Pratite nas

Herceg Bosna

Mons. Henryk Hoser o Međugorju: Ovo je vrijeme i mjesto obraćenja

Objavljeno

na

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser posjetio je Radiopostaju „Mir“ Međugorje i susreo se s djelatnicima.

U vrlo zanimljivom razgovoru s glavnom urednicom Sanjom Pehar podijelio je iskustvo dva desetljeća dugog djelovanja u misijama u Africi, usporedio je tamošnje marijansko svetište Kibeho i Međugorje, govorio o plodovima Međugorja, miru i Božiću, a na početku je kazao kako se raduje gostovanju u programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje, piše Međugorje.hr

Kod župljana osjetimo radost i zahvalnost zbog Vašega dolaska u Međugorje i poslanja koje Vam je Sveti otac povjerio. Kako se Vi osjećate ovdje u Međugorju?

Na ovo pitanje odgovaram jednakom radošću. Doista sam vrlo sretan što sam ovdje. Tu sam već drugi puta. Prošle godine imao sam poslanje posebnog izaslanika Svetoga oca kako bih ispitao opće stanje, a sada sam ovdje kao stalni apostolski vizitator, a to je velika razlika jer sam sada ovdje stalno i trebam upoznati ne samo situaciju i naše ovdašnje probleme nego zajedno sa suradnicima naći rješenja.

Bliži nam se Božić. Kako se pripremiti za Božić, prije svega za duhovnu stvarnost Božića?

Najbolji način pripreme za Božić je živjeti liturgiju Došašća. To je u smislu duhovne dimenzije sadržaja neobično bogato vrijeme, a sastoji se od dva dijela. Prvi dio je pripremna faza koja traje do 17. prosinca, a za njom slijedi neposredna priprema od 17. prosinca nadalje. Ovdje u župi pripremamo se ranojutarnjim misama zornicama. Te mise uvode Božji narod u otajstvo Božića.

Što nam Božić poručuje?

To je izvanredno bogata poruka i ja bih naglasio poruku mira. Anđeli koji su pastirima najavili rođenje Gospodinovo rekli su da donose mir svim ljudima dobre volje.

Isus je među nas ljude došao kao dijete u obitelji Marije i Josipa. Kroz povijest, obitelj je uvijek bila u kušnjama, a danas pogotovo. Kako sačuvati današnje obitelji i kako nam u tome može pomoći primjer Svete obitelji?

Treba najprije znati da je čovjek od samoga početka stvoren u okviru obiteljskih odnosa. Par muškarca i žene bio je blagoslovljen i zbog svoje plodnosti. Obitelj je slika Presvetoga Trojstva na zemlji, i obitelj izgrađuje društvo. Kako bi se danas sačuvao taj obiteljski duh – a to je u naše vrijeme tako teško – treba naglasiti poslanje obitelji u svijetu, a to poslanje kaže da je obitelj izvor i način ispunjenja ljudske osobe.

Nadbiskupe, Vi ste liječnik, redovnik palotinac, misionar- sve je to zasigurno obilježilo i oplemenilo Vaš život. U Africi ste proveli 21 godinu. Možete li to iskustvo misija podijeliti danas s nama i slušateljima Radiopostaje „Mir“ Međugorje?

To je teško izreći u nekoliko rečenica. To je prije svega iskustvo različitih kultura koje sam upoznao u Africi, u Europi, u drugim zemljama. Veći dio svećeničkoga života proveo sam izvan svoje domovine, izvan svoje zemlje. Mogao bih na tu temu reći dvije konstatacije. Prvo, ljudska narav je posvuda ista. Kao ljudska bića, svi smo slični. Ono što nas razlikuje je kultura u pozitivnom i u negativnom smislu. Svaka kultura ima pozitivne, konstruktivne elemente koji su u službi razvoja ljudske osobe, ali može sadržavati i elemente koji uništavaju čovjeka. Živimo, dakle, u punini svoju ljudsku narav i pozitivne karakteristike svoje kulture!

Vi ste bili apostolski vizitator u Ruandi. Možete li usporediti tamošnje svetište Kibeho i Međugorje?

Da, ima mnogo sličnih elemenata. Događanja su počela 1981. Gospa je u Kibehu željela upozoriti ljude na ono što je imalo doći i što se pokazalo poslije kao genocid. To je poslanje Kraljice mira koje je na neki način nastavak fatimskih ukazanja. Kibehu je priznato, Kibeho se razvija, to je jedino mjesto na afričkom kontinentu gdje su ukazanja priznata. Međugorska ukazanja počela su također 1981, nekoliko mjeseci prije Kibeha, i pokazalo se da je i to bilo u perspektivi rata do kojega je poslije došlo u tadašnjoj Jugoslaviji. U Međugorju se razvija pobožnost Kraljici mira, i tu nalazimo sličnosti s ukazanjima u Fatimi. Naziv Kraljica mira u Lauretanske litanije unio je papa Benedikt XV. godine 1917., što znači u godini fatimskih ukazanja, tijekom Prvoga svjetskoga rata i u godini sovjetske revolucije. Vidimo kako je Bog prisutan u ljudskoj povijesti i On nam šalje Gospu da nam bude blizu.

Stvarnost svetišta jako je bitna u današnjem svijetu tako da je papa Franjo prebacio brigu za svetišta s Kongregacije za kler na Kongregaciju za evangelizaciju. Ostvaruje li se nova evangelizacija u Međugorju?

Nema sumnje. Ovdje živimo novu evangelizaciju. Marijanska pobožnost koja se ovdje razvija vrlo je dinamična. Ovo je vrijeme i mjesto obraćenja. Ovdje čovjek otkriva Božje postojanje u vlastitom životu i Božju želju da bude prisutan u ljudskom srcu, i sve to u društvu koje je laicizirano, koje živi kao da Bog ne postoji. Sva marijanska svetišta to čine.

Nakon višemjesečnog boravka u Međugorju, što biste istaknuli kao najvažnije plodove Međugorja?

To su plodovi dubokog obraćenja. Mislim da je najzreliji i najvažniji plod fenomen obraćenja kroz i preko ispovijesti, sakramenta mira i pomirenja. Od svega što se ovdje događa, to je najvažniji element.

Papa Franjo Vas je 31. svibnja ove godine imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Riječ je o isključivo pastoralnoj službi kojoj je svrha osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice te vjernika koji ovamo dolaze. Kako Vi gledate na pastoral u Međugorju?

Pastoralni život još uvijek očekuje svoj puni razvitak i okvir. Kvaliteta prihvaćanja hodočasnika nije samo u materijalnom smislu koji se odnosi na noćenje i prehranu. Sve se to radi. Treba prije svega zajamčiti prikladan pastoralni rad koji je prilagođen broju hodočasnika. Želio bih naglasiti postojanje dviju kočnica koje sam primijetio. To je s jedne strane u nekim trenutcima kada ima jako mnogo hodočasnika nedostatak ispovjednika za pojedine jezike. Ovamo, naime, dolaze hodočasnici iz osamdesetak zemalja svijeta. Druga kočnica koju sam primijetio je nedostatak prostora za slavljenje misa na različitim jezicima. Moramo naći prostore da se mogu slaviti mise na različitim jezicima, a napose da možemo održavati danonoćno klanjanje pred Presvetim.

Vi ste Poljak, a znamo da Poljaci gaje posebnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Koja je uloga Marije u Vašem životu?

Uloga Marije je doista velika. Poljska pobožnost je uvijek marijanska. Ne zaboravimo da je sredinom 17. stoljeća Majka Božja bila proglašena Kraljicom Poljske. To je bio i politični čin što ga je potvrdio kralj i parlament. U svim kršćanskim kućama u Poljskoj naći ćete sliku Blažene Djevice Marije. Najstarija vjerska pjesma na poljskom jeziku koja potječe iz srednjega vijeka upućena je upravo Blaženoj Djevici Mariji, a svi Poljski vitezovi na svojim su oklopima imali znak Blažene Djevice Marije.

Mir je ono što nedostaje današnjem čovjeku. Mir u srcu, mir među ljudima, mir u svijetu. Kolika je tu uloga Međugorja, budući da znamo da hodočasnici koji dođu u Međugorje svjedoče da ovdje osjete mir koji ne mogu iskusiti ni na jednom drugom mjestu?

Dolazak Isusa Krista u našem ljudskom tijelu bio je najavljen kao dolazak Kralja mira. Bog nam donosi mir koji nam toliko nedostaje na svim razinama i čini mi se da nam mnogo pomaže škola mira koju imamo ovdje u Međugorju jer svi naglašavaju tu mirnoću koju nalaze o ovom mjestu, te prostore tišine, molitve, sabranosti. Sve su to elementi koji nas dovode do mira s Bogom i mira s ljudima.

Što biste za kraj ovoga razgovora poručili našim slušateljima?

Želio bih svima čestitati Božić riječima koje su izrekli anđeli: Mir ljudima dobre volje, ljudima koje Bog ljubi. Gospa naglašava da nas Bog sve ljubi. Jedan od temelja naše vjere je upravo Božja volja da spasi sve ljude bez razlike, i ako se to ne dogodi, onda je to zbog nas. Mi smo dakle na putu koji vodi u blistavu budućnost.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Kiseljak: Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Kiseljak: U vojarni ‘Mato Lučić Maturica’ obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije danas je u Kiseljaku u vojarni “Mato Lučić Maturica” obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Spomenuta vojarna teško da pamti veći odziv posjetitelja iz cijele BiH ali i šire usprkos lošim vremenskim prilikama.

Ono što posebno veseli je da su današnjoj obljetnici nazočili i pripadnici Jastrebova koji već dugo žive izvan BiH i rijetko dolaze na slična okupljanja.

Središnji dio obilježavanja bila je svečana akademija koju je uveličao vojni orkestar a koja je započela himnom Bosne i Hercegovine te odavanjem počasti svim poginulim i umrlim pripadnicima ove Brigade kao i svim žrtvama Domovinskog rata.

Istoj su nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš, vojni biskup, mons.Tomo Vukšić koji je prethodno u kapelici vojarne predvodio i svetu misu uz koncelebraciju brojnih župnika i svećenika iz župa Lepeničke doline.

Svečanoj akademiji nazočio je i zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BIH, general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BIH brigadni general Tomo Kolenda kao i zapovjednik 4.pješačke brigade OS BIH brigadir Zdravko Rezo.

Posebno su pozdravljeni i nazočni zapovjednici 3. gardijske brigade generali Ilija Nakić i Mario Bradara, brigadiri Duško Grubešić i Dragan Vinac kao i umirovljeni generali Stanko Sopta, Vlado Džoić, Miro Grabovac Titan i Dragan Ćurčić.

Svečanost su uveličali i bivši ministar obrane Vlado Šoljić, predsjednici krovnih udruga HVO- Nikica Tomić, Dragan Radić i Lazar Martinović kao i vojni izaslanik RH u BiH brigadir Marin Gregorović ali i brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti sa svih razina, načelnici općina, svećenici….

Posebno emotivan bio je govor generala Ilije Nakića koji je pozvao sve pripadnike Brigade da se ohrabre kao u najtežim vremenima te da hodaju uzdignuta čela jer hrvatski narod i u ovakvoj BiH zaslužuje svoj prostor, jednakopravnost i konstitutivnost.

Podsjetio je na vremena utemeljenja Brigade, kazavši kako je to bilo u najtežem trenutku kada je agresija bila na vrhuncu a hrvatski teritorij u Središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine te da je Brigada uz jedino Božju pomoć uspostavljena zahvaljujući odlučnosti, pameću te hrabrosti vojnika i zapovjednika.

“Hrvatski narod je u tom vremenu najveće agresije smogao snage i prvi stvorio temelje profesionalnim postrojbama što se kasnije pokazalo ispravnim” kazao je Nakić te spomenuo samo neke od bojišnica gdje su pripadnici ove Brigade sudjelovali u oslobađanju od Usore, Stoca, Kupresa do Sjeverozapadne Bosne.

“Posebno se ponosimo onih 3 200 poginulih pripadnika, stotinama ranjenih te skoro 200 000 protjeranih žitelja Središnje Bosne. Sve postrojbe Zbornog područja Vitez dale su svoj doprinos deblokadi Bihaća zajedno sa ostalim hrvatskim snagama. Kao znak zahvalnosti danas hrvatskom narodu u njegovo ime drugi biraju njegove političke predstavnike” kazao je Nakić te još jednom pozvao na razumijevanje i prestanak ponižavanja hrvatskog naroda koji je kako je kazao, dao puni doprinos obrani i stvaranju Bosne i Hercegovine.

Izravan u svom obraćanju bio je i pukovnik Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BIH koji je u ime zapovjedništva i svih pripadnika Brigade zahvalio nazočnima na odzivu te kazao kako bez doprinosa HVO-a ne bi bilo mira na ovim prostorima. “Zato smo tu danas, da čuvamo identitet ove vojske pogotovo ovdje u Središnjoj Bosni gdje su Hrvati opstali i ostali na svojim ognjištima”, kazao je pukovnik Pažin te kazao kako je ova Postrojba jedna od najslavnijih te da su njene operativne vještine i strategijsko djelovanje predmet izučavanja vojnih ustanova diljem svijeta.

“I brojnost ljudstva i tehnika bili su na strani agresora a hrvatski narod u to doba bez diplomacije, gospodarstva i vojne organiziranosti, a posebice ovdje u Središnjoj Bosni, uspio se obraniti a njegove postrojbe ispuniti najsloženije oblike vojnog djelovanja te izrasti na stupanj razvijenosti takve razine da danas jačaju i diplomatsku moć ali i gospodarski razvoj” dodao je pukovnik te upozorio kako je upravo zaborav najveći oblik nekulture.

“Stoljećima sanjana sloboda dosanjana je u Domovinskom ratu a sloboda koja se ne njeguje vodi samo u sužanjstvo i ropstvo” zaključio je svoje obraćanje te pozvao sve one koji imaju utjecaj i moć odlučivanja na prije svega zajedništvo ali i brigu da o svemu izrečenom ostane pisani trag kako u povijesti tako i u školskim programima jer bez toga, ništa se nije ni dogodilo, poručio je.

Kao domaćin obljetnice, bojnik Ilija Miličević zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade OS BIH na samom je početku čestitao obljetnicu svim pripadnicima ma gdje bili uz opomenu da Jastrebove ne smijemo zaboraviti jer su bili okosnica ZP-a Vitez te jamac opstojnosti hrvatskog naroda, te da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena.

Osim svečane akademije i svete mise, ispred biste pokojnog Mate Lučića Maturice na samom su početku obljetnice ove Brigade predstavnici zapovjedništva iste, predstavnici ratnih udruga, vlasti te Oružanih snaga položili vijence i svijeće te se predvođeni vojnim kapelanom don Jakovom Pavlovićem pomolili za sve poginule.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” danas je u Busovači upriličena svečanost obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Predvodeći brojno izaslanstvo hrvatskih političkih dužnosnika sa svih razina vlasti, obljetnici koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, na Središnjem spomen obilježju u Busovači, nazočio je predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara i predsjedatelj Kluba Hrvata u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, piše grad-busovaca.com

Uz predsjednika Čavaru, obljetnicu su svojim dolaskom uveličali predsjednici i predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz svih krajeva BiH, a bili su tu i mnogobrojni građani i nekadašnji pripadnici i zapovjednici “Jastrebova”.

Nakon svete mise zadušnice, koju je u župnoj crkvi sv. Ante u Busovači predvodio župnik fra Zoran Jaković, održana je prigodna akademija u kino dvorani “Theatre” Hrvatskog doma u Busovači.

Brigada “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u Središnjoj Bosni borio za goli opstanak, a nešto više o njenom nastanku i ratnom putu kazao je okupljenima brigadir Duško Grubešić koji je bio i zapovjednik stožera brigade “Jastrebovi”.

Okupljenima se obratio i prvi zapovjednik “Jastrebova” general Ilija Nakić. U svom govoru uputio je riječi zahvale svim pripadnicima brigade i uputio čestitke okupljenima na obljetnici.

“3. gardijska brigada HVO-a “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, okolnostima koje nisu bile “u hodu”, nego “u trku”… Pripadnici i vodstvo brigade opravdali su sva očekivanja i na bojišnicama diljem BiH izvršili zadane zatake”, kazao je general Nakić dodavši: “Prije 25. godina kada je brigada osnovana svi smo bili jedno. Nema razloga da to i danas u 2019. godini ne bude tako. Pozivam sve vas okupljenje i sve Hrvate na opće zajedništvo i na borbu za potpunu jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Nazočnima na obljetnici obratio se i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuvši da su obljetnice prigoda na kojima se odaje počast svima onima koji su poginuli i dali živote za sve nas i našu budućnost, ali i slavlje na slavne trenutke hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini:

“Vjerujem da smo svjesni trenutnih okolnosti i i situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ima dosta onih koji su u zabludama bili tijekom 90-ih godina, ali i onih koji su u zabludi i danas… Skoro cijeli hrvatski narod na proteklim izborima pokazao je svoju opredijeljenost dajući potporu strankama HNS-a BiH okupljenih oko HDZ-a BiH i predsjednika Čovića. Stoga, budimo svjesni svoje pozicije i zajedništvom se izborimo za sva prava koja nam pripadaju.”

Iz Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” na koncu su istaknuli kako će iduće godine obljetnicu organizirati na području Usore ili Žepča, budući da su i Hrvati tog područja bili dio “Jastrebova”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari