Connect with us

MOL prodaje Gazpromu svoj udio u Ini

Objavljeno

on

MOL je definitivno odlučio prodati svoj udio u Ini, doznajemo neslužbeno, a jedini su zainteresirani kupci Rusi, odnosno Gazprom, čiji je prvi čovjek, Aleksej Miller, nedavno zbog toga i bio u Zagrebu kod premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića, otkriva Novi list.

gazprom_548325S1Ruse zanima i istraživanje i eksploatacija nafte i plina na hrvatskom kopnu, no na taj će se natječaj, kojeg ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvara danas u Osijeku, javiti ponajviše zbog željenog ulaska u vlasništvo Ine.

MOL je, kako se može čuti od upućenih, sad definitivno spreman prodati svojih 49 posto dionica u Ini, a Gazprom odnosno njegov Gazprom Neft mu odgovara kao kupac jer je dio cijene spreman navodno platiti MOL-u predajući mu neka svoja druga naftna i plinska polja.

MOL je još krajem prošle godine na budimpeštanskoj burzi objavio kako je njegova uprava dobila nalog da počne s pripremama za prodaju svog udjela u Ini. Koliko je daleko dogovor Mađara i Rusa do sada odmakao, za sada nije poznato, no na sastanku u Zagrebu Milanović je Milleru, prema neslužbenim informacijama, rekao kako su Rusi dobrodošli kao partneri u Ini ukoliko se s MOL-om uspiju dogovoriti na način da to odgovara, prije svega, hrvatskim interesima.

Taj je interes očuvanje domaćih rafinerija i povećanje njihove proizvodnje, kao i povećanje rezervi.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari