Pratite nas

Vijesti

Moon, Moor, Murva, Dodik, Rs, dogovori, pregovori i ostala sranja

Objavljeno

na

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, reagirajući na oproštajne izjave odlazećeg američkog veleposlanika, izjavio je kako poštuje Ameriku, koja je nesporno velika i utjecajna svjetska sila, te nema nikakav problem s njom.

Komentirajući izjavu Patricka Moona kako “Washington više ne vjeruje predsjedniku Republike Srpske i lideru SNSD, Dodik je rekao kako veleposlanik Moon nije jednako SAD, niti je Milorad Dodik jednako Republika Srpska.

“SNSD je velika stranka i potpuno je normalno da ima kapacitet za suradnju sa svima, pa i sa SAD. To se neće promijeniti ni ubuduće, kao što se neće promijeniti činjenica da stavovi SNSD-a ne ovise od toga tko govori u ime SNSD. Žao mi je što veleposlanik Moon odlazi nezadovoljan, jer nismo mogli ispunjavati njegove projektirane želje. Mandat smo dobili od naroda, a ne od američkog Veleposlanstva, i trudimo se i truditi ćemo se to povjerenje opravdati”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao kako ne smatra potrebnim pitati bilo koga, pa ni američkog veleposlanika, što će reći o Radovanu Karadžiću pred sudom u Haagu.

“Optužbe za opstrukciju rješenja pitanja vojne imovine nisu ništa drugo do pokušaj izjednačavanja krivnje za zastoj u rješavanju određenih pitanja u BiH, jer je potpuno jasno kako krivci za zastoj žive u FBiH. Javnost podsjećamo, a veleposlanik Moon to odlično zna, kako je sporazum o imovini postignut 9. ožujka i mi se držimo tog sporazuma”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio kako odlazećem veleposlaniku Moonu ne želi ništa zamjeriti, jer je on, kao i većina njegovih prethodnika, u BiH bio u profesionalnom mandatu, željan profesionalnog uspjeha i napretka u karijeri.

“Zamjeram mu samo što nije shvatio, ni on, ni određen broj njegovih kolega, kako mi ovdje imamo životne mandate, i mi ostajemo ovdje dok oni dolaze i odlaze”, naglasio je Dodik.

Tko komu ne vjeruje
Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon u intervju za Face TV govorio je o zamrznutim odnosima s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Istaknuo je kako nemaju nikakvih problema sa SNSD-om, s kojim imaju konstruktivne dijaloge, no jedini problem je Milorad Dodik, kojem se ne može vjerovati.

„S Dodikom sam se sastajao nebrojeno puta, i svaki put kaže kako će uraditi jednu stvar, a uradi drugu. Washington je rekao ne možemo vjerovati ovom čovjeku. Kako se možemo osloniti na nekoga tko, čini se, daje neke poruke kojima nam nešto garantira, pa onda uradi nešto drugo. Pogledajte što je uradio na svjedočenju s Karadžićem, prvo je govorio kako je zločinac, onda ga je proglasio herojem“, rekao je Moon u intervjuu za Face.

Moon je izjavio kako su s naporom pokušavali s Miloradom Dodikom i njegovim osobljem pronaći neko zajedničko rješenje za npr. Pitanje vojne imovine, no Dodik bi svaki put nakon dogovora počeo postavljati nove uvjete.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Plenković predao potpise za izbore u HDZ-u

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je u središnjici stranke predao potpise za kandidaturu u sklopu predstojećih unutarstranačkih izbora.

– Da budem precizan, budući da vas zanima koliki je broj potpisa, naši su članovi prikupili za Olega Butkovića 36.390 potpisa, za Zdravku Bušić 33.256, za Branka Bačića 33.442, za Ivana Anušića 35.115, za Tomu Medveda 38.909, a za mene 45.792 – kazao je.

Na pitanje što ako Miro Kovač dobije izbore i kako će teći suradnja u HDZ-u, premijer je kazao da njegov tim ide u smjeru da pobijede kao tim na izborima.

– Imamo široku platformu za sve članove, uvjereni smo u pobjedu. Što se tiče svih naših članova i članica, nastupamo tako da vodimo računa o njima, poštujemo tuđe mišljenje, drugačiji stav i nakon izbora moramo biti jedinstveni – kazao je.

Komentirao je i napad slovenske vlade na hrvatsku, odnosno izjavu slovenskog ministra zdravstva Aleša Šabadera koji se žestoko obrušio na mjere koje zbog koronavirusa poduzimaju hrvatska policija i epidemiolozi na granici prema Sloveniji jer, kako kažu, nastaju zastoji i kolone.

– Nisam nešto to dramatično doživio. Ne znam je li to bio zadnji tweet odlazeće Šarecove vlade – kazao je premijer.

Na pitanje ugrožavaju li takve mjere gospodarstvo, premijer je kazao:

– Sjećam se tvrdog šengenskog režima kada su bile kolone, a to je bilo objašnjeno kao normalne kontrole. Imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici, to je dobro za Hrvatsku i Sloveniju. Pristupili smo mjerama koje smatramo da su potrebne. Radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i na zdravstvenoj sigurnosti naših građana – kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Na popisu nestalih 1871 osoba, 526 iz Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno

na

Objavio

Na popisu nestalih trenutno se nalazi 1871 osoba iz Domovinskog rata od kojih je 526 iz Vukovarsko–srijemske županije, rečeno je u četvrtak u Vukovaru na tribini o nestalim osobama, gdje je nedostatak informacija i dalje označen kao najveći problem u potrazi na nestalima.

Na tribini “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet“ navedeno je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije trenutno provode probna iskapanja na tri lokacije.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić kazao je kako je u posljednja tri mjeseca na području te županije ekshumirano 11 posmrtnih ostataka i pronađena jedna masovna grobnica.

Istaknuo je kako je u mandatu ove Vlade pronađeno 109, a identificirana su 173 posmrtna ostatka na razini cijele Hrvatske, dok je u prošloj godini ukupno ekshumiran i identificiran 71 posmrtni ostatak.

Vukovarski gradonačelnik Ivana Penava naglasio je kako rješavanje pitanja nestalih osoba nije problem jedne stranke niti jednog svjetonazora, već se radi o pitanju koje je trebalo staviti kao prioritet bez obzira na vladu ili opciju koja je na vlasti.

Penava: Pridobiti Srbiju na dostavljanje točnih podataka o nestalima

“To smo nažalost na deklarativnoj razini propustili napraviti, a onda morate iz toga polučiti sve ostale korake koji su napravljeni. Naravno da u ovom trenutku imamo normalne diplomatske odnose sa Srbijom, no pitanje je jesmo li to trebali raditi na takav način dok nismo osigurali neke preduvjete, a moje je mišljenje da nismo”, poručio je Penava.

Ako je pitanje nestalih postavljeno kao prioritet, istaknuo je, onda se prema toj problematici tako treba i odnositi te pokušati pridobiti Srbiju za puno bolju suradnju, “dostavljanje točnih podataka za koje znamo da ih Srbija sigurno ima”.

Predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” Manda Patko ocijenila je kako se u posljednje tri godine dosta radi na pronalaženju grobnih mjesta nestalih iz Domovinskog rata, ali i ustvrdila kako se ključ tog problema nalazi u Beogradu.

Predsjednica Udruge zatočenih i nestalih “Hrvatska majka” iz Vinkovaca Spomenka Kušić upozorila je kako u toj udruzi već godinama nije bilo braniteljskih pokopa, ali je bilo dosta pokopa roditelja nestalih branitelja koji nisu dočekali istinu o svojim najmilijima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari