Connect with us

Religija i Vjera

Mons. Kutleša i službeno postao nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije

Objavljeno

-

Foto: IKA

Svečanom Večernjom molitvom, koju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, upriličeno je u četvrtak na večer u splitskoj prvostolnici sv. Dujma kanonsko uvođenje u službu nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Dražena Kutleše, izvijestila je službena stranica te Nadbiskupije.

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša imenovan je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11. srpnja ove godine i bit će nasljednik nadbiskupa Barišića po njegovu odlasku u mirovinu kad napuni kanonsku dob od 75 godina.

Nakon svečane Večernje molitve u četvrtak na večer kancelar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ratomir Vukorepa pokazao je nadbiskupu Barišiću i Zboru savjetnika bulu pape Franje o imenovanju mons. Dražena Kutleše nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije. Zatim je napravljen i zapisnik kojeg su potpisali mons. Barišić i članovi Zbora savjetnika, a time je po Zakoniku kanonskog prava mons. Kutleša službeno postao nadbiskup koadjutor.
Potom je kancelar Vukorepa pročitao dekret o imenovanju mons. Dražena Kutleše generalnim vikarom Splitsko-makarske nadbiskupije.

U skladu sa Zakonikom kanonskog prava biskupa koadjutora se imenuje i generalnim vikarom kako bi imao cjelovitu jurisdikciju na području biskupije.

Nastavljajući nagovor, mons. Barišić je naglasio da „dosadašnji generalni vikar mons. Miroslav Vidović i dalje ostaje generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije sa svim pravima i obvezama koje zakonik propisuje za generalnog vikara“, zahvalivši mons. Vidoviću na dosadašnjoj i budućoj suradnji.

Obraćajući se nazočnim redovnicima i redovnicama nadbiskup Barišić je istaknuo da smo svi, posredno ili neposredno, naslonjeni jedni na druge.
“To nam je pokazala večerašnja molitva i ovaj čin kanonskog uvođenja u službu nadbiskupa koadjutora. Ljubimo jedni druge kao što je Krist nas ljubio. Budimo iskreni i pažljivi jedni prema drugima,” rekao je nadbiskup Barišić zaželjevši dobrodošlicu za nadbiskupa Kutlešu.

Mons. Kutleša je zahvalio nadbiskupu Barišiću na srdačnom i bratskom dočeku, rekavši: „Vašu dobrotu i kolegijalnost sam upoznao još ranije u okviru Hrvatske biskupske konferencije te se stoga radujem što ćemo sada biti bliski suradnici i u ovoj drevnoj nadbiskupiji. U svom biskupskom služenju, već sam po drugi puta koadjutor te znam da je sada moja zadaća biti Vam od pomoći u upravljanju ovom mjesnom Crkvom. Izražavam Vam stoga svoju spremnost i iskrenu raspoloživost za zajedničku suradnju na dobro Božjega naroda. Radujem se istovremeno i suradnji s biskupima Splitske metropolije koje doživljavam kao svoju braću i prijatelje“.

Na svečanosti su sudjelovali i biskupi sufragani Splitske metropolije: dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, predsjednik HBK i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari