako konkretne planove još nije željela otkriti.

Kad gospodin Milanović preuzme dužnost, neću ga ni kritizirati niti hvaliti ili komentirati njegov rad, ali ću nastaviti raditi na brendiranju Hrvatske, na rješavanju društvenih pitanja od zlostavljanja općenito, ne samo u obitelji, već u školama i drugdje, zaštite okoliša i čistog Jadrana, poručila je Grabar-Kitarović.

Govoreći o planovima za budućnost, Grabar-Kitarović je rekla da ostaje u Hrvatskoj, ali će prvo odmoriti pa razmišljati o ponudama. Predsjednički mandat istječe joj 19. veljače.

Hrvatska predsjednica u četvrtak je sudjelovala na Svjetskom forumu o holokaustu u Yad Vashemu u Jeruzalemu povodom 75. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza u kojem je pogubljeno više od milijun Židova.

Dan ranije je u Davosu govorila na panelu pod nazivom “Europa koja raste: gospodarska vitalnost srednje i istočne Europe” gdje je predstavila Inicijativu triju mora, a danas je poručila kako je to vrlo konkretna inicijativa od koje Hrvatska može profitirati “ako budemo pametni”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Svi članovi HSS-a Drenje dali neopozivu ostavku i traže Beljakovu ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Na svojoj sjednici održanoj (21. siječnja 2020. svi članovi Općinske organizacije HSS Drenje dali su neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti.

Ujedno Željko Fabric koji je obavljao dužnost predsjednika OO HSS Drenje, Vanesa Pataki – tajnica i Anamarija Mikešić – potpredsjednica, nastavit će obnašati dužnosti članova Općinskog vijeća Drenje, dok zamrzavaju sve dužnosti unutar HSS-a dok je predsjednik Krešo Beljak i ostaju obični članovi najstarije stranke u Hrvata.

Uzrok takvoj odluci je sveukupna politika koju trenutno provodi HSS na čelu s Krešom Beljakom, a koja nanosi izravnu štetu članovima i simpatizerima HSS-a u općini Drenje i šire te ih onemogućava u radu.

Podsjećamo da je u zadnjih nekoliko godina, upornim i strpljivim radom te obnovom djelovanja HSS na području Drenja postigao ugled među stanovništvom ali i zavidne izborne rezultate, Međutim, politikom koju provodi predsjednik HSS-a Krešo Beljak, ugled se neprestance urušava, a naši članovi HSS-a jednostavno ne podržavaju takvu politiku i ne žele biti sudionici daljnjeg urušavanja stranke i pomagači u uništenju koje Beljak sa suradnicima provodi. Većina članova OO HSS-a Drenje traže da se ispišu iz članstva. Njegove izjave najoštrije osuđujemo i neprihvaćamo izvinjenje.

“Ne podržavamo i ne želimo sudjelovati u povratku u najmračnije doba raznih političkih nacističkih i komunističkih diktatura u Hrvatskoj.

Beljak ubija demokraciju u HSS-u i na hrvatskoj političkoj pozornici, a učinio je sve da HSS nema veze sa selom i tradicionalnim vrijednostima iako je sav HSS-ov put prožet idejama konzervativnih političkih vrijednosti poput Boga, obitelji, hrvatstva ili sloge.”, istaknuo je sad već bivši predsjednik OO HSS-a Željko Fabric.

dr. Hrvoje Tomasović pozvao branitelje: Oduprimo se ‘njihovoj’ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari