Connect with us

Politika

Moldaviji je Hrvatska primjer uspješne integracije

Objavljeno

-

HINA

Moldaviji je Hrvatska primjer uspjeha europske integracije, rekao je u petak moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu i čestitkama na ostvarenim ciljevima priložio i nogometni uspjeh pa najavio da će u subotu navijati za Hrvatsku na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

“Hrvatska je Moldaviji primjer”, rekao je Popescu u zajedničkoj izjavi za novinare s domaćinom Gordanom Grlićem Radmanom nakon službenih razgovora na Zrinjevcu.

Čestitamo “na izvrsnom putu od države koja je bila u ratu i u nekoliko desetljeća uspješno se integrirala u europske infrastrukture”, rekao je Popescu za službenog posjeta Zagrebu u godini u kojoj dvije zemlje obilježavaju 30 godina uspostave diplomatskih odnosa.

Hrvatska pozdravlja uspjeh Moldavije koja je u lipnju dobila status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Grlić Radman.

“Hrvatska će nastaviti snažno podupirati proeuropska i reformska nastojanja moldavske vlade i njihov europski put i dijeljenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa”, istaknuo je.

Nastavit će podržavati i suradnju kroz brojne regionalne platforme, poput Srednjoeuropske inicijative kojom će Moldavija predsjedati u 2023. godini, kazao je.

Ruska agresija na Ukrajinu 24. veljače negativno je utjecala na susjednu Moldaviju koja je s 2,6 milijuna stanovnika primila više od 90 tisuća ukrajinskih izbjeglica.

“Od prvog dana osudili smo ovu agresiju”, rekao je Popescu.

Moldavija trpi gospodarske posljedice, posebno njezin energetski sektor. Primjerice, ruski udari prouzročili su prekide opskrbe strujom diljem zemlje, uključivo u glavnom gradu Kišinjevu u studenom, a od početka invazije u Europi raste zabrinutost da bi se u sukob mogli uključiti i ruski separatisti u Moldaviji.

“Europska unija i Hrvatska pokazale su solidarnost upućivanjem financijske i makrofinancijske pomoći i kroz instrumente mehanizma Unije za civilnu zaštitu i privremene mjere liberalizacije trgovine”, rekao je Grlić Radman.
Navijam za Hrvatsku

Obojica ministara izrazila su zadovoljstvo činjenicom da drugu godinu zaredom raste trgovinska razmjena.

Prostora za širenje suradnje ima u prometnom, prehrambenom, IT sektoru, turizmu, farmaceutskoj industriji, a posebno je Moldavija zainteresirana za uvoz plina preko Hrvatske.

“Imamo podršku europskih partnera i s optimizmom gledamo na budućnost”, rekao je Popescu.

U doba predblagdanskog darivanja i u znaku SNP-a u Kataru ministri su razmijenili dresove nogometnih reprezentacija pa je Grlić Radman primio dres moldavske reprezentacije s otisnutim svojim prezimenom, a Popescu dres “vatrenih” s desetkom, brojem kapetana Luke Modrića.

“Sutra navijam za Hrvatsku”, rekao je ministar Popescu.

Ministar Grlić Radman, koji je pratio u Kataru utakmicu između Hrvatske i Argentine s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem potvrdio je da je na letu za Katar bilo tehničkih poteškoća, ali je sve prošlo u redu.

“Normalno smo sletjeli”, rekao je i dodao da su se vratili u Hrvatsku komercijalnim letom iz sigurnosnih razloga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari