Connect with us

Monetarna politika bez Washingtona

Objavljeno

-

I nakon Svjetskog nogometnog prvenstva Brazil ostaje u središtu pozornosti svjetske javnosti. Sastaju se predsjednici država i vlada skupine BRICS s namjerom da naprave zaokret u globalnoj monetarnoj politici.[su_spacer]

BRICSMeđu najvažnijim planovima trodnevnog sastanka u Fortalezi i Braziliji (14. – 16.7.2014.), na kojem sudjeluju predsjednici svih pet država članica skupine BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika), pripada osnivanje Razvojne banke i alternativnog Monetarnog fonda.

“Osnivanje ovih financijskih institucija pokazuje da države skupine BRICS žele imati utjecaj i to konstruktivno. One su odraz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda”, kaže José Alfredo Graça Lima, državni tajnik u brazilskom ministarstvu vanjskih poslova koje se, po palači u kojoj je smješteno, popularno naziva i Itamaraty.

Preko nove razvojne banke, koja će imati vlastiti kapital od 50 milijarda dolara, a obujam financiranja od 100 milijarda dolara, trebali bi biti financirani infrastrukturni projekti u zemljama BRICS-a i zemljama u razvoju.

Novi Monetarni fond trebao bi pomoći zemljama koje zapadnu u krizu pa ne mogu podmirivati svoje obveze. U brazilskim medijima se nagađa da bi Argentina mogla biti prva zemlja koja će kod nove institucije zatražiti kredit. Argentinska predsjednica Christina Kirchner već je najavila svoj dolazak na sastanak predsjednika skupine BRICS s južnoameričkim kolegama 16.7. u Braziliji.

Najviše novca stavlja na raspolaganje Kina

BRICS-summit 2013

Ali, još su brojna pitanja otvorena. Još nije poznato ni sjedište ni imena novih institucija, a ni kriteriji po kojima će one dodjeljivati kredite. Poznat je samo financijski obujam. Prema navodima brazilskog ministarstva vanjskih poslova Fond će biti opskrbljen sa 100 milijarda dolara kapitala. Kineski ulog iznosi 41 milijardu dolara, Brazil, Indija i Rusija daju po 18 milijarda, Južnoafrička Republika će uplatiti pet milijarda dolara.

Osnivanje Monetarnog fonda tumači se, ne samo u Brazilu, kao odgovor na reformski zastoj Međunarodnog monetarnog fonda. Jer, na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u travnju ove godine propala je reforma MMF-a prihvaćena još 2010. godine, zbog veta američkoga Kongresa. Reforma je predviđala pomicanje prava glasa u korist zemalja u razvoju i zemalja na pragu industrijalizacije za šest posto.

U potrazi za zajedničkim identitetom

“Svi žele veću fleksibilnost. Države BRICS pokazuju SAD-u da su promjene moguće”, kaže ekonomistica Lia Valls Pereira s brazilskog Instituta Getúlio Vargas. Fond i Razvojna banka mogu pridonijeti stvaranju zajedničkog identiteta ove skupine.

Tajnik brazilskog ministarstva vanjskih poslova José Alfredo Graça Lima priznaje da je to tek na početku. “Lakše je reći što BRICS nije nego što je”, kaže Lima. “BRICS nije međunarodna organizacija, nije carinska unija niti zona slobodne trgovine”, kaže on. “To je više jedan mehanizam koji se pokazao korisnim za međusobnu suradnju.”

Kina najveći trgovinski partner Brazila

Suradnja se kod svih zemalja članica usredotočuje do sad na trgovinu s Kinom, brazilski izvoz u “Carstvo Sredine” porastao je s oko jedne milijarde dolara u 2000. godini na 46 milijarda dolara 2013. godine. Već 2012. je Kina pretekla SAD i postala najveći trgovinski partner Brazila.

Brazilski izvoz u druge članice BRICS-a (Rusiju, Južnoafričku Republiku i Indiju) izgleda skromno. Prema navodima brazilskog Ministarstva za vanjsku trgovinu (MDIC) izvoz u Indiju je 2013. iznosio oko 1,3 milijarde dolara, u Rusiju nepune tri milijarde dolara, a u Južnoafričku Republiku 1,8 milijarda dolara.

Povijesni sastanak?

Politički ove zemlje na pragu industrijalizacije ujedinjuje želja da promijene globalni poredak s SAD-om kao hegemonijalnom silom. Osnivanje financijskih institucija koje bi trebale dokinuti sustav iz Bretton Woodsa, kojim je 1944. američki dolar određen kao globalna vodeća valuta, moglo bi susret predsjednika država BRICS-a u Fortalezi pretvoriti u povijesni.

Za Brazil bi to, nakon Svjetskog prvenstva u nogometu, mogao biti drugi povijesni događaj u nekoliko dana. Dosad sve ukazuje na to da će i ovaj susret BRICS-a ući u povijest. Jer, nazočnost kineskog predsjednika Xia Jinpinga, indijskog premijera Narendre Modija i ruskog predsjednika Vladimira Putina, Brazil na nekoliko dana pretvara u svjetsko-političku pozornicu.

Hoće li se u Fortalezi raspravljati o svjetsko-političkim temama, to je upitno. Ne samo Rusija i Kina, nego i Indija, Južnoafrička Republika i Brazil drže se vanjskopolitičke maksime nemiješanja u unutarnje stvari. Brazilski ministar vanjskih poslova Luiz Alberto Figueiredo Machado to je jasno definirao: “BRICS i Ukrajina, to su teme koje ne treba miješati.”

DW.de / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari