Pratite nas

Pregled

Mons. Vlado Košić: U Njemačkoj nisu osuđena tek dvojica udbaša nego čitav jugo-komunistički sustav

Objavljeno

na

Mons. Vlado Košić, biskup sisački – Homilija na blagdan Velike Gospe

Svetište Majke naših stradanja, Gora, 15. kolovoza 2016.

Draga braćo i sestre,

1. Nalazimo se u našem marijanskom svetištu, uz obnovljenu crkva Uznesenja BDM u Gori koju smo prozvali Majkom naših stradanja. Podsjetimo se: ovo je marijansko svetište jedno od starijih u Hrvatskoj, a svakako najstarije u našoj Sisačkoj biskupiji. Osnovali su ga templari davne 1201. godine kada su se ovdje nastanili. Crkva je bila rušena dvaput: prvo, od Turaka 1591., te prije 25 godina, dakle 1991., od srpskih osvajača. Razorena do temelja, a spomenik kulture nulte kategorije. Velik je i dugotrajan bio postupak obnove, no prošle je godine zasjala u svojem izvornom gotičkom stilu. Bila je posvećena 8. prosinca 2015. Žao nam je što još nije završena potpuna obnova svetišta, naime vanjska crkva i župni stan. Nije bilo ni novaca ni vremena za to. Ipak, malo po malo, ako Bog da, dogodine bismo mogli imati uređenu vanjsku crkvu, a za koju godinu i župnu kuću. Naziv koji se tu od davnine pridaje Mariji je jednostavan: Majka Božja Gorska. No, lani, na dan posvete crkve, nakon dvostrukog rušenja i velike treće njezine gradnje dali smo joj još i ime: Majka naših stradanja. Doista, ona je sama patila proživljavajući muke svoga Sina, ali ona i s nama hodi tijekom povijesti kao naša Mati i našem stradanju daje smisao, vodi nas u nebesku proslavu, kamo je i sama uznesena dušom i tijelom, što slavimo upravo današnjom svetkovinom.

2. Poruka je današnjeg blagdana: s Marijom i mi se trebamo, dušom i tijelom, uzdići u nebo. Premda je to naš konačni cilj, i na zemlji se trebamo približiti Bogu i tako već ovdje biti u predvorju neba. Svjesni smo da se naše uzdignuće na zemlji događa u neprestanoj napetosti između naših stradanja, tj. patnji, podnošenja bolesti, nepravdi, jednom riječju križa te proslave, čega su znakovi i predokus radosti koje nam On daje. No, mi znamo, kako nas je to naš Učitelj Isus naučio, da treba ići za njim, da učenik nije veći od Učitelja, jer njega su progonili, i nas progone, ali on je uskrsnuo i pobijedio, i mi s njime pobjeđujemo. Primjer nam je – i to već ostvaren – BDM. Dakle, uskrsnuće nije samo neka daleka nada za čovječanstvo u budućnosti, nego već je jedan čovjek – žena BD Marija to postigla.

Današnja Riječ Božja uči nas da je „zmaj ognjen, sa sedam glava i deset rogova“ koji označuje đavla uvijek u borbi s Bogom. Zato je zaratio i protiv Marije koja je – kako donosi Knjiga otkrivenja (Otk 12,1-6) – nosila Sina Božjega, želeći ga proždrijeti čim ga rodi. Tu se sjećamo židovskog bezbožnog kralja Heroda koji je dao pobiti betlehemsku dječicu da bi tako, među njima ubio i novorođenog Mesiju. No, Bog ga je zaštitio tako što je anđeo upozorio sv. Josipa da s Marijom i djetetom Isusom bježi u Egipat, sve dok nije kralj Herod umro. Herod je umro, ali su se pojavili još gori herodi, željni krvi i ljudi i Boga. No, uvijek je taj rat bio osuđen na propast jer s Bogom se nitko ne može boriti i pobijediti. Drugo čitanje (1Kor 15, 20-27a) donosi riječi apostola Pavla koji govori o Isusovom uskrsnuću i veli: „prvina Krist, a potom – svi koji su Kristovi“, dakle, prva poslije Krista bila je uzeta na nebo njegova Majka Marija, a to čeka i sve nas, ako smo Kristovi. Evanđelje nam je donijelo prekrasnu pjesmu, zahvalnicu i molitvu slave Bogu, koju je izrekla i ispjevala Marija u susretu s rođakinjom Elizabetom (Lk 1,39-56). Ta nam molitva pokazuje Marijinu poniznost – ona sebe zove „neznatnom službenicom Gospodnjom“, i svu njezinu okrenutost Bogu komu je neizmjerno zahvalna za sva velika djela što joj on učini. Marija u Bogu gleda onoga koji se brine za malene i njih uzvisuje, a koji bogate i silne ostavlja prazne i detronizira. Marija i nas uči da gledamo u Boga s pouzdanjem, da se od njega nadamo pravednosti i brizi za siromahe i malene, da vjerujemo njezinu Sinu koji je došao da dade život za nas i naše spasenje.

Što sve to govori nama danas, koja je aktualizacija ovih poruka?

3. – BDM je žena, djevica i majka: ona nas potiče na molitvu i brigu za dostojanstvo svake žene. U svom pismu o dostojanstvu žene /Mulieris dignitatem – koje možemo nazvati i pohvalom, kako on kaže, ženskom geniju – sv. Papa Ivan Pavao II. napisao je da je upravo BD Marija uzor ženama i da su one pozvane u svom životu ostvariti ono što je Marija vjerovala, za što je trpjela i što je živjela. Prije svega, to je duboka vjera koju je Marija imala i njegovala. Ona je s anđelom Gabijelom raspravljala kako će to biti što joj on prenosi kao Božju poruku za njezin život, ali ona to na kraju prihvaća jer ona je poslušna Božjoj riječi. Uzor Marijine vjere nije samo za žene nego i za muškarce, jer svi smo pozvani na produbljenje svoje vjere. Pa ipak, činjenica je da Crkve ne bi bilo bez žena koje su djevojčice, djevojke, majke, časne sestre i starice, a preuzele su odgovornost i majke i odgojiteljice, i domaćice, i poslovne žene, i često u našim župama one su voditeljice Caritasa, često i voditeljice a svakako članice crkvenog zbora, čitačice na misnim slavljima, ali i domaćice, čistačice, zvonarice i sakristanke, zatim časne sestre koje su uvijek spremne pomoći, i u tolikim drugim crkvenim službama i djelatnostima – prisutne su dakle žene i zato kažem da bez žena ne bi bilo ni Crkve.  Istina, žene nisu pastiri, jer im to Isus nije povjerio, ali Crkva nije samo hijerarhija, ili ako su muškarci kao glava tijelu, žene su u tijelu Crkve srce. Stoga nije moguće reći: glava je važnija ili srce je važnije, jer jedni bez drugih ne možemo. No, danas slavimo BD Mariju, ženu na nebu proslavljenu, i stoga je to prigoda da odamo pohvalu ženi i zahvalimo se svim ženama jer bez njih ne bi bilo Crkve.

4. – BDM je s Isusom i sv. Josipom živjela u obitelji, u svetoj obitelji: ta činjenica nas potiče da se zalažemo za svetost svih naših obitelji. Najvažnije je za čovjeka da bi uopće postojao – da bude rođen, a rađaju naše majke, žene posvećene svojoj obitelji, mužu i svojoj djeci. Bez njihove ljubavi i žrtve doista ne bismo postojali. Dakako, da su tu uključeni i muževi koji su sa svojim suprugama roditelji, dakle očevi svoje djece, ali žena kao majka ipak nosi veći teret i žrtvu za svoju djecu. Nije stoga bez temelja što su najljepše pjesme ispjevane upravo majkama. No, danas se osjeća bijeg modernih žena od majčinstva, o majčinstvu se govori kao o bolesti, tako da se ogromna demografska kriza u koju je upala naša domovina Hrvatska može pripisati i mentalitetu koji bježi od odgovornosti i od djece. Svakako, ima tomu više razloga, ali ništa ne može zamijeniti dječji osmjeh, prisutnost majci novog bića kojeg ona rodi, doji i svaki dan gleda kako raste i napreduje. Zato molimo danas BD Mariju da naše hrvatske žene ne bježe od majčinstva jer je to blagoslov kako za njih osobno, tako i za njihove muževe i obitelji, a onda i za Crkvu i za Domovinu! Papa Franjo u svojoj posinodalnoj pobudnici “Amoris laetitia – Radost ljubavi” govori o tome da se trebamo uteći Mariji moleći da nam isprosi svete obitelji: “zamolimo Gospu da nas stavi pod svoje majčinsko okrilje” (AL, 318). Zamolimo i mi danas Mariju da stavi pod svoje majčinsko okrilje sve majke, i one žene koje žele biti majke da ostvare to svoje sveto poslanje.

5. – Mariji se utječemo kao svojoj zagovornici, onoj koja se za nas zauzima pred Bogom svojom molitvom: i naša molitva neka bude prvenstveno zagovorna, tj. da molimo za druge: za naše najmilije koje volimo, koje smo donijeli u svom srcu danas ovamo, za naše obitelji, za našu župnu zajednicu, za Sisačku biskupiju i cijelu Crkvu, za našu domovinu Hrvatsku, koja je naša velika obitelj, a čija je majka i kraljica, kako ju nazivaju naše hrvatske crkvene pjesme, upravo BD Marija. Papa Franjo na kraju spomenute pobudnice uputio je molitvu Svetoj obitelji za naše obitelji, u kojoj vapi: “Sveta nazaretska obitelji, učini i naše obitelji mjestima zajedništva i prostorima molitve, istinskim školama evanđelja i malim kućnim Crkvama… Sveta nazaretska obitelji, daj da svi postanemo svjesni svetog i nepovredivosti značaja obitelji i njezine ljepote u Božjem naumu. Isuse, Marijo i Josipe, čujte i uslišite našu molbu.”

6. Sutra započinje predizborna promidžba za prijevremene parlamentarne izbore u rujnu u našoj Domovini. Molimo se stoga na poseban način na ovaj blagdan Velike Gospe za našu domovinu Hrvatsku. Utecimo se Majci Mariji s molbom da nam izmoli da na vlast dođu čestiti ljudi, oni kojima će na prvom mjestu na srcu biti zajedničko a ne njihovo osobno dobro. Koji će biti hrabri obračunati se s financijskom i političkom korupcijom, koji će nas već jednom osloboditi jugo-komunističkog nasljeđa te provesti lustraciju da ne moramo gledati u Njemačku, već da sami odbacimo one koji su, poput kralja Heroda, činili zločine nad našim narodom i tolika desetljeća ga progonili te se i danas osjeća robom u vlastitoj zemlji, koja jest oslobođena ali nije očišćena od prljavština starih laži i nametnutog nam beznađa. Lustrirati znači osvijetliti: svjetlom Evanđelja, Kristovim svjetlom, koje nam je dala Marija trebamo osvijetliti svoju prošlost i sadašnjost te otkriti što je ono što nas čini nesposobnima za budućnost i to odbaciti. To možemo učiniti na predstojećim izborima.

Treba reći da dana 3. kolovoza o. g. u Njemačkoj nisu osuđena tek dvojica udbaša nego čitav jugo-komunistički sustav koji je ubijao hrvatske domoljube u inozemstvu. To nije dovoljno jasno rečeno, zato ponavljam: osuđena je komunistička Jugoslavija kao teroristička država i njezin komunistički režim kao zločinački jer je ubijao Hrvate i u inozemstvu! Stoga danas više ne mogu Hrvatskom vladati oni koji su štitili i štite ubojice i taj zločinački režim. To treba jednom zauvijek prestati! Možda bi bilo dobro poslušati jednog bivšeg narodnog zastupnika u Hrvatskom saboru koji je predložio da se objavi popis svih onih koji su u Saboru 28. lipnja 2013. glasovali za zakon o zaštiti udbaša „pa da birači na skorim izborima znaju kada budu glasovali tko su bili zaštitnici ubojica i zločinaca“ /MT 620, 50/ i nipošto njih ne biraju. Molimo Gospodina i njegovu presvetu Majku da nam se smiluje i učini od naše Hrvatske mjesto svoga trajnog prebivališta gdje će sav naš život biti trajna hvala Bogu, a one koji služe đavolskom zmaju i herodima odstraniti i zauvijek spriječiti u njihovim naumima.

7. Molimo Ti se, Marijo, draga Isusova i naša Mati, Majko naših stradanja, Ti si sunce koje nam ne prestaje sjati. Obasjavaj nas i dalje, putuj s nama ovom našoj suznom dolinom, i pokazuj nam i darivaj svoga Sina, našega Spasitelja, da ga mi ljubimo kao što si ga Ti ljubila, da ga mi slijedimo i slušamo kao što si to Ti činila, da učimo od Tebe i rastemo u svojoj ljudskoj odgovornosti, kroz križ i patnju, do pobjede i Uskrsa. Molimo Te, Marijo, za sve hrvatske žene, djevojke i majke, mlađe i starije. Neka se ugledaju u Tebe i slijede Te u vjeri, ljubavi i molitvi, u otvorenosti za ispunjenje Božjih planova u svojem životu. Molimo Te i za naše hrvatske obitelji, da se ne boje života, već da rado i radosno prihvaćaju brojnu djecu, izvor blagoslova i jamstvo naše budućnosti. Molimo Te, zagovaraj našu domovinu Hrvatsku. Ti si oduvijek bila naša Odvjetnica i najvjernija majka (Advocata Croatiae fidelissima Mater). Izmoli da nam na predstojećim izborima dođu na čelo naroda čestiti ljudi koji će se boriti za dobro našega hrvatskog naroda, da nas vode u istini, pravdi i svakom duhovnom i materijalnom napretku.

Majko Božja Gorska, Isusova Mati, majko naših stradanja, ne prestani nam sjati! Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom. Amen.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zagreb 21. i 22. veljače – Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Međunarodna konferencija “Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću” održat će se u Zagrebu 21. i 22. veljače, organizira je Centar za istraživanje hrvatskoga iseljeništva, a suorganizator joj je Hrvatska matica iseljenika (HMI).

O bogatoj, burnoj i često puta tragičnoj povijesti hrvatskog iseljeništva u svojoj paralelnoj borbi za opstanak daleko od domovine, još uvijek se malo zna. S jedne strane bila je to borba za fizički opstanak doseljenika jer su nepoznavanje jezika i kulturološki šok otežavali proces asimilacije i integracije u novim sredinama, a s druge se strane čvrsto njegovala borba za očuvanje hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ističu iz HMI-a.

Posebno je zanimljiva povijest hrvatske političke emigracije, koja nažalost u Hrvatskoj često ima negativan imidž, kako u široj javnosti, tako i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika i znanstvenih institucija. Trebalo bi puno vremena i prostora da se odgovori zašto je tome tako.

Jedan od razloga za organiziranje dvodnevne konferencije je činjenica da je hrvatska politička emigracija, kroz političke stranke, pokrete te istaknute pojedince u iseljeništvu, imala važnu ulogu u društveno političkim događajima koji su se odigrali u Hrvatskoj u dvadesetom stoljeću, poručuje organizator.

Sliku hrvatske političke emigracije, njenu ulogu i istaknute pojedince na konferenciji će pokušati približiti 30-ak sudionika.

„Hrvatska politička emigracija: nastanak, podjele, kontroverze“, „ Nasilje kao sredstvo političke borbe hrvatskih iseljenika početkom 20. Stoljeća“, „Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija: međusobni odnosi i utjecaji, ujedinjenje i zajednička borba za Hrvatsku“, teme su o kojima će govoriti Danijel Jurković, Marin Knezović i Tomislav Đurasović.

Djelovanje Hrvata u Južnoj Americi i Australiji približit će Marina Perić Kaselj i Vice John Batarelo analizirajući Prvi svjetski rat i iseljenički pokret Jugoslavenska narodna obrana te maštanja o slobodnoj Hrvatskoj i konkretna djelovanja.

Konferencija će biti prilika da se progovori i o istaknutim pojedincima hrvatske političke emgracije Bruni Bušiću, Bogdanu Radici, Juri Prpiću, ali i drugima, manje poznatim emigrantima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Ciljamo na zrakoplov zapadne tehnologije

Objavljeno

na

Objavio

Za Hrvatsku je propao posao s nabavkom izraelskih F-16. Ide li Hrvatska u nabavku novih zrakoplova, kada i pod kojim uvjetima, na ta pitanja odgovorio je premijer Andrija Plenković.

Mi smo se u krajnjoj liniji i u procesu koji je iza nas, koji smo stavili van snage 14. siječnja, a vidjeli ste, i većina u Saboru je vrlo uvjerljivo odbacila SDP-ovu interpelaciju, dakle podržala je Vladu i ministra Krstičevića, ponovili, a to je i u zaključku, da održavamo sve daljnje napore da Hrvatska osigura sposobnost i modernizaciju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Što se tiče tipa zrakoplova on je i zadnji put, bilo je sasvim jasno, na temelju studije koju su napravili stručnjaci iz Ministarstva obrane, tip zrakoplova zapadne tehnologije. Mi smo i na ovoj velikoj konferenciji, gdje dolaze i ljudi iz svijeta obrambene industrije iskoristili ovu prigodu i za razgovor s predstavnicima Lockheed Martina i s predstavnicima Saaba.

Oni su i dalje zainteresirani i mi ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima gledati kako da na temelju iskustva koje smo prošli započnemo jedan novi proces koji bi u razumnom vremenskom periodu osigurao Hrvatskoj realizaciju onoga što želimo, a to je modernizacija našeg zrakoplovstva, rekao je premijer za HRT.

Premijer trenutno sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Münchenu, gdje je njemačka kancelarka upozorila da je postojeći međunarodni poredak pred raspadom i snažno branila multilateralizam.

Isto tako, američki potpredsjednik Mike Pence u svom je govoru iznio stav SAD-a koji ustvari traži poslušnost Europe kad su u pitanju sankcije Iranu, kada je u pitanju Venezuela, Sjeverni tok 2 i druga ključna pitanja. Može li se Hrvatska pozicionirati tako da zadovolji zahtjeve oba tabora?

Cijela minhenska sigurnosna konferencija bila je prigoda da zajedno s brojnim akterima država i međunarodnih organizacija raspravljamo o najvećim aktualnostima današnjega svijeta.

Pitanje globalnoga upravljanja, pitanje funkcioniranja međunarodnih organizacija, rješavanje kriza, energetska pitanja, sve su to teme koje su bile dotaknute danas, pa onda i u govorima koje su imali kancelarka Merkel i potpredsjednik Pence.

Ono što se nama čini je da se ipak u protekle 2,5 godine polako približavaju stajališta SAD-a i Europe, vrlo široko govoreći, međutim da postoji nekoliko pitanja gdje su te različitosti još uvijek vidljive. Ali za nas kao zemlju koja je dio NATO-a, znači saveznici smo i SAD-a i naših europskih partnera i članica Europske unije, trebamo prije svega raditi na tome da Sjedinjene američke države ostanu privržene osiguranju i prisutnosti na europskom kontinentu, a to znači prije svega sigurnosti, kaže premijer Plenković.

S glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao je o doprinosu Hrvatske globalnoj strategiji Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatska vlada namjerava i dalje povećavati obrambeni proračun.

Mi smo članica NATO-a, sada u travnju će biti 10 godina. Cijela organizacija slavi svoju 70. obljetnicu. NATO je Hrvatskoj omogućio sigurnosni kišobran kolektivne sigurnosti i podigao našu sigurnost i neovisnost na višu razinu.

Nema nikakve dileme da je NATO pozitivan za Hrvatsku. Ono što mi želimo – da aktivnosti cijeloga saveza, a to su dokumenti koji se godinama usvajaju, dožive svoju provedbu na razini država članica. Mi radimo na tome. Moja Vlada je od 2016. u više navrata povećala izdvajanja za obranu. Mi smo od 2016. pa do 2019. pokazali vrlo jasne signale.

Tu našu spremnost smo i deklarirali prema NATO-u, ona je pozitivno primljena i u godinama pred nama, a to je negdje otprilike do 2024., 2025. Nastojat ćemo u okvirima financijskih mogućnosti izdvajati toliko da i tih ukupnih 2 posto BDP-a budu vrlo kvalitetni i Hrvatsku čine pouzdanim saveznikom, rekao je.

Predsjednica: Izdvajanja za obranu nisu trošak, za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari