Pratite nas

Gospodarstvo

Monopol na pamet

Objavljeno

na

Bolje kopati po kontejnerima nego s Karamarkom izaći iz krize

To vrijeđa hrvatsku pamet”, ukorio je SDP-ov Zlatko Komadina HDZ zbog suradnje sa stranim stručnjacima u izradi programa cjelovitih društvenih reformi. Istu je tu suradnju, mjesec prije, njegov stranački šef Milanović proglasio ugrozom nacionalne sigurnosti.

Nekim drugim poslom bio sam u Westinu baš na dan kada se tamo održavao HDZ-ov gospodarski forum koji je ugošćavao one koji vrijeđaju hrvatsku pamet – dr. Sinna, ekonomskog stručnjaka svjetskog kalibra i njegov tim iz bavarskog IFO instituta. Na parkiralištu u i oko hotela nije bilo slobodnog parkirnog mjesta, u hotelskim kafićima slobodnog stola, u foajeu sve sama poznata lica hrvatskih ekonomskih analitičara, vlasnika i menadžera najvećih tvrtki, domaćih i stranih, od telekomunikacija, prehrambene industrije do bankara.

Sve što u Hrvatskoj nešto vrijedi bilo je na tom gospodarskom forumu. Bilo je tu i stručnjaka iz Njemačke, Slovačke, Izraela… Svi zajedno zainteresirano su raspravljali o ekonomskoj budućnosti Hrvatske i Europe. Nitko od Hrvata nije ostavljao dojam da mu je povrijeđena pamet. Jedina povrijeđena pamet bila je ona SDP-a i njemu bliskih medija.

Plan_21Gospodine Karamarko, gdje vam je program? Zašto niste otkrili program? Dajte nam program? Ali, ovo nije predstavljanje programa, objašnjavao je Karamarko. Ovo je gospodarski forum o našoj budućnosti, potrebi dubokih strukturalnih reformi. Naš program bit će gotov u lipnju. To je obiman posao koji traje više od godinu dana. Trenutno se razrađuju pojedini modeli, rade simulacije, finaliziraju provedbeni dokumenti, obrazlagao je šef oporbe. Aha, znači nemate program – vikali su u zbor provladini novinarski aktivisti.

Sutradan se javio i Premijer – čovjek koji je prije tri godine mahao nekom knjižicom na kojoj je pisalo „Plan 21“. Nikada nismo čuli koji su to genijalni ekonomisti sudjelovali u njegovoj izradi, koliko je ona trajala, niti što u njemu piše. Bivši SDP-ov ministar financija kasnije nam je otkrio da program nikada nije niti postojao. SDP se programom nikada nije bavio, niti pokazuje namjeru ikada se njime baviti. I premda se nalazimo u zadnjoj godini njegova mandata, a pred vratima su novi parlamentarni izbori, još se nije pojavio novinar koji bi pitao priprema li SDP kakav program, kad će biti gotov i koje će mjere sadržavati. Međutim, oni koji ne osmišljavaju program, niti su ga ikada osmišljavali, bez imalo nelagode kritiziraju strane stručnjake koji mukotrpno na njemu rade. U normalnim državama posao je oporbe da kritizira program Vlade, a kod nas Vlada kritizira program oporbe. Istodobno provladini novinarski aktivisti nikada za program nisu pitali one koji ga nikada nisu imali, ali zato uporno pitaju one koji na njemu sustavno rade.

Ali, nije problem u njemačkim stručnjacima, povrijeđenim domaćim ekonomistima, strukturalnim reformama. Za razliku od Milanovića – sadašnjeg šefa SDP-a i Komadine – kandidata za budućeg, Karamarko ne misli da mu pripada monopol na pamet. Spreman je slušati, razgovarati, promišljati i pri tome se ne osjećati povrijeđenim.

Tko je taj Karamarko da pored nas pametnih sada okuplja drugu pamet, s Nijemcima izrađuje program i poziva domaću pamet da im se pridruže. Ne samo domaću, nego i stranu; ne samo usko stranačku, nego i neovisnu; ne samo akademsku, nego i onu iz realnog sektora. A taman smo se uigrali: zadužujemo se do besvijesti, trošimo novac naše djece, otimamo poduzetnicima, iz drugog stupa potkradamo buduće umirovljenike, iseljavamo visoko obrazovane, vozimo nove aute, dijelimo sinekure, rasprodajemo auto ceste, uhljebljujemo svoje kadrove… i sad nam Karamarko tu u dvorištu radi nered. Zašto nas ne ostavi na miru da uništimo sve do kraja, oglođemo sve do kosti. Kad smo već odlučili isporučiti Hrvatsku da to učinimo tako da naši džepovi budu puni, a svi ostali prazni. Zašto nam sada neki  neovisni stručnjaci uvaljuju nekakve strukturalne reforme koje mi ne razumijemo, u kojima nikoga ne zanima pamet naših dokazanih uhljeba, prevaranata, prodavača magle, spin doktora, opsjenara.

Nije li nam naš bivši predsjednik Ivo Josipović, netom nakon dolaska na vlast obećao da će on, zajedno sa Bajićem, Kosor i Pavićem obračunati s HDZ-om, proglasiti ga kriminalnom organizacijom, dovesti ga do raskola i poslati u ropotarnicu povijesti, a da ćemo mi onda, našom, domaćom, stranačkom, partijskom pameću, a ne nekom tamo imperijalističkom, idućih pedeset godina detuđmanizirati Hrvatsku. Neće nam valjda opet Nijemci kvariti posao?

[ad id=”40551″]

Miljenko Manjkas

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Plenković: Ulaganjima i digitalizacijom do pomoraca novog doba

Objavljeno

na

Objavio

U sklopu proslave Dana pomoraca, koji se svake godine tradicionalno obilježava na dan Svetog Nikole, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u Opatiji organizira konferenciju o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi.

Na skupu će biti predstavljeni planovi razvoja i važnosti hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe.

Na konferenciji će biti predstavljena vizija razvoja i značenja hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe. Na konferenciji će biti predsjednik Vlade Andrej Plenković, te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cap-pelli.

Razgovarat će o politikama u području pomorstva i unutarnje plovidbe, primjerice o statusu pomoraca i njihovim pravima, konkurentnosti naših luka, izazovima s kojima se suočavaju brodari, zaštiti mora te otvoriti mnoge druge teme, javlja HRT

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je akcent stavljen na Ministarstvo mora i Ministarstvo turizma i na turističku zajednicu Primorsko-goranske županije. Ministarstvo priprema jedan važan paket zakona – o lučkim kapetanijama, pomorskom dobru i lukama, a i izmjene pomorskog zakona.

Lociramo financijska sredstva i stvaramo novi, bolji financijski okrvir – 850 milijuna kuna osigurano je u proračunu 2018. Za pomorski sektor i sigurnost plovidbe, naglasio je Plenković. Imamo višestoljetnu tradiciju plovidbe i moramo predano radiiti na tome da potencijal pomorskog rasta bude jedan od zamašnjaka ukupnog gospodarskog rasta, poručio je.

Premijer je podsjetio kako se preko 80 posto svjetske robne razmjene odvija morem, plovi preko 90.000 brodova. A gdje je u tome Hrvatska? Mi smo srednjevelika pomorska flota, po broju pomoraca druga smo europska nacija.

Jačanje konkurentnosti pomorskog sketora uključuje aktivnu politiku prema pomorstvu i velike iskorake prema digitalizaciji. Važno je omogućiti dostupnost kvalitetnih financijskih sektora koji bi omogućili novi investicijski zamah. U tome veliku ulogu može odigrati HBOR, a strateški je cilj povećanje flote, privući hrvatske i strane brodare.

Zakonske promjene koje će se odnositi na pomorce iznimno su važne za njihov status. Na dugoročnu konkurentnost utječe naš obrazovni sustav. Ključno je stvoriti infrastrukturne i sve druge pretpostavke za razvoj digitalnog društva, posebno u ovom segmentu, gdje brodovi novog doba trebamo i pomorce novog doba, zaključio je Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Plenković najavio povećanje minimalca i odvojeno plaćanje prekovremenih

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HINA/ Damir SENČAR

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je ocijenio da je 2017. bila zasigurno jedna od najizazovnijih godina od hrvatske neovisnosti, s najviše nepredviđenih događaja, te je najavio nastavak provođenja strukturnih reformi jer je smanjenje makroekonomskih neravnoteža ključ uspjeha za daljnji kontinuirani rast gospodarstva.

Na gospodarskom skupu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, premijer Plenković je ocijenio da je 2017. zasigurno jedna od najizazovnijih godina nakon hrvatske neovisnosti, koja je imala najviše nepredviđenih događaja na dnevnom redu, bilo da je riječ o političkom, društvenom, gospodarskom ili međunarodnom planu.

“Vlada je u tom kontekstu imala jedan kontinuirani, stalni cilj, a to je provoditi program, načela za koja smo se zalagali u izbornoj kampanji, pretočen i u program rada Vlade i u nacionalni program reformi i poduzetnici su u tome kontekstu bili visoko na rangu naših aktivnosti i na rangu naših prioriteta”, izjavio je Plenković.

Podsjetio je da je provedena porezna reforma, koja je rasteretila poduzetnike i dovela do njihovih boljih prihoda, a rasterećenjem građana povećana je njihova potrošnja, a sve to u konačnici vidi se u hrvatskom gospodarskom rastu.

“Jasno je da su procjene ne samo naše, nego DZS-a, međunarodnih institucija takve da će gospodarski rast sigurno biti preko tri posto u ovoj godini, što nas ohrabruje u pogledu rezultata”, ocijenio je Plenković.

Podsjetio je i na rezultate fiskalne konsolidacije, pri čemu je istaknuo da proračun već drugu godinu zaredom bilježi primarni suficit, i to na najvišoj razini među članicama EU-a.

Pojasnio je da to znači da se država ne zadužuje za plaćanje kamata nego ih podmiruje iz vlastitog prihoda, zbog čega se smanjuje udio javnog duga u BDP-u već drugu godinu zaredom i to dvostruko brže nego u brojnim drugim članicama EU.

Kazao je da Vlada želi i dalje jačati fiskalnu situaciju, smanjivati javni dug, pa bi tako već u idućoj godini javni dug trebao pasti ispod 80 posto BDP-a, a 2020. i u idućim godinama Hrvatska polako ide prema postotku koji je ključan za kriterije iz Maastrichta, te bi tako ispunila uvjete u postupku pripreme za uvođenje eura.

Kazao je i da su u proračunu za iduću godinu sadržane i mjere usmjerene oporavku demografske situacije u društvu.

“Ključno za uspjeh našega zajedničkog šireg društvenog djelovanja je nastavak strukturnih reformi”, istaknuo je Plenković, kazavši da su one sadržane u Nacionalnom programu reformi.

“Vlada je imala prošlog tjedna jednu internu sjednicu, na kojoj smo vrlo temeljito prošli sve aktivnosti ne samo usmjerene na bolju apsorpciju EU fondova, nego i na provođenje strukturnih reformi i u zdravstvu, i u mirovinskom sustavu, pravosuđu, javnoj upravi, u obrazovanju. Mislim da s angažiranom provedbom Nacionalnog programa reformi, koji se prati u okviru Europskog semestra, gdje postoje posebne preporuke EK za svaku zemlju, moramo ići ka smanjenju makroekonomskih neravnoteža”, rekao je Plenković.

Naveo je da je smanjenje tih neravnoteža ključ uspjeha za daljnji kontinuirani rast gospodarstva.

Osvrnuvši se, između ostaloga, na donošenje zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru, Plenković je kazao kako smatra da se na taj način spriječile sve moguće negativne posljedice za hrvatskog gospodarstvo, brojne dobavljače, poduzetnike, mala poljoprivredna gospodarstva, jedan potres koji bi ekonomiju učinio fragilnijom i slabijom nego što je to ona danas kada su spriječeni svi ti procesi, sačuvana radna mjesta i osigurana uspješna turistička sezona.

“Time smo spriječili ono što većina promatrača u biti niti ne percipira. Kad se nešto ni ne dogodi, onda je naša optika na takve procese bitno drukčija, gotovo u nekim segmentima i lakonska. I stoga želim podsjetiti da je to bio jedan od važnih događaja, koji, po meni, treba imati pravi učinak preobrazbe oko načina poslovanja u Hrvatskoj, oko plaćanja, smanjivanja ovnisnosti i na određeni način ozdravljenje načina funkcioniranja hrvatskog gospodarstva”, istaknuo je Plenković.

Najavljene izmjene zakona o minimalnoj plaći

Što se tiče daljnjeg rada Vlade, rekao je kako je dogovoren paket mjera koji bi povećao minimalnu plaću, uz kompenzacijske mjere prema poslodavcima.

“Na taj način pokazujemo da smo senzibilizirani za određene industrije, osobito tekstilnu, drvu i metaluršku”, rekao je Plenković.

Dodao je i kako će biti promijenjen Zakon o minimalnoj plaći tako da se prekovremeni rad ne računa u tu plaću, nego povrh, što bi bio zakonski mehanizam koji bi spriječio zloporabu toga instituta.

U pogledu, kako je rekao, vrlo jasnog trenda nedostatka radne snage u pojedinim sektorima, najavio je povećanje kvota za uvoz radnika u 2018. godini.

Uz postojećih 9.000 dozvola najavio je dodatne 22.000, pa bi na godinu ukupno bila 31.000. Time bi se po njegovim riječima posebno pomoglo građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i brodogradnji.

Najavio je i dodatne mjere za one koji zapošljavaju jako puno zaposlenika u sezoni, pa tako, kako je rekao, neće biti poreza na troškove smještaja i prehrane. To bi, po njegovim riječima, poduzetnicima trebalo smanjiti troškove i omogućiti zapošljavaju više ljudi, a radnicima povećati prihode.

“Vlada će nastaviti s reformama i čvrsto se držati smjera koji je zacrtala prošle godine – voditi računa o pametnoj fiskalnoj konsolidaciji, ispunjavanju kriterija u srednjem roku za preuzimanje eura i ići za tim da hrvatsko gospodarstvo nastavi rasti ovim tempom, a po mogućnosti, s ovakvim mjerama koje će olakšati poslovanje, da poslovni rezultati budu vidljiviji, a uzlet što rašireniji”, rekao je Plenković.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari