Pratite nas

BiH

Mole bh. Hrvate da više ne nasjedaju na vlastito mišljenje!

Objavljeno

na

Nakon godišnjih odmora, skraćenih sati i produljenih vikenda oni koji odlučuju o sudbini besane BiH trebali bi ponovo sjesti I ozbiljno popričati o ozbiljnosti neozbiljne situacije u državi triju etniciteta i dvaju entitetA

[dropcap]N[/dropcap]akon usijana atmosfere temperature su pale, ali ne dovoljno jer usijane glave dodatno zagrijavaju mjesto pod suncem ovoga neba. Nakon godišnjih odmora, skraćenih sati i produljenih vikenda oni koji odlučuju o sudbini besane BiH trebali bi ponovo sjesti, nakratko proteferičiti, prodivaniti pa onda konačno ozbiljno popričati o ozbiljnosti neozbiljne situacije u državi triju etniciteta i dvaju entiteta. Kardinal Vinko Puljić u Večernjaku ukazao je na pogubnost toga što se pokušava praviti BiH bez Hrvata. A i vrapcima po bosanskim i hercegovačkim granama jasno je da onaj tko gradi BiH bez hrvatske komponente pravi Bosnu i Hercegovinu bez Republike Srpske. Pa se mnogi čudom čude logici nekih američkih portala koji otvoreno pišu kako bi za desetak godina RS mogla postati neovisna država. Koja je trenutačno „samo“ država u državi. A najviše se čude oni koji svojski rade na BiH bez Hrvata. Smiješno!

Po njima BiH može bez Hrvata, ali bez Srba (u RS-a) ni slučajno. Takva logika sve dublje ulazi u sferu patologije. Pola Hrvata protjerana je u ratu, a druga polovina trebala bi nestati u miru. Podjednako i u ratu i u miru. Oni koji na tome rade misle da je to ta hrvatska jednakost! Pred bh. parlamentarce stiže novi blokovi pitanja, a postavlja se pitanje hoće li i oni završiti na blokadama. Većina ključnih zakona upućenih Parlamentu iz Vijeća ministara zaustavljeni su i proslijeđeni na Ustavni sud koji treba odlučiti o opravdanosti bošnjačko pozivanje na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda. Postoji bojazan da će uslijediti nove blokade protiv vitalnog interesa BiH. Ako se to dogodi, parlamentarci mogu na produženi nezasluženi odmor zaslugom blokada onih koji bi trebali odblokirati BiH. Valjalo bi što žurnije sprovesti u djelo presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, a postavlja se pitanje hoće li se i taj slučaj zaustaviti na Ustavnom sudu BiH! U BiH ima puno onih koji partikularno prakticiraju ono znamenitu Brozovu u priznavanju samo suda svoje partije. Partijski partijaneri partijaju i svoje partikularne interese vitalno prakticiraju.

Pa najavljene ustavne promjene, izmjene i dopune teško da se popune. Jer za to treba dvotrećinska većina. Na federalnoj razini parlamentarna većina nije i vladajuća pa vlada Vlada koja ima potporu parlamentarne manjine. Što nije nikakvo čudo jer je znan nimalo slučajan slučaj da jedan narod predstavljaju oni koje taj narod nije birao. Načelo supsidijarnosti u BiH pretvorilo se načelno u suspenzijalnosti. I sad bi ta i takva neeuropska BiH trebala u Europu. Neeuropska crna rupa trebala bi postati nova europska zvjezdica. Toga nema ni u dalekom svemiru. Ima samo u bh. nemiru. Angelina Jolie snimila je u BiH „U zemlji krvi i meda“, a Monica Bellucci s Kusturicom snima film „Na mliječnom putu“. U jednom filmu spominje se med, a u drugom mlijeko iako se radi o državi koja je daleko od meda i mlijeka. I Bellucci Monica shvatila je koliko je rastezljiva bh. harmonika. Harmonika je bez harmonije jer nije harmonično napravljena. Ta harmonika dugmetara rastavljena je na dva dijela, a hoće da bude cijela. Staviti prst na dugme harmonike dugmetare jednima je dopušteno do mile volje, drugima nije, pa su loše volje. A hoće li biti bolje, ne zavisi samo od ljudi dobre volje, već i od zlovoljnih. Hoće li se ipak konačno odobrovoljiti, pitanje je SAD. Ali i Bruxellesa, pa i Moskve, Rusije, ponekoga i iz – busije! Iz Bruxellesa pitaju što se toliko čeka s implementacijom presude u slučaju Sejdić-Finci, dok se oko slučaja bh. Hrvata nikome osim samih Hrvata BiH ne žuri. Samo što ne poručuju: – Bh. Hrvati, ne nasjedajte više na vlastito mišljenje! I pojašnjavaju da nema nikakva razloga da misle o sebi, ima tko misliti o njima. Hoće im izbaciti iz glave ono što im je u srcu! Što je tehnički nemoguće, a po logici i više nego nemoguće. A što će biti s daytonskim brakom, teško je bilo ili crno što reći. Sve sliči na onu nezgodnu zgodu kad je Mujo zbog nevjere htio pucati u Fatu: – Ne radi to, budalo jedna, tko će ti, kad odeš u zatvor u Zenici, donositi pakete?! BiH bez EU i njezinih fondova neće moći. Ako se nastavi po starom, moglo bi biti kao s Mujom u nekom elitnom restoranu. Moju se obrati konobaru:

– Donijeli ste mi mokar tanjur!

– To vam je juha, gospodine – pojasni mu konobar.

FranoVukoja/vecernji

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari