Connect with us

Religija i Vjera

Biskup Tomislav Rogić: Treba ustrajno moliti da se usijane glave ohlade i povijesna istina dovede na čistac

Objavljeno

on

Ustrajno moliti da se usijane glave ohlade i povijesna istina dovede na čistac”, rekao je novozaređeni šibenski biskup, monsinjor Tomislav Rogić, u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

U šibenskoj katedrali Svetog Jakova zaređen je novi biskup, monsinjor Tomislav Rogić. Monsinjor Rogić 49. je šibenski biskup, a dosad je bio župnik u Udbini i ravnatelj Nacionalnog svetišta hrvatskih mučenika.

Naslijedio je dosadašnjeg biskupa Antu Ivasa koji je službovao gotovo 20 godina na čelu šibenske biskupije. U Šibeniku su se za ovu prigodu okupile tisuće vjernika iz cijele Hrvatske.

Poštovani biskupe, čestitam na ređenju! Nasljednik ste mons. Ante Ivasa koji je često kritizirao političare i državnu vlast. Hoćete li i vi biti oštri?

Oštar ne znam, to neka procijene drugi, ali ja ne znam ni jednu izjavu, nastup iza kojeg ne bih osobno stao. Što će prilike donijeti, na nama je da branimo vrijednosti i vjeru od svaku cijenu. Na što nas Krist poziva, to ne smijemo zaboraviti.

Hrvatsko društvo duboko je podijeljeno povijesnim ideologijama. Kako biste vi to riješili?

To sam negdje ovih dana rekao. Ustrajno moliti da se usijane glave ohlade i povijesna istina dovede na čistac.

Papa Franjo poziva na skromnost. Slijedite li i vi njegovu misao. Evo, biskupski štap primili ste kao poklon, niste ga kupovali?

Biskupski štap poklon je svećenika Gospićko-senjske biskupije i župe Senj. A u njemu je simbolika povezanosti, teologije i biskupske službe. To nije nikakva neobičnost da biskupi imaju štap kao oznaku svoje službe.

Šibensko područje, zbrajao sam, u proteklih je 20 godina izgubilo 50 tisuća ljudi. Koliki je to problem?

Meni se čini da je to problem u cijeloj Hrvatskoj. Svi bi trebali ujediniti snage da se zaustavi iseljavanje i da se pomogne obiteljima tako da se obnove. Obično se kaže da će djece biti kad svega bude. Mislim da je upravo obrnuto, da će, kad bude djece biti svega drugoga.

Hvala, želim vam puno uspjeha u vašem djelovanju.

Hvala vama!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari