Connect with us

Moore je izgleda uvjeren kako ćemo od listopada pričati o nečemu sasvim drugom

Objavljeno

on

Direktor Ureda za Balkan američkoga State Departmenta Jonathan Moore izjavio je jučer kako službeni Washington s velikom pozornošću prati razgovore ovdašnjih političkih lideraod kojih se očekuje zajedničko rješenje za provedbu presude “Sejdić – Finci”.

Nakon prvih susreta višednevnog posjeta BiH, a sastajaće se i s drugim političkim liderima i dužnosnicima, Moor je rekao kako je je moguće i prije 1. listopada, i sastanka s političkim liderima u Briselu, naći zajednička rješenja. “Znam kako će teško biti naći rješenje, jer se radi o složenim pitanjima. Ali, to je obveza BiH” – jednostavan je Moore.

Naglašavajući da je važno uoči spomenutog sastanka da se, u mjeri u kojoj je to moguće, približe stavovi lidera,dodao je kako će o postizanju napretka u reformskim pitanjima s ključnim političkim zvaničnicima u BiH 5. rujna razgovarati i Phillip Reeker, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Očekuje i kako će u Parlamentu BiH još u rujnu biti pokrenuto rješavanje pitanja vojne imovine.

Nakon jučerašnjih sastanaka s Tihićem i Lagumdžijom, Moore bi se trebao sastati i s trećim liderom bošnjačkih stranaka predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem i liderom hrvatskog HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Povjerenik za proširenje EU Stefan Fuele najavio je za 1. listopada treći sastanak u okviru dijaloga na visokoj razini s BiH, gdje bi jedna od ključnih tema bila provedba presude Sejdić-Finci, problem koji opterećuje i zemlju i njene međunarodne odnose još od prosinca 2009. godine.

Trenutačno se u javnosti spominje nekoliko prijedloga od kojih svaki ima potporu više aktera, ali ni jedan nema koncenzus.

Prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je pri izboru tročlanog Predsjedništva brisati nacionalnu odrednica prema kojoj se bira Srbin iz Republike Srpske, a Hrvat i Bošnjak iz Federacije formalno zadovoljava presudu suda.  Prijedlog podržavaju stranke iz RS.

No Dodikov prijedlog ne rješava problem izbora hrvatskog člana Predsjedništva pogotovo nakon ponovljene situacije da bošnjačka većina u Federaciji bira hrvatskog člana Predsjedništva umjesto Hravata.

Hrvati pak traže da se pozicija konstitutivnih naroda izjednači i da jedan narod ne može biti u poziciji drugomu birati njegove predstavnike.

Drugi prijedlog, za koji kaže kako je rezultat dogovora HDZ-a i SDA, iznio je jučer, nakon sastanka s Mooreom Sulejman Tihić: Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine ubuduće bi se trebali birati neizravno – glasovanjem u državnom parlamentu.

Protiv ovakovog prijedloga, ukoliko se rješenje bude odnosilo na cijelu zemlju, su prestavnici srpskih stranaka.

Postoje i kombinacije, uglavnom asimetričnih rješenja, različitih načina izbora članova prdsjedništva u različitim entitetima. Među njima je i onaj da izabrani predsjednik RS bude ujedno i član predsjedništva BiH.

Na kraju, rješenja nema. Ljeto je na izmaku, Europi se žuri. Ako domaći političari 1.listopada nisu razumjeli kao ozbiljan rok snage ultimatuma, sudeći po užurbanim aktivnostima, Amerikanci i Europljani jesu. U ovo malo kolovoza i tijekom rujna očekivati je učestale dolaske inih inozemnih diplomata. Red Amerikanaca, pa red Europljana, pa….

B.Š. / Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari