Connect with us

Hrvatska

MORH: Brod Francuske mornarice ‘Jacques Chevalier’ u Splitu

Objavljeno

-

Foto: HRM/ M. Siriščević

Logistički brod Nacionalne mornarice Francuske Republike FS „Jacques Chevalier“ uplovio je u četvrtak u splitsku gradsku luku u sklopu planskih aktivnosti iz programa međunarodne vojne suradnje, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Logistički brod Nacionalne mornarice Francuske Republike FS “Jacques Chevalier” (A725) uplovio je u četvrtak 2. svibnja 2024., u splitsku gradsku luku.

Riječ je posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu, planskoj aktivnosti iz programa međunarodne vojne suradnje.

Po uplovljenju broda, u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice francusko izaslanstvo primio je zapovjednik Pomorske baze Split kapetan bojnog broda Vlade Zoko sa suradnicima.

Program posjeta nastavio se prijateljskom malonogometnom utakmicom između ekipa posade broda i HRM-a, u kojoj su sudjelovale i žene. Na domaćem terenu, športskim terenima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, pobjedu je izvojevala ekipa domaćina.

Brod “Jacques Chevalier” izgrađen je u brodogradilištu “Chantiers de l’ Atlantique” u Saint-Nazaireu kao prvi u istoimenoj klasi brodova za popunu (Bâtiments Ravitailleurs de Force/ BRF), u službu francuske Nacionalne mornarice ulazi u srpnju prošle godine. Dužine je 194 metra, širine 27,4 metara, istisnine 16000 t (31000 t) te gaza devet metara. Posadu čini 130 članova, a zapovjednik broda je kapetan bojnog broda Pierre Ginefri.

Brod će u Splitu boraviti do 7. svibnja 2024. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas